V-ati gandit vreodata ca obiceiurile noastre de inmormantare afecteaza mediul inconjurator? Europenii deja incep sa se gandeasca la inmormantarile “verzi” si exista unele tari, cum este Spania, de exemplu, unde un sfert din incinerari su
V-ati gandit vreodata ca obiceiurile noastre de inmormantare afecteaza mediul inconjurator? Europenii deja incep sa se gandeasca la inmormantarile “verzi” si exista unele tari, cum este Spania, de exemplu, unde un sfert din incinerari sunt ecologice, iar numarul acestora este in crestere. In aceeasi tara, crematoriile au preluat peste 20 la suta din inmormantari. Controlarea contaminarii de la incinerari se face cu ajutorul unei urne biodegradabile sau prin aruncarea cenusei fiintelor dragi in anumite locuri, prestabilite. Sunt lucruri la care cel care doreste sa respecte natura ar trebui sa se gandeasca. Numai din portul din Barcelona s-au scos peste 600 de recipiente funerare la ultima dragare. Firmele care ofera consumabile pentru inmormantarile verzi nu au intarziat sa apara. Ele ofera posibilitati la care nimeni nu s-ar fi gandit acum cativa ani. Materialele din care se fac urnele sau cosciugele sunt biodegradabile, fara urma de metal sau sintetice.

Cosciug din carton, urne din rasina vegetala
Firmele din strainatate care ofera servicii si produse funerare s-au gandit si la inmormantarea traditionala a europeni lor. Asadar, ele comercializeaza cosciuge dintr-un carton special, biodegradabil. Cosciugele mai sunt disponibile si din alte materiale, cum ar fi porumbul presat, bambusul sau cojile de alune. Cu toate acestea, niciuna din aceste optiuni nu au inca mare cautare pe piata, chiar daca se evita taierea multor copaci. In cazul incinerarilor, riscul principal pentru natura il reprezinta gazele contaminatoare, cum ar fi monoxidul de carbon, mercurul sau plumbul care se gasesc la noi in corp, chiar daca crematoriile asigura ca nivelul acestora este sub limita permisa. In ceea ce priveste urnele, deja exista unele facute din ceramica, rasini vegetale sau sare cristalizata, toate acestea biodegradabile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.