Autoritatile romane pregatesc un acord cu cele chineze pentru aducerea de forta de munca din China, sustine Valentin Mocanu, secretarul general al CNSLR-Fratia.

Mocanu ne-a declarat ca nu se cunoaste inca numarul chinezilor care ar urma sa fie adusi la noi in tara pentru a face fata deficitului de forta de munca din anumite domenii, dar este vorba de femei. Pe de alta parte, Adriana Stoinea, sef serviciu in Directia Relatii Externe si Organizatii Internationale din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) ne-a declarat ca intre Romania si Republica Chineza sunt doar discutii la nivel de intentie, initiativa pornind din partea chinezilor. "Exista numai o intentie din partea partii chineze pentru aducerea de muncitori. Nu s-a pus inca problema incheierii unui acord", sustine Adriana Stoinea.

PRECEDENT. La jumatatea anului trecut, un patron italian din Bacau a adus cateva sute de chinezoaice pentru a lucra in fabrica proprie de confectii, din cauza crizei de forta de munca din zona, dar si a salariilor mai mici pe care le accepta muncitorii chinezi.

Dupa o jumatate de an insa, chinezoaicele de la Bacau au intrat in greva, cerand sa le fie majorate salariile de la 350 la 700 de dolari pe luna. Conflictul a ajuns la apogeu atunci cand cateva chinezoaice l-au atacat pe directorul general al firmei de confectii cu furculite si linguri. O parte din chinezoaicele de la Bacau s-a intors in tara de origine, patronul umpland posturile libere cu alte muncitoare aduse din China.