Oficialii Rezervei Federale Americane (Fed) ar putea incheia seria de reduceri ale ratei de dobanda de referinta dupa ce au discutat despre o inflatie in crestere si au semnalat ca nu vor fi surprinsi de o viitoare inrautatire a situatiei imobiliare,
Oficialii Rezervei Federale Americane (Fed) ar putea incheia seria de reduceri ale ratei de dobanda de referinta dupa ce au discutat despre o inflatie in crestere si au semnalat ca nu vor fi surprinsi de o viitoare inrautatire a situatiei imobiliare, informeaza Bloomberg.
Ben S. Bernanke, presedintele Fed, si colegii sai au decis reducerea ratei dobanzii de referinta in cursul zilei de miercuri cu 0,25 puncte procentuale la 4,5% si a declarat ca riscurile unor preturi mari si o incetinire a cresterii economice americane sunt "in principal" echilibrate.
Comunicatul Comitetului Federal al Pietei Deschise (FOMC) indica faptul ca oficialii politicilor monetare se asteapta la o perioada de extindere de 6 ani pentru a supravietui recesiunii imobiliare.
Investitorii au inteles mesajul, in timp ce cotatiile burselor din intreaga lume au crescut, obligatiunile de stat au scazut si contractele futures au inceput sa excluda asteptarile unei a treia reduceri a ratei dobanzii luna viitoare.
"Sunt in stand-by pentru un viitor previzibil, iar cel mai clar semnal in acest sens este inclinarea balantei", a declarat Dean Maki, sef economist la Barclays Capital din New York si fost economist senior la Fed.
Echipa lui Bernanke a "indicat clar" ca a luat in considerare perspectiva unei incetiniri economice, a declarat Maki.
Reducerile combinate de 0,75% din perioada 18 septembrie - 30 octombrie "vor ajuta la anticiparea unora dintre efectele ce se vor extinde la economie" din recenta criza de pe pietele financiar-monetare, a declarat FOMC.
Este cea mai aspra reducere a ratei de cand economia americana a intrat in recesiune in 2001.Votul pentru reducere a fost impartitUn alt semn al cresterii anxietatii ca inflatia va atinge punctul sau culminant in acest an, FOMC a avut primul sau vot scindat din decembrie. Presedintele Fed din Kansas City, Thomas Hoeing, a preferat sa nu modifice rata de imprumut intre banci de la 5,25% la 5%, asa cum ar fi trebuit in urma deciziei.
Doar sase din cele 12 banci ale Fed au cerut o reducere cu o patrime a ratei de discount, ceruta bancilor pentru imprumuturile directe. In cadrul ultimei sedinte, sapte banci au fost de acord cu reducerea de jumatate de punct.Oficialii Fed au luat decizia reducerii dupa ce cifrele Ministerului de Comert au aratat o neasteptata crestere economica la un nivel anual de 3,9% in al treilea trimestru, cea mai mare crestere de mai bine de un an. Economistii intervievati de Bloomberg in data de 10 octombrie au prezis o crestere a economiei de 1,8% pentru acest trimestru.
Imobiliarele au cazut si mai adanc in recesiune de cand colapsul pietei financiare a ingreunat posibilitatile de obtinere a creditelor imobiliare. Vanzarile pentru casele deja detinute au scazut in septembrie la o rata anuala de 5,04 milioane, ceea ce reprezinta cele mai proaste raportari de cand a atins niveluri record in 1999, a declarat Asociatia Nationala a Agentilor imobiliari saptamana trecuta.
In timp ce Fed nu a specificat nicio ingrijorare asupra ratelor de schimb valutar, oficialii au declarat in sedinta din 18 septembrie ca "exista riscuri ca preturile sa creasca daca dolarul va continua sa se deprecieze semnificativ".Şansele unei noi reduceri de 0,25% a ratei dobanzii in cadrul sedintei din 11 decembrie s-au redus la 40% miercuri, fata de 66 de procente cu o zi inainte, potrivit contractelor futures citate de Chicago Board of Trade. Declaratia ofera o "ruta de scapare" pentru o eventuala crestere a ratelor, a declarat Vincent Reinhart, fost sef al politicii monetare al lui Bernanke inainte de plecarea sa din septembrie.Decizia a ridicat bursele lumii si pretul petroluluiBursele asiatice si pretul petrolului au urcat la niveluri record, dupa anuntarea deciziei Fed.Pretul barilului de petrol a depasit ieri pragul de 96 de dolari pe baril la bursele electronice din Asia si a atins un nivel record de 96,24 dolari pe baril.
Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in decembrie, a crescut cu 1,49 dolari, pana la nivelul de 96,02 dolari pe baril, mult peste cotatia de miercuri, de 94,53 dolari, inregistrata la bursa din New York. Majorarea cotatiei titeiului a condus la cresterea pretului aurului pana la nivelul record din ultimii 28 de ani, in apropierea valorii de 800 de dolari pe uncie.
Cotatia actiunilor companiilor europene a urmat trendul burselor din Asia si al firmelor de pe Wall Street.
Indicele FTSE 100 a crescut, la deschiderea sedintei bursiere, cu 10 puncte, indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 18 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 9 puncte. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 137,54 puncte sau un procent, la valoarea de 13930,01, mai putin cu 235 puncte fata de recordul inregistrat in acest an.
Actiunile companiilor de export asiatice au urcat, aratand ca economia SUA este chiar mai solida decat se asteptau analistii. Indicele Nikkei, al bursei japoneze, a crescut cu 0,8%, in apropierea celui mai mare nivel din ultimele doua saptamani.
Principalul indice care surprinde evolutia pietei de capital la nivel mondial, MSCI, a crescut la un nou maxim, iar de la inceputul anului a castigat aproape 16 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.