Comunitatile de imigranti stabilite in Europa au devenit subiectul principal de ingrijorare pentru departamentele de prognoza ale unora dintre marile servicii de informatii.
E vorba despre trei paliere complet diferite. In primul rand, noile co
Comunitatile de imigranti stabilite in Europa au devenit subiectul principal de ingrijorare pentru departamentele de prognoza ale unora dintre marile servicii de informatii.
E vorba despre trei paliere complet diferite. In primul rand, noile comunitati, stabilite masiv in a doua jumatate a anilor '90, cele care au adus din tarile din est o forta de munca necalificata si gata sa accepte orice conditii, inclusiv cele asemanatoare epocii sclavagiste. In paralel, din tarile respective a migrat si o parte importanta a lumii interlope. Mai intai si-a trimis antemergatorii, vaste retele de rromi cersetori, handicapati, copii aparent orfani. A urmat apoi valul "muzicantilor". Impreuna, au ales zone de intalniri si resedinta. Cei mai multi si-au distrus actele de acasa, au platit cum se cuvine obolul la baietii de la consulate care, pe baza unei simple declaratii, le-au permis sa-si stabileasca noi identitati cu care s-au prezentat mai departe la administratiile nationale, cerand drept de rezidenta si, acum, de cetatenie.
Comunitatile acestea, printre care se dau ca exemplu cele de romani si albanezi, au generat pana acum cativa ani asa numita "criminalitate minora" (furturi, spargeri de locuinte sau masini, falsificare de carti de credit etc). Greseala majora a politiilor nationale a fost sa creada ca aceasta caracteristica va continua. Fals. S-a schimbat dramatic pe masura ce retelele s-au intarit indestul si au pavat drumul pentru cooperarea intre familiile mafiote din estul si vestul continentului. Si acum vorbim despre criminalitatea organizata in domeniile majore: trafic de arme, persoane, narcotice, jocuri, prostitutie. Suntem pe primul loc in domeniu in Italia, fapt remarcat si apreciat de toate marile familii mafiote.
Al doilea nivel este reprezentat de importul de violenta inter-comunitara din spatii externe inspre interiorul UE. Pana acum, exploziile de violenta erau numai expresia nemultumirilor comunitatilor de imigranti fata de societatile majoritare. Dar a aparut o noua dimensiune, ilustrata dramatic prin incidentele grave si foarte violente care, saptamana trecuta la Bruxelles, au opus membri ai comunitatii turce unor reprezentanti ai comunitatilor kurda sau armeana. Politia a anuntat ca, printre zecile de arestati, tinerii in varsta de 15-19 ani sunt preponderenti. Fapt deloc surprinzator, pentru ca nu generatia disperata, saraca si muncitoare de nevoie a parintilor sau bunicilor va intra in joc. Aceasta este zona de varsta cel mai usor de inflamat prin propaganda nationalista, mai ales ca nivelul real de insertie sociala a acestor comunitati in lumea occidentala este egal cu zero, ele functionand in continuare ca insule nationale aproape perfect autonome.
Cel de-al treilea palier, foarte nou si ingrijorator, il reprezinta exportul de violenta dinlauntrul acestor comunitati spre tarile lor de origine din Orientul Mijlociu. E vorba despre tineri fanatici care se intorc pentru a lua parte la luptele fratricide din zona sau care aleg sa devina teroristi sinucigasi. Ca un corolar, acest tip nou de export de violenta incepe sa contamineze si tineri din comunitatile majoritare ale Europei occidentale. De data aceasta nu mai e vorba despre asociali sau foarte saraci, ci despre tineri apartinand unui mediu social bogat si bine educat.
Comunitatile de imigranti au devenit deja tinta predilecta a propagandistilor fanatismului religios si ai violentei. Extinderea implantarii si re-exportului de violenta le pot afecta foarte serios si pot afecta viata sociala europeana. Cat de grav? Simetric cu destabilizarea intregului Orient Apropiat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.