Compania si-a realizat obligatiile asumate in 2001
60 milioane dolari, investitii in numele Balkan Petroleum
Inca 17 miloane dolari, pana in 2010Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a ridicat, luni, gajul de pe 21,3 mi
Compania si-a realizat obligatiile asumate in 2001
60 milioane dolari, investitii in numele Balkan Petroleum
Inca 17 miloane dolari, pana in 2010Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a ridicat, luni, gajul de pe 21,3 milioane de titluri ale Rafo, reprezentand 12,34% din totalul actiunilor companiei, ne-au informat ieri surse din cadrul Autoritatii, precizand ca, prin contractul de privatizare initial, incheiat in 2001, se stabilisera investitii de aproximativ 60 de milioane de dolari.
"Investitiile au fost realizate conform conventiilor, in numele si pentru Balkan Petroleum, de catre companiile Expanet si Calder-A", a declarat pentru Mediafax vicepresedintele Autoritatii, Constantin Botez.
Reprezentanti ai AVAS ne-au confirmat faptul ca, prin contractul de privatizare incheiat in 2001, prin care Autoritatea a vandut 59,996% dintre actiunile pe care le detinea la Rafo (5 milioane de actiuni), s-au stabilit investitii de 59,59 milioane de dolari.
Pentru a se asigura ca acestea vor fi realizate, AVAS a pus gaj pe actiunile vandute pana la realizarea acestora.
"Din acest moment, actiunile sunt libere de sarcini, insa conform clauzei 10.1, din contractul de privatizare, cumparatorul se obliga sa nu cesioneze actiuni si sa nu transfere contractul, fara acordul AVAS", ne-au declarat sursele citate.
Potrivit angajamentelor asumate, cumparatorul rafinariei trebuia sa investeasca, pana la 30 iunie 2005, suma de 6,61 milioane dolari si pana la 30 iunie 2006 alte 9,8 milioane dolari. Alte investitii preconizate pentru anul in curs insumau 20,45 milioane dolari, plus 22,75 milioane de dolari pana la sfarsitul lunii iunie 2008. In ceea ce priveste investitiile de mediu, asumate pana la 30 iunie 2010, acestea totalizeaza 16,94 milioane dolari.Intentie de majorare a capitaluluiRafo si-ar putea majora capitalul social, de la 432 milioane lei, la 2,01 miliarde lei (600 milioane euro), prin conversia in actiuni a unor creante in valoare de 1,58 miliarde de lei (473 milioane euro), iar in urma operatiunii statul nu mai figureaza in structura actionariatului rafinariei. Operatiunea vizeaza, potrivit Mediafax, emisiunea unui numar de 634,7 milioane de actiuni, iar propunerea va fi discutata de actionarii rafinariei la 20 noiembrie. In urma majorarii, Petrochemical Holding va detine 31,67% din capitalul Rafo, Calder-A va controla 35,98% din titluri, iar Balkan Petroleum va avea o participatie de 20,98% din actiuni. Totodata, Raglam Overseas va detine 7,5% din titluri, Tender 0,69%, Prospectiuni 2,27%, iar Atlas Gip 0,47%.
Spre sfarsitul lunii noiembrie, actionarii vor discuta propunerea de majorare a capitalului social cu 173,5 milioane de lei, conform prevederilor contractului de privatizare, si respectiv 653,2 milioane lei, reprezentand actiuni emise in vederea mentinerii participatiei actionarilor inregistrati inainte de majorare. Astfel, daca propunerile vor fi aprobate de actionari, valoarea totala cu care rafinaria si-ar putea majora capitalul social este de 2,4 miliarde de lei, ajungand la 2,83 miliarde de lei.41% din capital ar putea ramane statuluiPotrivit informatiilor publicate pe site-ul Rafo, dupa renuntarea la contractul cu IVG Investment&Management BV, noul administrator special al Rafo este Petrochemical, companie reprezentata de Iakov Goldovski, totodata actionarul majoritar al firmei Calder-A, care a cumparat compania Balkan Petroleum Limited. Aceasta din urma a preluat participatia majoritara la Rafo de la statul roman, dar tranzactia nu a fost inca avizata de AVAS. Autoritatea urmeaza sa se pronunte daca noul investitor poate prelua obligatiile asumate de Balkan Petroleum prin contractul de privatizare.
La sfarsitul anului trecut, actionarii Rafo au aprobat conversia in actiuni a unor datorii in valoare de circa 1,9 miliarde de lei, in principal catre stat. Masura nu a intrat inca in vigoare, nefiind aprobata de catre creditori.
In urma operatiunii, actionarii Rafo ar urma sa fie Calder-A, cu o detinere de 31,1%, Balkan Petroleum Limited, cu 18,1%, Directia Regionala Vamala Iasi - 5,1%, AVAS - 0,7%, Raglam Overseas - 6,5%, Tender SA - 1,6%, Ministerul Finantelor Publice - 34,6%. Statul urma sa detina, prin institutiile mentionate, circa 41% din capital, iar Calder-A aproximativ 55,7%.
La 1 octombrie rafinaria a platit suma de 320,81 milioane lei (aproximativ 97 milioane de euro) din totalul datoriilor companiei catre stat, dintre care 239,51 milioane lei in contul datoriilor fiscale si 81,3 milioane lei reprezentand drepturi vamale de import restante.575 milioane dolari, datoriile din 2003La momentul preluarii actionariatului de catre Balkan Petroleum Limited, situatia societatii era deosebit de grava. Incepand din octombrie 2003, noul actionar majoritar si firma care a preluat managementul societatii, V&V Trading Company, au identificat si au asigurat resursele necesare functionarii rafinariei, prioritara fiind aprovizionarea constanta cumaterii prime. In aceeasi perioada, societatea avea datorii de 281,252 miloane dolari catre stat, 283,410 milioane dolari catre furnizorii de materii prime si 10,308 milioane dolari catre furnizorii de utilitati si alti furnizori, totalul creantelor ridicandu-se la peste 575 milioane de dolari.
Contactati telefonic, reprezentantii ANAF nu ne-au putut preciza cate dintre acestea au fost platite pana acum de Rafo, sustinand totusi ca institutia nu a constituit gaj pe titlurile rafinariei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.