In 10 decembrie 2007, cånd va avea loc judecarea recursului in interesul legii promovat de procurorul general al Romåniei, Laura Kovesi, prin care aceasta a solicitat instantei supreme sa se pronunte  si sa decida, in numele aplicar
In 10 decembrie 2007, cånd va avea loc judecarea recursului in interesul legii promovat de procurorul general al Romåniei, Laura Kovesi, prin care aceasta a solicitat instantei supreme sa se pronunte si sa decida, in numele aplicarii unei practici unitare in materia dreptului de proprietate al fostilor proprietari deposedati abuziv, Inalta Curte va fi luata cu asalt. Fostii proprietari considera ca un astfel de demers are, de fapt, o motivatie electorala. La conferinta de presa de ieri, care a fost organizata la sediul Grupului pentru Dialog Social de Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS), Asociatia Franceza pentru Apararea Drepturilor de Proprietate in Romånia si Asociatia pentru Proprietatea Privata, s-a atras atentia asupra efectelor catastrofice pe care le-ar avea admiterea acestui recurs, iar unii dintre vorbitori au aratat ca procurorul general nu a facut decåt sa copieze continutul unei decizii a ICCJ din 9 martie 2007, prin care
s-a statuat ca actiunea in revendicare este inadmisibila.

Asociatiile de proprietari protesteaza fata de aceasta initiativa a procurorului general al Roma niei, precum si fata de vreun proiect de ordonanta de urgenta care sa oblige din nou proprietarii la prelungirea cu inca trei ani a contractelor cu chiriasii. Presedintele APDAS, Maria Theodoru, ca de altfel si avocatii prezenti la conferinta, a aratat ca legile sunt aplicate defectuos in Romania si defavorizeaza fostii proprietari si ca “la cea mai mica aparenta legala cum ca proprietatea fostului proprietar apartine altei persoane, unitatile detinatoare trimit fostii proprietari la despagubiri ireale la derizoriul Fond Proprietatea”.Toate persoanele deposedate abuziv subliniaza un aspect deosebit de important, si anume ca statul i-a deposedat abuziv prin decrete care sunt declarate neconstitutionale de catre Inalta Curte si, ca atare, statul nu a avut niciodata un titlu valabil de proprietate asupra acestor imobile. Fostii proprietari arata ca singura cale ramasa este aceea a actiunii in revendicare prin compararea de titluri si, “daca acest recurs in interesul legii ar fi admis, ar insemna suspendarea acestei actiuni si s-ar inchide aceasta ultima cale a fostului proprietar de a-si valorifica drepturile actuale. Ieri, APDAS alaturi de alte trei asociatii au semnalat ca admiterea acestui recurs ar calca-n picioare liberul acces la justitie, egalitatea cetatenilor in fata legii si garantarea si ocrotirea dreptului de proprietate, principii care se regasesc si in Tratatul de Reforma al Comunitatii Europene de la Lisabona.

Borbely ar face o nedreptate, Videanu incalca legea!
Nici ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely, nu a fost cocolosit, aratandu-se ca preconizata prelungire a contractelor de inchiriere dintre fostii proprietari si chiriasi din imobilele acestora este o nedreptate fata de proprietari, care au mai avut parte de astfel de perioade, timp in care nici un guvern nu a fost in stare sa asigure locuinte pentru chiriasii ce urmau sa evacueze locuintele care nu le apartineau. Si nici primarul Adriean Videanu nu a avut parte de vreo lauda. Dimpotriva.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.