In plina campanie pentru europarlamentare, viata politica a PSD se deterioreaza rapid, liderii partidului fiind preocupati cu luptele interne si cu platirea politelor catre adversarii din interiorul formatiunii politice. Ca o noutate, peste luptele i
In plina campanie pentru europarlamentare, viata politica a PSD se deterioreaza rapid, liderii partidului fiind preocupati cu luptele interne si cu platirea politelor catre adversarii din interiorul formatiunii politice. Ca o noutate, peste luptele interne surprinzatoare intr-un asemenea context, se suprapune limbajul "ca la usa cortului" folosit de unii dintre combatantii partidului. Fostul vicepresedinte al PSD, Vasile Dancu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, il face indirect albie de porci pe Ion Iliescu, intr-un interviu acordat unui ziar din Cluj. Dancu il sfatuieste pe Geoana sa termine cu resturile bolsevice, cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim si sa elimine javrele batrane. In fapt, atitudinea lui Dancu vine ca un ecou la declaratiile presedintelui Basescu facute la Romexpo saptamana trecuta potrivit carora "In aceasta sala s-a multumit minerilor, acum vorbim despre euroalegeri". Este evident ca grupul de la Cluj doreste mazilirea lui Iliescu. In conflictul intre grupurile de interese au fost aruncate si femeile din partid. Ana Birchall, o apropiata a lui Geoana si aspiranta la fotoliul de ministru al Invatamantului, a atacat-o pe Ecaterina Andronescu, fidela a lui Ion Iliescu, motivul fiind proiectul de lege privind majorarea varstei de pensionare a cadrelor didactice. (M.T.)
"Sa eliminam javrele batrane"
"Trebuie sa eliminam paralelismele de autoritate si toate formele de leadership artificial. Trebuie pastrati batranii intelepti, dar eliminate javrele batrane pentru care partidul este doar o carpa de sters pe picioare. Trebuie sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim", a declarat Vasile Dancu intr-un interviu acordat Gazetei de Cluj. Atacurile indirecte la Ion Iliescu au continuat si in urmatoarele raspunsuri oferite de vicepresedintele PSD, indiferent de tema abordata. "Se face tot mai mult o apropiere intre nomenclatura rosie si noua oligarhie. A se vedea cum si cine a sustinut motiunea de cenzura recenta", a spus Dancu. El a lovit in presedintele de onoare si atunci cand a venit vorba de situatia din PNL. "Liberalii se indoaie cum bate vantul, tradeaza orice cauza a liberalismului pentru a ramane la putere, se aliaza cu Iliescu si cu Vadim. Taranistii au cazut, dar nu au pierdut tot respectul societatii, daca liberalii ar cadea la fel, nu ar starni multe regrete", a comentat vicepresedintele PSD.
"Sulfele bolsevice si golanii tranzitiei"
Dancu a comentat si situatia "jenanta" in care se afla Mircea Geoana si conducerea partidului dupa esecul motiunii de cenzura, sustinand ca lui, ca fost vicepresedinte, "ii este rusine". El a comentat destul de dur si actiunile de sustinere si de rasturnare a Guvernului si de suspendare a sefului statului, sustinand ca este vorba de "un partid in care nu au disparut sulfele bolsevice si golanii tranzitiei". Desi a respins ipoteza unei raciri a relatiilor intre Grupul de la Cluj si conducerea centrala, Dancu a sustinut ca Bucurestiul si-a pierdut puterea simbolica. "Cand incearca sa-l elimine pe Puscas sau pe mine, arata doar ca nu sunt in stare sa gestioneze schimbarea", a spus liderul PSD.
Conflicul Iliescu-Dancu
Conflictul dintre Iliescu si Dancu dateaza de foarte multa vreme si are la baza o mai veche dorinta a Grupului de la Cluj de a avea un PSD reformat, fara Ion Iliescu. In urma cu un an, Iliescu a atacat extrem de dur Grupul de la Cluj in frunte cu Vasile Dancu pe care l-a asimilat unei "coloane a V-a" care "repeta aceleasi sloganuri si fac plecaciuni in fata dreptei", lucrand astfel la destabilizarea partidului. La randul sau, Dancu a sustinut, imediat dupa ce Iliescu a apreciat ca purtatorii de mesaj ai stangii sunt niste filfizoni, ca fostul presedinte "reprezinta doar o parte a stangii, stanga care provine din vechiul sistem". "Modul in care incearca sa-si aroge totalitatea stangii, noua ne face rau. Stanga nostalgica nu mai exista", a comentat atunci Dancu.
