Ca imobiliarul autohton se inscrie pe un trend vizibil ascendent de o buna bucata de vreme este o realitate pe care nimeni nu o poate nega. Dezvoltarea continua, avalansa de proiecte noi si de investitii straine au devenit deja clisee printre cunosca
Ca imobiliarul autohton se inscrie pe un trend vizibil ascendent de o buna bucata de vreme este o realitate pe care nimeni nu o poate nega. Dezvoltarea continua, avalansa de proiecte noi si de investitii straine au devenit deja clisee printre cunoscatorii pietei. Intrebarea fireasca, ce se impune in acest context, este "Cat va mai dura aceasta dezvoltare sustinuta?". Daca majoritatea jucatorilor din real-estate-ul romanesc se arata destul de putin preocupati de aceasta problema, considerand ca stabilizarea pietei este inca departe, iata insa ca exista si voci care afirma ca, dimpotriva, ne aflam intr-o cursa foarte rapida catre atingerea acestui obiectiv. Astfel, Mike Hapoianu, Sales Manager in cadrul companiei imobiliare Asco Properties, ne-a declarat: "Piata imobiliara romaneasca se apropie de maturitate cu pasi repezi, deoarece oferta incepe sa se plieze cererii pe majoritatea segmentelor de piata (rezidential, office, industrial, comercial)". Hapoianu a adaugat ca, in opinia sa, proiectele aflate momentan in constructie pe majoritatea acestor sectoare vor duce, odata cu livrarea lor, la acoperirea unei bune parti din cererea existenta.Oportunitatile de dezvoltare exista pe toate segmentele de real estateIn ceea ce priveste punctele tari oferite de piata la ora actuala, reprezentantul companiei mentioneaza in primul rand oportunitatile deosebite de dezvoltare oferite de toate segmentele pietei. Un loc special este ocupat, la acest capitol, de specificul segmentului rezidential, care, precizeaza Hapoianu, determina o cerere constanta, ce va continua sa functioneze pe o perioada mare de timp. Cat despre punctele slabe ale pietei, acesta subliniaza in special infrastructura subdezvoltata, care pune numeroase piedici in calea dezvoltatorilor. Un alt punct in minus este reprezentat, conform reprezentantului companiei, de lentoarea proiectelor public-private. Avand in vedere toate aceste elemente insa, se poate afirma cu certitudine ca piata romaneasca prezinta o clara atractivitate in ochii investitorilor straini, in principal datorita multiplelor posibilitati de investitie ce apar in general pe pietele emergente - aceasta cu atat mai mult cu cat tara noastra beneficiaza de statutul de membru al Uniunii Europene, incepand cu ianuarie 2007.
Un alt factor luat in general in considerare de investitorii straini este cresterea economica constanta pe care Romania a inregistrat-o in ultimii ani, deloc de neglijat fiind caracteristicile geografice si demografice ale acesteia.Segmentul investitiilor devine din ce in ce mai atractivCat despre potentialul de dezvoltare a diferitelor segmente ale pietei imobiliare, Hapoianu se incadreaza in randul majoritatii jucatorilor din piata, accentuand, in mod firesc, importanta rezidentialului, aflat in plina dezvoltare la ora actuala. De asemenea, precizeaza reprezentantul companiei, nu sunt catusi de putin de neglijat nici segmentele office, industrial si comercial, pe care Asco Properties "le considera foarte importante si care sunt foarte dinamice pe piata". In opinia lui Hapoianu, un alt segment, cel al investitiilor, devine tot mai atractiv in ochii investitorilor. Lucru cat se poate de firesc, am spune noi, avand in vedere stadiul inca incipient de evolutie al pietei locale si randamentele sensibil mai ridicate oferite de aceasta prin comparatie cu tarile vecine, aflate intr-un stadiu mai avansat de dezvoltare. Atractivitatea segmentului de investitii este cat se poate de vizibila, considera Hapoianu, avand in vedere intrarea pe piata a unui numar tot mai mare de fonduri de investitii.Compania acopera toate orasele cu peste 100.000 de locuitoriIn ceea ce priveste segmentul de activitate al Asco Properties, "una dintre cele mai vechi companii imobiliare" autohtone, potrivit lui Hapoianu, de mentionat este faptul ca aceasta si-a concentrat la inceput activitatea pe segmentul terenurilor ce prezentau potential pentru dezvoltari imobiliare. Astfel, ne-a precizat reprezentantul companiei, Asco Properties a dezvoltat din anul 1997 o campanie de tranzactionare a acestui tip de proprietate. In conditiile dezvoltarii masive inregistrate de majoritatea sectoarelor pietei imobiliare insa, a venit si diversificarea activitatilor companiei, in 2004. Acesta a fost momentul in care s-a trecut la acoperirea segmentelor office, industrial si rezidential. Pe cel din urma segment, compania are in vedere promovarea in exclusivitate a proiectelor de apartamente sau case (vile) situate atat in interiorul orasului, cat si in imediata lui vecinatate. Odata cu extinderea domeniului de activitate, a inceput si extinderea geografica a Asco Properties, astfel incat, in prezent, Hapoianu precizeaza: "In afara de toata zona metropolitana a Bucurestiului, incluzand orasul si vecinatatile, acoperim si toate zonele metropolitane din tara - orase cu peste 100.000 de locuitori".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.