Traian Basescu pe B1 TV, miercuri seara. Basescu la TV - de regula, „materie prima" pentru citeva zile bune. Nici de data asta regula nu va fi incalcata.

Dupa prestatia lui Traian Basescu - in nota obisnuita a casei - de la „Nasul", e foarte clar faptul ca „nasul" acestei luni (dublu) electorale nu poate sa fie decit unul singur.

Ce face actualul sef al statului in campanie electorala nu e nou; este insa de fiecare data „viu" si capteaza instantaneu atentia. Truism (care trebuie insa repetat din cind in cind): isi prepara iesirile dupa reteta si e un excelent speculant al „nevoilor" presei. In campanie, Traian Basescu nu e, asa cum nu e nici atunci cind nu avem campanie electorala, un gentilom. Joaca adesea cu talpa sus, face afirmatii socante, uneori extravagante, alteori amenintatoare. Chiar si cu aluzii sau insinuari, isi enunta, in orice conditii, mesajul din care se aude, fara exceptie, ticaitul cite unei bombe. Or, ca sa inchid cercul, o bomba pentru presa este un fel de mana cereasca.

L-ati vazut miercuri seara pe B1 TV, nu? Nu se poate sa nu fi simtit miros de singe in aer. Sa facem o mica recapitulare, mai ales in zona „maciucilor"! Merita, pentru ca Traian Basescu isi extrage, e regula, maximum de beneficii din caft. Lista „dusmanilor", adusa la zi, este mare. Clasicii: PNL, Iliescu, UDMR. La PSD functioneaza uns tandemul Iliescu-Hrebenciuc, iar la PNL, care lucreaza mina in mina cu cei doi lideri infricosatori ai PSD, e incurajat (sintagma va face cariera, bag mina in foc pentru asta) un „tinar mafiot obraznic" numit Chiuariu; la UDMR, Marko Bela si Verestoy Attila sint disperati pentru ca electoratul lor ii poate sanctiona drastic. Plus ca, tot la „clasici", in presa exista citiva oameni cu multi bani care completeaza o triada teribila, de substanta mafiotica, in care celelalte doua elemente sint „politicieni" si „oameni de afaceri". Noutate: la TVR e un „politruc", Alexandru Sassu, al carui zel i-a barat drumul spre popor. Si, super new-entry: „listacii" - cei care fug de uninominal (mai ales de uninominalul pur, propus de intrebarea de la referendum).

Aria polemica interpretata in ultima sa aparitie consistenta la televizor e, asadar, impresionanta. Nu e nimic intimplator: presedintele Romaniei calareste emotia populara foarte bine. Din acest motiv, la care se adauga stiinta de a crea presei dependenta de personajul pe care il intruchipeaza, Traian Basescu e, in aceasta luna de campanie electorala, cel care va formula si va impune agenda. Da: va fi un fel de dictator al agendei publice.