ZIUA prezinta un nou exemplu al faptului ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se face ca nu vede cand este vorba de identificarea unor infractiuni de mare coruptie in care sunt implicate personaje importante din cercul de interese al Palatului Co
ZIUA prezinta un nou exemplu al faptului ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se face ca nu vede cand este vorba de identificarea unor infractiuni de mare coruptie in care sunt implicate personaje importante din cercul de interese al Palatului Cotroceni si al grupului de procurori de la Cluj. Daca la 1 iulie 2007 ZIUA publica ancheta "Japca Sapca" in care acuzam faptul ca DNA tine la sertar dosarul penal al afaceristului Arpad Zoltan Paszkany, azi aratam opiniei publice cum procurorul sef al DNA Cluj, Crin Nicu Bologa (foto), a ingropat cauza cu pricina, printr-o rezolutie de neincepere a urmaririi penale (NUP).
In motivare, procurorii nu sufla o vorba despre faptul ca terenul apartinand domeniului public al statului (35 de hectare in valoare de peste 70 milioane euro interzise prin lege la instrainare), de la marginea municipiului Cluj Napoca, a ajuns in proprietatea vestitului Arpad Paszkany. Culmea, in motivatia NUP, seful DNA Cluj recunoaste negru pe alb dreptul de proprietate al statului roman asupra terenului, dar nu adopta nici o masura impotriva celor care l-au instrainat si celui care l-a "cumparat" prin fals. Mai mult, numele lui Arpad Paszkany nici macar nu este amintit. Poate si din cauza ca Paszkany a fost numit "exemplu de civism" de presedintele Traian Basescu exact la bilantul Ministerului Public din ianuarie 2007, in fata celor mai importanti procurori ai tarii. Ar mai fi de consemnat ca afaceristul a taiat panglica la mall-ul sau - "Polus Center" in prezenta lui Emil Boc si a celorlalti lideri PD locali.
Afacerea "Sapca Verde"
In cauza privind pe omul de afaceri de origine maghiara Arpad Zoltan Paszkany (patronul echipei de fotbal CFR Cluj si al mall-ului "Polus Center"), instrumentata la nivelul Serviciului teritorial DNA Cluj, o serie de politicieni ai judetului au formulat plangeri penale in care au reclamat furtul unui teren de 35 de hectare domeniu public al statului - numit "Sapca Verde". Pe acest teren, luna trecuta, afaceristul Paszkany si-a inaugurat un mare centru comercial - "Polus Center" la a carei taiere de panglica au fost prezente toate mariile judetului, in frunte cu liderii Partidului Democrat. Cum a ajuns terenul, domeniu public al statului roman care era interzis la instrainare, pe mainile afaceristului Paszkany, va spunem in cele ce urmeaza.
In 1997, fostul prefect al Clujului, Alexandru Farcas, si fostul sef al FPS Cluj Radu Sarbu au intocmit un protocol cu firma "Polus Investments Co Inc Toronto" pentru construirea unui centru economic. Prefectul Farcas a emis in 1998 o hotarare prin care a atribuit, fara nici un act justificativ, suprafata de 35 de hectare catre SC Agroindustriala SA Cluj. Pomana a fost intabulata in fals, cu complicitatea unor judecatori corupti, dupa care SC Agroindustriala Cluj a predat firmei "Polus" cele 35 hectare, in baza unui "contract de asociere in participatiune". In 1999, cu ajutorul ex-secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Dragos Tanasescu, terenul a fost scos din circuitul agricol, iar in iunie 1999, SC Agroindustriala SA a vandut terenul firmei "Polus" (Arpad Paszkany) pentru ridicola suma de patru miliarde de lei vechi. Ulterior frauduloasei vanzari, intabularea si hotararea prefectului au fost anulate de Justitie, iar directorul Agroindustriala condamnat pentru fals. Actul de vanzare-cumparare dintre Agroindustriala si Polus nu a fost insa anulat si el, pentru ca, la Cluj, coruptia e la cote maxime.
Terenul vandut abuziv catre firma lui Paszkany se afla insa in administrarea USAMV Cluj (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara), care il primise prin HG 123/1993 pentru infiintarea unei statiuni didactice. Dar in loc sa apere terenul pe care il administra, USAMV s-a dat peste cap pentru ca domeniul public al statului sa ramana in mainile lui Paszkany, dupa cum vom vedea in continuare.