Dancu: "Cine vrea, sa decripteze!"
Vasile Dancu a lasat sa se inteleaga ca Ion Iliescu este unul dintre liderii PSD vizati de atacurile sale si a spus ca atata vreme cat vor exista goluri de autoritate, partidul nu-si va putea duce la bun sfarsit proiectele propuse.
Am citit interviul dvs in Gazeta de Cluj. As vrea sa fiti un pic mai direct. Spuneti ca trebuie eliminate "javrele batrane"...
Nu vreau sa faceti o legenda din asta. Eu am incercat sa explic acolo, intr-o anumita stare si intr-un anumit context ce am spus si poate fi usor de decriptat. Cine vrea sa decripteze sa decripteze, cine nu, sa nu.
Atacurile dvs sunt indreptate indirect spre Ion Iliescu...
Sunt indreptate catre cei care au zadarnicit constant proiectele partidului. Deci nu spre Ion Iliescu neaparat dar si spre cei care au sustinut impotriva majoritatii conducerii partidului Guvernul, impotriva motiunii de cenzura, uninominalul pentru ca si acum avem doua pareri impartite si ideea e de schimbare si reforma a partidului.
Impotriva motiunii de cenzura a votat Ion Iliescu si tot dansul indeamna la boicot la referendum.
Nu stiu... Asta o spuneti voi, jurnalistii. Probabil ca aveti dreptate, eu nu ma pronunt. Ceea ce am exprimat acolo, in momentul ala, acum vreo saptamana, cand am dat acel interviu, este ceea ce credeam in acel moment despre asta si am spus exact cat vroiam sa spun. Mizez si pe inteligenta cititorului.
Ati spus ca trebuie eliminate paralelismele de autoritate. Se poate subintelege inclusiv eliminarea Grupului de la Cluj, care a fost de multe ori acuzat ca isi impune punctul de vedere.
Nu m-am referit la asta. Noi n-am construit niciodata decat o structura de specializare, nu una de autoritate politica, de putere. Daca am fi vrut, am fi gasit candidat...Nu am vrut niciodata, noi am fost in ideea de echipa si l-am sustinut pe Mircea Geoana la toate Congresele la care a castigat. Doar ca actuala conducere trebuie sa-si valorifice culoarul de autoritate si sa nu lase goluri de autoritate in partid pentru ca sa nu putem, spre exemplu, sa ne trecem motiunea, nu putem sa ne trecem votul uninominal sau altceva ce vrem sa ne trecem, pentru ca asta inseamna ca nu ne trecem pana la capat proiectele.
Se poate considera ca prin acest interviu, prin atacurile indirecte, ca ati incalcat acel moratoriu la care ati participat la Brasov.
Eu nu am participat la nici un moratoriu. Eu am fost pana acolo si am plecat. Nu am atacat pe nimeni. Am spus sincer ceea ce cred ca trebuie sa spuna un om politic care este responsabil. In rest, nu am atacat pe nimeni. Am spus o situatie de fapt. Nu pot sa mint. Oamenii nostri pot sa recunoasca foarte bine situatii si persoane dar nu am nici o legatura cu acel moratoriu.
Interviu realizat de Roxana ANDRONIC
Iliescu: "E penibil sa ma cobor la acest nivel"
Ion Iliescu a refuzat sa comenteze declaratiile facute de Vasile Dancu, sustinand ca "e penibil sa se coboare la acest nivel", dar ca ii va cere vicepresedintelui PSD socoteala pentru afirmatiile din interviu.
Vasile Dancu a spus intr-un interviu ca trebuie "sa terminam cu javrele batrane din partid" si "sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim". Cum comentati aceste afirmatii care, indirect, v-ar putea viza?
