Un proiect de reforma constitutionala ofera presedintelui rolul de a „defini politica nationala".Fostul premier Edouard Balladur (stinga) este
considerat unul dintre mentorii
presedintelui Sarkozy Presedintele Nicolas Sarkozy a primit ieri cele 77 de modificari constitutionale „pentru o a Cincea Republica mai democratica", elaborate de o comisie formata din universitari si politicieni, condusa de fostul premier Edoard Balladur. In acest fel, Sarkozy face primul pas catre promisa trecere catre o republica prezidentiala si catre reformarea institutiilor, considerate drept netransparente si greu de tras la raspundere. Desi multe dintre cele 77 de propuneri ale Comisiei Balladur ofera atributii sporite guvernului si legislativului, modificarea esentiala a constitutiei ar urma sa se faca in favoarea presedintelui. In noul articol 5, acesta primeste sarcina de a „defini politica nationala", in timp ce guvernul ramine un executant. „Ne indreptam spre o responsabilitate prezidentiala", a declarat insusi Edoard Balladur.

Cheltuielile presedintiei franceze urmeaza sa fie supravegheate de Curtea de Conturi, mai propune Comisia Balladur. Veniturile presedintelui, acum mai reduse decit cele ale unui ministru, urmeaza si ele sa creasca, se arata intr-o nota interna de la Élysée, citata de „Le Figaro". Presedintele Sarkozy ar urma sa cistige 240.000 de euro anual, cu 140% mai mult decit actualul salariu.

Guvernul a fost vaduvit de catre Comisia Balladur de dreptul de a adopta texte de lege fara votul parlamentarilor, cu exceptia legilor fiscale si de protectie sociala. Totodata, ar urma sa fie interzis cumulul unei functii parlamentare cu una in administratia locala. Printre propunerile constitutionale se afla si infiintarea unui „Consiliu al pluralismului", care sa supravegheze respectarea pluralismului curentelor de opinie in audiovizual. Pentru cresterea reprezentativitatii parlamentului, Comisia a propus ca 20-30 de deputati (5% din mandatele Adunarii Nationale) sa fie alesi prin vot proportional, si nu uninominal majoritar in doua tururi.

Propunerea a stirnit protestele partidului de guvernamint (UMP), deoarece in acest fel partidele de extrema stinga si dreapta ar putea accede in legislativ. Liderul socialist François Hollande a protestat fata de sporirea atributiilor prezidentiale si a precizat ca numarul parlamentarilor alesi proportional trebuie sa fie mai mare. Fostul candidat la Élysée François Bayrou a declarat ca o asemenea reforma constitutionala este „inacceptabila". Modificarile au nevoie de aprobarea legislativului, pe care Sarkozy doreste sa o obtina pina la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Sarkonervi Iritat de o intrebare despre despartirea de sotia sa Cecilia, Nicolas Sarkozy a parasit nervos platoul emisiunii „60 de minute", difuzata de televiziunea americana CBS sub titlul „Sarko, americanul". „Ce imbecil!", a spus Sarkozy, referindu-se la secretarul sau de presa, dupa care s-a ridicat si si-a aruncat lavaliera. „Daca as avea de spus ceva despre Cecilia, nu as face asta aici", a mai comentat Sarkozy.