"Dati-mi primaria, dati-mi consiliul". Aceasta era doleanta lui Traian Basescu in timpul campaniei elctorale din 2004 pentru Primaria Capitalei. La trei ani distanta, visul actualului presedinte a devenit realitate. Capitala Romaniei se afla la chere
"Dati-mi primaria, dati-mi consiliul". Aceasta era doleanta lui Traian Basescu in timpul campaniei elctorale din 2004 pentru Primaria Capitalei. La trei ani distanta, visul actualului presedinte a devenit realitate. Capitala Romaniei se afla la cheremul primarului general Adriean Videanu si a consilierilor Partidului Democrat. Care pot lua orice decizie doresc, chiar si una daunatoare intereselor bucurestenilor, fara a avea nici cea mai mica opozitie. Practic, Videanu si PD isi pot trece fara opozitie toate proiectele controversate precum Esplanada, Configurarea Pietei Revolutiei sau unirea Palatului Victoria cu Palatul Parlamentului. De asemenea, primarul general al Capitalei si consilierii PD isi pot trece fara a avea probleme si deciziile de exproprieri necesare multor proiecte aberante ale lui Videanu.
Echipa de vis
In acest moment, destinele Capitalei depind in exclusivitate de Adriean Videanu si oamenii acestuia, precum Gheorghe Udriste - director la Directia Transporturi din PMB, Adrian Iordache - director Juridic al PMB, Cristina Setran - director la Evidenta Imobiliara si Cadastrala, sau Adrian Bold - arhitectul sef al Capitalei. Fapt ce poate avea efecte nefaste, asa cum s-a vazut, spre exemplu, in cazul Parcul Bordei, cand omul de afaceri Costica Constanda a primit pe tava ce a vrut de la Adriean Videanu si consilierii PD. La aceasta grava situatie au contribuit din plin si consilierii Partidului Social Democrat. Care in momentul cand au plecat din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) i-au lasat cale libera lui Adrian Videanu si proiectelor sale imposibile.
Consilierii social-democrati din Consiliul General al Municipiului Bucuresti au demisionat in luna septembrie, dupa ce Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, a anuntat ca reprezentantii partidului nu vor sa fie partasi la matrapazlacurile lui Videanu, adica la "escrocheriile, magariile si coruptia" din Primaria Capitalei. Prin aceasta mutare, social-democratii nu au facut altceva decat sa ofere PD-ului posibilitatea de a controla nestingherit Capitala Romaniei. Astfel, dupa demisia in bloc a reprezentantilor PSD, in CGMB au ramas 43 de consilieri. PD are 21 de consilieri, care impreuna cu cei cinci ai PLD au o majoritate confortabila in consiliu - 26 de membri, in conditiile in care au nevoie de numai 22 de voturi pentru a-si trece toate proiectele. Proiecte care pot fi defavorabile contribuabilului, dar care pot favoriza, spre exemplu, firme de casa ale lui Traian Basescu si PD, gen Euroconstruct. Care dupa cum se stie detine monopolul privind lucrarile pe strazile orasului.
Liber la proiectele lui Videanu
Este evident ca in urma demisiei in bloc a consilierilor social democrati si comisiile tehnice ale CGMB au ajuns la mana PD-ului. Astfel, la Comisia Juridica si de Disciplina din sapte consilieri au ramas doar patru, trei fiind ai PD. Comisia pentru Credite Externe a ramas au patru consilieri din sapte, tot democratii. La Comisia pentru Integrare Europeana situatia este acceasi. Cinci consilieri din sapte au ramas si la Comisia Economica, Buget, Finante, trei fiind membri ai PD. In prezent, Comisia de Transporturi si Infrastructura Urbana mai numara cinci persoane, dintre care trei sunt consilieri PD. Concret, din cele 15 comisii cat numara CGMB-ul, 13 sunt conduse de democrati. Evident cele mai importante: buget, transporturi, intregrare, urbanism.
