Maine, se implinesc 79 de ani de la prima transmisiune in eter din Romania. Cu aceasta ocazie, Socitatea Romana de Radiodifuziune a initiat o campanie pentru salvarea Fonotecii de aur, facand un apel catre Guvernul si Parlamentul Romaniei.


In cadrul conferintei de presa care a avut loc la Casa Radio pe aceasta tema, Maria Toghina (presedinte-director general al SRR) a declarat ca resursele cele mai importante sunt de ordin financiar si juridic. Atat massmedia cat si societatea civila detin un rol fundamental in demersul de conservare al patrimoniului.


Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si-a manifestat sprijinul pentru acest proiect: "Este un act de necesitate pentru cultura romaneasca, mai mult decat o fonoteca, este o arhiva. Sa nu uitam ca aici sunt vocile personalitatilor istoriei noastre interbelice si postbelice."
Crearea unui fond arhivistic este o problema de interes national, mai ales ca in cadrul Fonotecii exista piese de teatru, care nu au vazut inca lumina scenei. Acest patrimoniu sonor inestimabil, prin care o persoana ar parcurge 15 ani de auditie nonstop, este pe cale de disparitie, daca procesul de digitalizare va intarzia. O alta problema care ameninta aceasta bogatie culturala este pirateria.