Cele mai vizate, firmele de asigurari si de comert cu amanuntul
Pierderi la nivel global -  4,2 mld., la noi - 13,7 mil. dolariCoruptia si mita au fost percepute ca fiind cele mai raspandite tipuri de infractiune economica din Romania. Acea
Cele mai vizate, firmele de asigurari si de comert cu amanuntul
Pierderi la nivel global - 4,2 mld., la noi - 13,7 mil. dolariCoruptia si mita au fost percepute ca fiind cele mai raspandite tipuri de infractiune economica din Romania. Aceasta este concluzia la care a ajuns compania Pricewaterhouse Cooper, in urma studiului realizat la nivel global. Potrivit acestuia, 36,4% dintre cele 77 de companii romanesti participante la sondaj au fost victimele unor infractiuni economice in ultimii doi ani.
Totalul pierderilor directe declarate de catre respondenti este de 13,7 milioane de dolari sau o medie de peste 400 de mii de dolari pe companie, in Romania, iar la nivel global este de 4,2 miliarde de dolari. Frauda in diverse industrii variaza, cifrele pornind de la 57% pentru domeniul asigurarilor si industria comertului cu amanuntul, 44% pentru industria automobilelor, pana la 27% in industria farmaceutica. Cele mai intalnite tipuri de frauda sunt incalcarea drepturilor de autor (27% din cazuri) si insusirea de active (25% din cazuri), acestea fiind si cele care aduc mari prejudicii firmelor implicate.Aproape 20% dintre pagubiti stau cu mainile in sanLa nivel mondial, in 50% dintre cazuri, respondentii au declarat ca nu si-au recuperat nicio pierdere, in timp ce companiile romanesti care au participat la sondaj au reusit sa recupereze aproximativ 33% din sumele pierdute. Cu toate acestea, sondajul arata ca 19% dintre companiile care au suferit pierderi financiare in urma fraudelor comise nu au luat nicio masura pentru a preveni aceste incidente. Aproximativ 57% dintre respondenti considera ca riscul de frauda economica in urmatorii doi ani este foarte mic.
Masurile luate impotriva celor care au comis astfel de infractiuni variaza de la caz la caz, astfel ca 60% dintre companii au ales incetarea raportului de munca cu persoana in cauza, iar 53% dintre companii au apelat la masuri penale. Pe langa pierderile care au survenit in urma infractiunilor comise, companiile au fost nevoite sa aloce sume importante de bani in gestionarea cazurilor de infractiune economica. In ultimul an, companiile romanesti au alocat aproximativ 5,5 milioane de dolari pentru astfel de proiecte. In plus fata de costurile de remediere a infractiunilor economice, respondentii romani au declarat ca au suferit si alte pierderi colaterale, cum ar fi deteriorarea imaginii companiei sau efectul negativ asupra moralului angajatilor.Profilul si motivele pentru care actioneaza autorulMajoritatea celor care comit astfel de fraude sunt de regula barbati, cu varste cuprinse intre 41 si 50 de ani, cu studii medii si care detin functii importante in cadrul firmei respective. Specialistii in domeniu nu exclud insa persoanele care nu indeplinesc aceste conditii. Dintre cei cu functii importante in cadrul firmei respective, 48,3% sunt fosti directori sau top manageri si 24,1% sunt fosti administratori.
De regula, doar 6% dintre cazurile de frauda sunt detectate datorita sistemului de control al companiei, cele mai multe cazuri fiind detectate cu ajutorul unor surse externe acesteia (42% din cazuri).
Conform studiului, lipsa de cunoastere a gravitatii faptei si stilul de viata costisitor sunt doua dintre cele mai intalnite motive care au stat la baza comiterii fraudelor economice.Depistate mai usor cu ajutorul consultantilorIn ceea ce priveste serviciile unei firme specializate in depistarea fraudelor economice, 49% dintre companii sustin ca le-au consultat. Specialistii considera ca acele firme care beneficiaza de consultanta in domeniul fraudelor economice sunt in avantaj fata de celelalte, deoarece acesta este cel mai usor mod de a depista astfel de actiuni.
Companiile care nu beneficiaza de asemenea servicii au inregistrat un numar mai mic de infractiuni economice, dar acest lucru nu poate fi decat in defavoarea firmei respective.
Comparativ cu anul 2005, in acest an, in Romania, numarul de infractiuni economice a crescut, de la 13% la 19,4%, dar aceasta nu-i sperie pe directorii de firme, care continua sa creada ca infractionalitatea economica va fi in continua scadere incepand cu anul viitor.
Sondajul a fost realizat in 40 de tari si au fost intervievati telefonic peste 5.400 de directori executivi, directori financiari, precum si alti directori. Peste jumatate dintre respondenti, aproximativ 52%, fac parte din consiliul de administratie sau din conducerea firmei, in timp ce 43% au declarat ca sunt reprezentanti cu functii de raspundere in domeniul financiar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.