Tradarea universitarilor
In 2005, Paszkany a bagat buldozerele pe terenul USAMV si a facut prapad, distrugand toate terenurile experimentale ale Universitatii, pentru a declansa construirea mult visatului centru comercial.
Initial, ca urmare a imensului scandal creat, USAMV (care detinea in administrare domeniul statului) a deschis actiune civila pentru anularea contractului de vanzare fraudulos dintre Agroindustriala si Polus, proces in care au depus intampinari in acelasi sens si Ministerul Finantelor, Ministerul Educatiei si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Toti reprezentantii statului au cerut anularea vanzarii frauduloase pe motiv ca domeniul public nu poate fi instrainat. In septembrie 2005, Tribunalul Arges, unde s-a stramutat cauza, a anulat abuziva tranzactie, dispunand repunerea in situatia anterioara. In apel, Curtea de Apel Pitesti a dispus rejudecarea cauzei. Insa decizia a fost atacata cu recurs. Iar, in recurs, dupa ce "Polus" SRL (Paszkany) s-a inteles cu rectorul USAMV si au semnat un contract secret de colaborare, in care afaceristul a promis opt milioane de euro in schimbul renuntarii la judecata, atentie, USAMV (care era administrator al terenului si obligata la a-l apara) a depus cerere ca renunta la procesul civil intentat. Asa s-a pus capat oricarei opozitii de sustinere a dreptului de proprietate al statului roman. Iar luna trecuta, Paszkany si-a inaugurat mall-ul de pe terenul statului, insotit de toate mariile judetului. Procesul civil s-a clasat, iar Paszkany a ramas cu terenul mult ravnit. Iata, pe scurt, mega-frauda imobiliara, care a pagubit statul cu 70 milioane euro (valoare de circulatie a terenului).
DNA vede totul in roz
E clar ca lumina zilei ca toti cei care s-au jucat cu terenul statului ar trebui sa raspunda. Alaturi de functionarii publici care au dat firmei "Polus" zeci de avize si autorizatii pentru edificarea centrului comercial. Dar DNA Cluj n-a gasit pe nimeni responsabil.
Prin Rezolutia nr. 48/P/4 octombrie 2007, procurorul Crin Nicu Bologa, seful DNA Cluj, a dat neinceperea urmaririi penale fata de rectorul USAMV Liviu Marghitas (autorul retragerii actiunii civile in interesul statului roman) pentru infractiunile de abuz in serviciu si luare de mita si a disjuns cauza cu privire la fostul prefect Alexandru Farcas si fostul director al SC Agroindustriala SA, Cristian Istratescu (primii jongleuri cu terenul statului). Nici o vorbulita despre Arpad Paszkany in aceasta afacere, de parca terenul statului nu ar fi incaput ilegal pe mainile lui. De fapt, intreaga rezolutie de NUP are doar trei pagini si alea scrise labartat. Cu toate acestea, procurorul Bologa recunoaste ce era mai important, dar nu ia nici o masura. Astfel, anchetatorul DNA confirma dezvaluirile ZIUA cu privire la contractul secret dintre "Polus" si USAMV, care poate fi banuit ca este in sine un act de dare si luare de mita, cata vreme Universitatea nu putea negocia pielea ursului din padure, adica terenul statului, contra unor sume de bani. Dar DNA nu e in stare sa vada spaga decat sub forma unui flagrant si ascultand telefoane. In rezolutia NUP se confirma: "USAMV Cluj a avut castig de cauza in prima instanta, dar conducerea acestei institutii a negociat cu CS POLUS TCI SRL si au incheiat o tranzactie prin care renunta la judecata si la dreptul asupra terenului, in schimbul sumei de opt milioane de euro. Conform intelegerii, un milion de euro trebuia platit in numerar, trei milioane de euro urmau sa se regaseasca in construirea unei cladiri pe str. Motilor nr. 3, iar patru milioane de euro urma sa fie valoarea unor actiuni pe care USAMV sa le primeasca la centrul comercial care se construieste pe terenul in cauza. Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia 4500 din 09.05.2006 a luat act ca reclamanta USAMV a renuntat la dreptul dedus judecatii, renuntarea fiind facuta in forma autentica la notariat-contractul de colaborare din data de 10.01.2006". Iata asadar ca DNA a recunoscut ca USAMV prin rectorul Marghitas a renuntat prin contract incheiat cu "Polus" la "dreptul asupra terenului", drept pe care nu l-a avut niciodata, Universitatea fiind doar administrator al terenului de stat. Dar pentru procurorul Bologa asta nu este "spaga".