Concesionari fara licitatii
In aceste conditii, aruncand o singura privire asupra Proiectelor de Hotarari aflate la comisiile de specialitate ale CGMB, nu este greu sa intuim ce se va promova si ce se va respinge. Spre exemplu, un proiect ce va fi aprobat se refera la concesionare fara licitatie a unui teren de 168 mp in Str. Principatele Unite, aflat in domeniul privat al municiplaitatii. Va fi aprobata si o intreaga lista de indicatori tehnico-economici pentru modernizari de strazi precum - 16 Februarie, Liviu Rebreanu, Pasaj denivelat Soseaua Nordului etc. Nu in ultimul rand se vizeaza un proiect privind majorarea tarifelor pe mijloacele de transport in comun ale RATB. Alte concesiuni de ternuri, unele chiar si in Calea Victoriei, sau majorari ale tarifelor la energia termica au trecut deja prin Consiliu, la ultima sedinta, cand masina de vot a PD a functionat din plin. O masina de vot care va aproba fara probleme exproprierile si improprietaririle de care vor beneficia din plin Adriean Videanu si cercurile de interese din jurul PD. In afara acestor mici proiecte, prin comisiile Consiliului vor trece fara probleme si planurile faraonice ale lui Videanu. De asemenea, comisiile din Consiliu, conduse asa cum am aratat de PD, vor aproba fara echivoc si cererile lui Gheorghe Udriste, Adrian Iordache, Cristina Setran sau Adrian Bold, oamenii de nadejde ai lui Videanu. Trebuie spus ca Gheorghe Udriste a fost si este nelipsit din comisiile de licitatie, indiferent de tematica. Despre el se spune ca este trezorierul PD si chiar al presedintelui Basescu, asigurand finantari partidului si fostului sef al acestuia prin manevre cu bani publici. Adrian Iordache, seful Juridicului se afla deja in atentia DNA, impotriva sa fiind emise mai multe ordonante de incepere a urmaririi penale. La fel stau lucrurile si in cazul lui Adrian Bold, cercetat pentru abuz in serviciu, un personaj care a adus grave prejudicii bugetului municipalitatii.
Sosea pentru parlamentari
Reconfigurarea Pietei Revolutiei si Esplanada nu sunt singurele proiecte faraonice ale lui Videanu.
Acesta doreste sa construiasca o sosea care sa lege Palatul Victoria de Palatul Parlamentului, lata de 24 de metri, cu doua benzi pe sens, despartite pe mijloc de calea de rulare a tramvaiului. Lungimea totala a drumului este de 1,5 kilometri, iar costul investitiei se ridica la 650 de miliarde de lei vechi. Bani alocati din bugetul local al municipiului. Si in acest caz proprietarii de terenuri si imobile situate pe traseul viitoarei sosele sunt vizati de exproprieri, chiar daca si aici se afla cladiri apartinand patrimoniului national. Programul pentru realizarea soselei a fost deja aprobat de Consiliul General, ca investitie, urmand sa fie organizate licitatii pentru consultanta, proiectare si executie. Potrivit specialistilor, realizarea acestei artere de circulatie nu va rezolva in nici un caz problema ambuteiajelor din centrul Capitalei, aceasta fiind o strada care nu va prelua marele trafic de la orele de varf. Pe de alta parte, cetatenii din zona, vizati de exproprieri au declarat ca vor iesi in strada sa isi apere proprietatile.
Cladiri monstruoase in Piata Revolutiei
Asa cum spuneam ceva mai devreme, pe langa micile proiecte ale primarului general Videanu, exista si unele megalomanice, extrem de controversate si care pot avea efecte negative asupra Capitalei. Toate vor fi aprobate fara nici un fel de problema in conditiile in care Consiliul General si Primaria Capitalei sunt la cheremul PD.
Unul dintre acestea, "reconfigurarea Pietei Revolutiei" (foto). Chiar pe locul in care mii de oameni si-au varsat sangele in decembrie 1989, primarul Capitalei vrea sa ridice mai multe constructii mamut, total diferite de arhitectura zonei. Fara vreo consultare cu specialistii sau cu cetatenii orasului. Proiectul este unul extrem de controversat, chiar comisia alcatuita din arhitecti si istorici de la Ministerul Culturii, care a analizat planul municipalitatii, precizand ca acesta nu respecta normele de arhitectura. Grav este ca acest aberant proiect va putea fi pus in practica fara nici un fel de probleme in conditiile in care Consiliul General se afla la discretia lui Adriean Videanu si a Partidului Democrat. Si mai grave sunt urmarile, una dintre zonele istorice ale Capitalei urmand a fi distrusa. Spre exemplu, doua dintre importantele monumente istorice din Bucuresti, Ateneul Roman si Palatul Regal, vor fi acoperite de monstruoasele cladiri pe care primarul general planuieste sa le ridice.
Exproprieri pentru Esplanada
Un alt proiect al lui Adriean Videanu care a nascut vii polemici, dar care va putea fi aprobat fara nici o opozitie
este Esplanada.
