Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania analizeaza posibilitatea realizarii unei noi unitati de productie a cimentului, in conditiile in care piata locala de profil va creste, in urmatorii cinci ani, cu peste 10% pe an.
"Din est
Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania analizeaza posibilitatea realizarii unei noi unitati de productie a cimentului, in conditiile in care piata locala de profil va creste, in urmatorii cinci ani, cu peste 10% pe an.
"Din estimarile noastre, piata de ciment din Romania va creste cu 10-15% anual in urmatorii cinci ani si vrem sa investim pentru a ne mentine pozitia pe piata. Avem un buget pentru investitii de peste 160 de milioane de euro pana in 2011 si nu excludem posibilitatea de a investi intr-o noua fabrica, in cazul in care extinderea capacitatilor actuale va fi insuficienta", a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth.
El a mentionat ca valoarea investitiei pentru o unitate de productie a cimentului cu o capacitate medie, de un milion de tone pe an, este cuprinsa intre 200 si 300 de milioane de euro.
Wirth a adaugat ca alegerea locatiei pentru o fabrica depinde foarte mult de resursele de materie prima si de infrastructura din zona.
Holcim Romania are teren suficient pentru extinderea fabricilor din Alesd si Turda, iar unitatea din Campulung va functiona, de anul viitor, la capacitate maxima, in urma unor investitii totale de 120 de milioane de euro, a aratat Wirth.
Directorul general al companiei a mai spus ca majorarea productiei companiei este destinata exclusiv pietei romanesti.
In Romania exista noua fabrici de ciment, toate construite in regimul comunist. Unitatile sunt detinute de companiile Holcim, Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania), cu cote de piata apropiate. Cele trei grupuri sunt printre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel mondial.
Holcim are fabrici la Alesd, Turda si Campulung Muscel, Lafarge la Medgidia, Hoghiz si Targu Jiu, iar HeidelbergCement la Bicaz, Deva si Fieni.
In ultimii ani si-au anuntat intentia sa dezvolte noi fabrici de ciment, printre altii, omul de afaceri Ioan Neculaie si grupul Sabanci, din Turcia.
Piata cimentului a atins anul trecut un nivel al productiei de sapte milioane de tone si o valoare de peste 450 milioane euro, in crestere cu 20%.
In primele sase luni din 2007, productia a crescut cu 30%, dublu fata de estimari, iar ritmul se va mentine pana la sfarsitul anului, potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment CIROM. In aceste conditii, piata va ajunge la circa zece milioane de tone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.