Pana nu vad exact exprimarile lui, nu are rost sa ma cobor la cest nivel. Eu m-am lamurit demult despre Vasile Dancu si capacitatea lui intelectuala si despre modul in care abordeaza toate problemele. De acum nu mai au nici o surpriza, orice ar spune. Si nici nu vreau sa intru eu intr-o polemica cu Dancu, sa-i inalt mingea la fileu. (...) Vom discuta aceste lucruri intr-un cadru organizat de partid.
Ii veti cere socoteala pentru declaratiile facute?
Da, bineinteles.
Interviu realizat de Mihai TOADER
Conflict si intre femei
Conflictul dintre taberele din PSD se face resimtit si in randul femeilor pesediste, Ana Birchall intrand intr-o polemica cu Ecaterina Andronescu pe marginea modificarii Legii statutului personalului didactic, printre ai carei initiatori se afla ultima. Birchall este fidela lui Mircea Geoana si aspira la fotoliul de ministru al Educatiei in timp ce Andronescu este perceputa ca fiind apropiata de Ion Iliescu si a fost ministru al Invatamantului in perioada guvernarii PSD. Intr-o declaratie data Mediafax, Birchall a atacat proiectul de lege, sustinand ca majorarea varstei de pensionare a cadrelor didactice la 70 de ani ar putea bloca o competitie reala pentru pozitiile de conducere din institutiile de invatamant superior. In replica, Andronescu a sustinut ca modificarea Legii nu vizeaza acest aspect. "Se da libertatea Senatelor Universitatilor sa decida asupra structurilor de conducere, asupra numarului de mandate si asupra varstei pana la care se poate ocupa o anumita functie. Decizia apartine Senatelor unitatilor de invatamant superior", a declarat deputatul PSD. (R.A.)
Cearta cu Geoana
In urma acestui scandal, Ion Iliescu s-a aflat, in timpul motiunii de cenzura initiate de PSD, intr-un conflict deschis cu Mircea Geoana, care a culminat cu un ultimatum dat presedintelui de onoare. Atunci, Iliescu s-a impotrivit deciziei de rasturnare a Guvernului, lucru care l-a facut pe presedintele PSD sa incerce eliminarea acestuia din partid. Iliescu l-a acuzat atunci pe Geoana de "mentalitate primita", apreciind ca nu a participat la batalii, ci a "venit direct la blacinte". Replica lui Geoana a fost aceea ca presedintele de onoare este "lider de grup la fara frecventa" si "un tradator". Scandalul a fost insa ingropat la Brasov, unde Comitetul Executiv a instituit, timp de 30 de zile, un moratoriu iar Geoana i-a cerut lui Iliescu sa se gandeasca daca vrea sa mai stea in PSD. "Sa plece el!",
a comentat Iliescu.
Pozitii divergente
Ion Iliescu s-a aflat, in ultima perioada, tot mai des pe pozitii divergente cu pozitia exprimata de conducerea PSD. In urma cu doua zile, presedintele de onoare a spus raspicat ca va vota impotriva referendumului lui Basescu si a indemnat chiar la boicotarea acestuia, apreciind ca Romania nu este pregatita pentru acest tip de vot. Liderii de la centru au indemnat insa electoratul social-democrat sa se prezinte la referendumul pentru introducerea votului uninominal. "Este inutila disocierea permanenta a pozitiei exprimate de presedintele de onoare al PSD de cea oficiala a partidului", a fost de parere vicepresedintele Marian Sarbu. De altfel, in timp ce Mircea Geoana se lupta sa-si convinga partidul sa-l darame pe Tariceanu din fruntea partidului si sa sustina o alianta cu PD, Ion Iliescu s-a exprimat in interiorul PSD in favoarea unei sustineri a PNL si si-a exprimat speranta ca motiunea nu va trece de Parlament. Chiar in ziua in care, la Brasov, se lua in calcul varianta eliminarii sale, presedintele de onoare a declarat raspicat ca a votat impotriva motiunii propriului sau partid, "pentru ca asa e mai bine". (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.