Piata externalizarii activitatilor companiilor din Romania este sub nivelul din tarile europene, iar firmele straine sunt principalii clienti ai companiilor de outsourcing. Şi asta in conditiile in care numarul antreprenorilor romani care apeleaza l
Piata externalizarii activitatilor companiilor din Romania este sub nivelul din tarile europene, iar firmele straine sunt principalii clienti ai companiilor de outsourcing. Şi asta in conditiile in care numarul antreprenorilor romani care apeleaza la acest tip de operatiuni este inca limitat.
"Evolutia pietei nu depinde de Romania, ci de clientii care vor sa-si externalizeze anumite activitati. Odata cu aglomerarea pietelor din Cehia sau Polonia, multe companii de outsourcing vor intra pe piata romaneasca", a declarat la seminarul "Outsoursing: avantaje si dezavantaje", organizat de Ziarul Financiar, Radu Andrei, director in cadrul departamentului Advisory Performance Improvement al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
In opinia reprezentantului PwC in Romania, companiile furnizoare de servicii de externalizare, in special din Europa si Statele Unite ale Americii, sunt interesate de piata romaneasca, datorita mediului de afaceri atractiv si care inspira incredere.
''Companiile romanesti trebuie sa ajunga la un grad de maturitate pentru a incepe sa-si externalizeze activitatile. Acestea sunt acum mai mult preocupate de cresterea afacerilor si mai putin de eficientizarea activitatii", a precizat Radu Andrei.
El a mentionat ca principalele activitati care pot fi externalizate sunt cele de IT, financiare, de contabilitate si in general orice serviciu de suport.
La randul sau, directorul general al ALD Automotive, Philippe Valigny, a precizat ca piata de outsourcing va creste foarte mult in perioada urmatoare, atat ca numar de clienti, cat si ca numar de furnizori. "Potentialul pietei romanesti este enorm. Trendul se va schimba si tot mai multe firme locale isi vor externaliza activitatile. Este foarte greu sa faci un pas de la insourcing la outsourcing. Din cei 114 clienti pe care ii avem, 95 sunt multinationale cu activitati in Romania", a adaugat Valigny.
Reprezentantul firmei romanesti ClassIT din domeniul externalizarii serviciilor de IT, Bogdan Tudor, a mentionat ca acest segment are cel mai mare potential de crestere in urmatorii ani.
"Externalizarea serviciilor de IT are cel mai mare potential de crestere. Credem ca fata de nivelul de 1% cat reprezinta serviciile de externalizare in total servicii de IT, atunci cand cota de piata a acestor servicii va ajunge la 10-15%, Romania va deveni interesanta pentru firmele mari de outsourcing", a spus Tudor.
Reprezentantii companiilor de outsourcing au mai spus ca printre serviciile care vor fi externalizate in urmatorii trei ani figureaza cele de resurse umane, transport sau asigurari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.