Acesta vizeaza o zona din Sectorul 3, in suprafata de 107.140 de metri patrati, delimitata de Bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga si Bulevardul Mircea Voda. Aici urmeaza sa se ridice mai multe cladiri de birouri, hoteluri, magazine sau locuinte, care vor avea, conform planului, cate 10 si 20 de etaje.
Terenul va fi concesionat firmei TriGranit, care se va ocupa de ridicarea constructiilor. Firma a fost fondata in anul 1997 si activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei, avand capital american, canadian, britanic si maghiar. Pentru locul in cauza, municipalitatea are insa 85 de solicitari de revendicare din partea fostilor proprietari, mai precis pentru o suprafata de aproximativ 5,5 hectare teren, reprezentand aproape jumatate din amplasamentul necesar proiectului. Exproprierile ocupa un rol major si in aceasta situatie, Videanu punand la bataie un teren care nu ii apartine. In plus, traficul dintr-o zona centrala va fi practic bulversat, daca se mai poate asa ceva, pentru ani de zile. Cat despre costurile exproprierilor, acestea vor fi suportate tot din buzunarele bucurestenilor.
Borduri inlocuite la nesfarsit
In paralel cu marile proiecte, Adriean Videanu a reusit sa bulverseze total traficul din Capitala. Asta din cauza nesfarsitelor lucrari care se efectueaza in general pe aceleasi strazi. Unde, cand nu se asfalteaza se schimba bordurile. Si invers. Astfel, in aproape toate cartierele din Bucuresti exista strazi, mai mari sau mai mici, unde periodic se inlocuiesc bordurile. Fara a fi nevoie de acest lucru. Interesant este ca majoritatea lucrarilor sunt facute de firme prietene lui Adriean Videanu si PD, care, ca un facut, castiga toate licitatiile organizate de Municipalitate. In tot acest timp, in Bucuresti continua sa existe strazi unde nu s-a asfaltat de ani de zile. La fel cum continua sa existe strazi de pamant, fara canalizare, gaze si apa curenta, care se inunda la cea mai mica ploaie. Asa cum se intampla, spre exemplu, in cartierul Giulesti-Sarbi.
Primarul, foarte multumit de Consiliu
Conform legii, locurile ramase vacante in urma demisiei celor 12 consilieri PSD pot fi completate cu reprezentanti ai Aliantei DA - care nu s-a desfiintat din punct de vedere juridic. Asta in conditiile in care Partidul Social Democrat nu a desemnat inlocuitori pentru consilierii care au renuntat la mandate. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, si-a precizat pozitia fata de situatia existenta in momentul de fata, afirmand ca CGMB poate sa-si continue activitatea si cu 43 de consilieri atat cati au ramas in urma vacantarii posturilor celor 12 demisionari. "Sunt doua alternative: aceea de a completa lista de catre partidele care au reprezentanti in CGMB, cu numarul de pana la 55 de consilieri sau Consiliul ramane cu un numar de 43 de alesi si poate functiona legal. Dar, va spun sincer, Consiliul poate sa functioneze cu 43 de consilieri foarte bine", a declarat Videanu. Este greu de presupus ca numarul de 55 de consilieri va fi completat. Intrucat este nevoie de o negociere intre liderii PD si PNL Bucuresti. Fiecare din cele doua partide ar urma sa desemneze sase reprezentanti, care ii vor inlocui pe cei 12 consilieri demisionari ai PSD. Dar, dupa ruptura dintre cele doua tabere acest lucru pare imposibil. Totusi, si in aceasta situatie, PD ar detine majoritatea in consiliu cu 26 de voturi plus cele cinci de la PLD. La acestea se adauga voturile consilierilor PRM care pana acum au facut jocurile lui Adriean Videanu.
Lista demisionarilor
La momentul demisiei, PSD avea 22% din numarul total de consilieri din cadrul CGMB. Cei care au demisionat, zece la numar, sunt urmatorii: Daniel Tudorache, Petre Botezatu, Anton Marasescu, Stelian Galetuse, Ion Stan, Doru Giugula, Dumitru Berbecaru, Aurelia Surulescu, Victorita Gheorghe si Mariana Campurean. Alti doi consilieri ai PSD care nu au vrut sa demisioneze - Liviu Gheorghita Goncea si Mihai Voicu - au fost exclusi din randul partidului pierzandu-si totodata si statutul de consilier municipal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.