Spaga deghizata
In rezolutia de NUP se mai recunosc urmatoarele: "Este adevarat ca USAMV Cluj a suferit o paguba prin distrugerea campurilor experimentale (...) Faptuitorul Marghitas Liviu Alexandru a supus aprobarii Rectoratului USAMV tranzactia cu SC Polus TCI SRL, tocmai in ideea ca institutia de invatamant sa-si recupereze paguba. Rectoratul a aprobat aceasta tranzactie, dar USAMV nu putea renunta la proprietatea terenului, pentru ca nu a avut-o niciodata, fiind doar administratorul acestuia. De fapt, Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului are un drept de proprietate asupra terenului, pe care il pot revendica, iar noi vom solicita constituirea de parte civila a ADS in cauza in care vom cerceta instrainarea abuziva a terenului. In conditiile in care faptuitorul Marghitas a avut aprobarea Senatului USAMV pentru a incheia tranzactia, tocmai in ideea recuperarii prejudiciului suferit, apreciem ca acesta nu se face vinovat".
Procurorul nu pomeneste de Paszkany
Stupefiant cum procurorul DNA recunoaste dreptul statului asupra terenului, dar considera naturale cele petrecute, pe motiv ca rectorul a avut aprobarea "rectoratului" (n. red. - organism care nu exista). Si ca banii dati de "Polus" - Paszkany ar fi fost dati, chipurile, pentru repararea prejudiciului rezultat din distrugerea campurilor experimentale (alta infractiune) si nu pentru renuntarea la judecata (asa cum e scris negru pe alb in contractul secret), adica la a apara interesele Statului roman. Despre obligatia USAMV de a apara terenul dat in administrare, nu se mai spune nimic. Cum nu se spune nici de Paszkany, beneficiarul tuturor abuzurilor facute de functionarii statului.
Cat priveste promisiunea ca el, procurorul, va "solicita constituirea de parte civila a ADS" intr-o alta cauza, aceasta este o alta mostra de smecherie judiciara marca DNA.
DNA sub controlul procurorilor de la Cluj
DNA este in prezent o institutie captiva cunoscutului "grup de la Cluj", care nu va da curs nici unui dosar care poate afecta interesele acestei grupari. Toti sefii DNA - Daniel Marius Morar, Doru Florin Tulus, Crin Nicu Bologa si multi alti procurori, au fost adusi la marea coruptie din postura de procurori cvasi-necunoscuti, dar care se dovedesc foarte indulgenti cu afacerile necurate din zona de provenienta. De aceea, avem convingerea ca nici un dosar privind zona de interese a Palatului Cotroceni nu va fi finalizat, intrucat procurorii DNA au fost numiti in functie de Traian Basescu, dupa ce au fost atent selectionati de Monica Macovei. Ne indoim ca un om simplu fara relatii sus-puse ar putea face o asemenea tranzactie pe bani grei cu un teren din domeniul public al statului, la fel ca cea descrisa mai sus. Iar daca prin absurd ar exista un asemenea caz, fara indoiala arestarile nu ar intarzia sa apara.
Ancheta simulata
"Sapca Verde" reprezinta o afacere de peste 100 milioane de euro, din care 70 de milioane o reprezinta doar valoarea terenului furat de la stat. Pe care DNA nu are interesul sa-l redea statului, intrucat nici macar nu l-a deranjat pe Paszkany cu vreo declaratie. Surse bine avizate din interiorul DNA ne-au informat ca pe viitor se va incerca simularea unei anchete impotriva fostului prefect si director al Agroindustriala, pentru a se crea impresia ca se lupta cu coruptia (motiv pentru care s-a facut disjungerea). Dar ca nimeni nu se va atinge de Paszkany si nu va incerca sa-i demoleze vreodata centrul comercial edificat pe terenul statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.