Grupurile de producatori pot depune la Ministerul Agriculturii, incepand cu 15 noiembrie, documentatia pentru protejarea la nivel national si european a denumirii de origine si indicatiei gerografice a unui aliment sau produs agricol.
Documenta
Grupurile de producatori pot depune la Ministerul Agriculturii, incepand cu 15 noiembrie, documentatia pentru protejarea la nivel national si european a denumirii de origine si indicatiei gerografice a unui aliment sau produs agricol.
Documentatia va cuprinde informatii precum caracteristicile produsului (miros, gust, dimensiune, aspect), modul de obtinere si indicatii de ambalare si etichetare.
Dupa avizul ministerului, documentatia este transmisa Comisiei Europene, care va lua o decizie in maxim 12 luni de la primirea solicitarii, pana atunci produsele fiind protejate doar la nivel national.
Obtinerea protectiei pentru o denumire de origine inseamna ca produsul nu poate fi obtinut decat in acea arie geografica delimitata, in conformitate cu indicatiile stabilite, in timp ce protectia indicatiei geografice permite productia si in alte regiuni, tot cu respectarea indicatiilor.
Procedurile de obtinere a acestei protectii sunt cuprinse intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 15 noiembrie, data de la care pot fi transmise documentatiile, a declarat agentiei MEDIAFAX Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii.
In ordin este stabilit si logo-ul national, care va fi inscris pe produsele (sau ambalaje) cu indicatii geografice sau denumiri de origine protejate national. Logo-ul reprezinta un dreptunghi colorat in mov, albastru, rosu si portocaliu, concentric unui cerc mov zimtat pe exterior, care seamana cu un soare.
In ceea ce priveste lista documentelor ce trebuie depuse, aceasta include un caiet de sarcini, in care sunt specificate detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obtinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar si dovada ca produsul este originar din aria geografica delimitata, potrivit regulamentului european din domeniu.
Totodata, in caietul de sarcini sunt inscrise metoda de obtinere a produsului si legatura intre calitatea sau caracteristicile produsului si mediul geografic.
Documentatia stabilita in regulamentul european este insotita de o serie de alte acte, potrivit ordinului.
Astfel, grupul de producatori trebuie sa furnizeze Ministerului Agriculturii numarul clientilor (actuali si potentiali) pe fiecare segment al filierei produsului (productie, distributie, comercializare), productia actuala si estimata pentru urmatorii cinci ani, situatia economica si situatia estimata pe cinci ani, harta color de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau granitile stabilite.
Cererile de inregistrare pot fi depuse de grupuri de producatori (orice asociere, indiferent de forma sau componenta sa juridica, de producatori sau operatori - n.r.), care trebuie sa faca dovada ca reprezinta producatorii din zona geografica respectiva.
Daca producatorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerul Agriculturii, unde va sta 60 de zile, aceasta perioada fiind "de opozitie", adica intervalul in care alti producatorii pot contesta cererea.
Orice persoana fizica sau juridica, stabilita in Romania, isi poate declara opozitia, trebuind sa demonstreze ca cererea nu respecta legislatia din domeniu sau inregistrarea ar prejudicia existenta unei denumiri omonime (integral sau partial) sau a unei marci de fabrica sau de comert, sau ar prejudicia existenta unor produse aflate legal pe piata de cel putin cinci ani.
Dupa avizarea documentatiei de catre statul membru, o serie de documente privind produsul respectiv sunt transmise Comisiei Europene, care trebuie sa ia o decizie in maxim 12 luni.
Un exemplu de cerere aprobata este cea a grupului "Rosa Maria Intriago Cuesta y otros" din Asturias (Spania).
Produsul pentru care a fost solicitata protectia este branza "Gamonedo". In caietul de sarcini produsul este descris ca fiind "o branza grasa, matura, cu crusta naturala, preparata din lapte crud de vaca, oaie si capra sau dintr-un amestec din doua sau trei dintre aceste tipuri de lapte, usor afumata si prezinta, de jur imprejur, usoare inflorescente verzi-albastrui de Penicillium".
Caracteristicile produslui sunt foarte precis indicate: "forma cilindrica cu fete foarte plane, inaltime intre 6 si 15 cm, diametrul intre 10 si 30 cm, greutatea intre 0,5 si 7 kg, crusta este naturala subtire, formata pe pracursul fazei de afumare, de culoare galben-bruna cu tonalitati rosii verzi si albastre"
La capitolul legatura istorica, grupul arata ca "branza din Gamonedo este legata de conservarea vechilor traditii de exploatare integrala a cirezilor din zona. Conform unui manuscris din 1641 al regelui Felipe IV cu privire la exploatarea pasunilor, producerea acesteia a inceput in secolul XVII, servind ca aliment pentru "saracii municipalitatii"".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.