In conditiile cresterii sustinute a sectorului constructiilor in general si a pietei de ciment in particular, Holcim Romania ar putea deschide o noua fabrica in tara noastra. "Din estimarile noastre, piata de ciment din Romania va creste cu 10-15% anual in urmatorii cinci ani si vrem sa investim pentru a ne mentine pozitia pe piata.
Avem un buget pentru investitii de peste 160 de milioane de euro pana in 2011 si nu excludem posibilitatea de a investi intr-o noua fabrica, in cazul in care extinderea capacitatilor actuale va fi insuficienta", a declarat directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, citat de Mediafax.
De precizat ar fi ca piata cimentului a atins anul trecut un nivel al productiei de sapte milioane de tone si o valoare de peste 450 milioane euro, in crestere cu 20%. In primele sase luni din 2007, productia a crescut cu 30%, dublu fata de estimari, iar ritmul se va mentine pana la sfarsitul anului, potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment CIROM. In aceste conditii, piata va ajunge la circa zece milioane de tone.
Wirth a precizat ca valoarea investitiei pentru o unitate de productie a cimentului cu o capacitate medie, de un milion de tone pe an, este cuprinsa intre 200 si 300 de milioane de euro.
In ceea ce priveste alegerea locatiei pentru o noua fabrica, aceasta depinde foarte mult de resursele de materie prima si de infrastructura din zona.
Pentru moment, compania dispune de teren suficient pentru extinderea fabricilor din Alesd si Turda, iar unitatea din Campulung va functiona de anul viitor la capacitate maxima, in urma unor investitii totale de 120 de milioane de euro, a aratat Wirth.
Directorul general al companiei a precizat ca aceasta majorare a productiei companiei va fi destinata exclusiv pietei romanesti.
In Romania exista noua fabrici de ciment, acestea fiind detinute de companiile Holcim, Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).
Cei trei jucatori, foarte mari producatori de materiale de constructii la nivel mondial, detin cote de piata apropiate. Holcim are fabrici la Alesd, Turda si Campulung Muscel, Lafarge la Medgidia, Hoghiz si Targu Jiu, iar HeidelbergCement la Bicaz, Deva si Fieni.