Astazi, la ora 17.00, la Sala Dalles din Bucuresti regizorul Dan Puric va prezenta un volum in memoria lui Valeriu Gafencu, cel pe care Nicolae Steinhardt la numit "sfantul inchisorilor".

Valeriu Gafencu abia intrase la facultate in 1941 cand a fost condamnat la 25 de ani pentru ca facea parte din Fratiile de Cruce, insa singura lui vina a fost ca il iubea pe Hristos.

A parasit lumea zece ani mai tarziu, bolnav de tuberculoza, insa linistit ca a putut sa-si impartaseasca dragostea de Hristos si altora mai putin apropiati de Dumnezeu.

La Targu Ocna, Valeriu Gafencu a fost limanul la care toti detinutii au gasit mangaiere si ascultare si de aceea, alaturi de multi altii, parintele Gheorghe Calciu, sau parintele Arsenie Papacioc au considerat ca ar trebui canonizat. In 1959, la sapte ani de la moartea lui Gafencu, 29 de persoane au fost condamnate la pedepse de la 15 ani la munca silnica pe viata pentru ca, eliberandu-se spiritual in perioada cat au stat alaturi de el la Targu Ocna, si-au ajutat crestineste semenii napastuiti din puscarie.

Marturiile despre "sfantul inchisorilor" au fost adunate de parintele Moise de la Manastirea Oasa, fiind editate si tiparite in aceasta carte prin donatii, de aceea si pretul ei este unul modic: 10 lei. Comenzile pentru carte se pot face la numarul de telefon 0749 181 539, banii stransi urmand a fi donati pentru construirea unei manastiri la Rapa Robilor, cimitirul unde au fost ingropati detinutii politici care au murit la Aiud.