Incepand din 26 octombrie, Romania se afla in campanie electorala pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Candidatii la Parlamentul European trebuie sa-si convinga alegatorii sa-i voteze pana la 24 noiembrie, ora 7:00, data cand se inchei
Incepand din 26 octombrie, Romania se afla in campanie electorala pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Candidatii la Parlamentul European trebuie sa-si convinga alegatorii sa-i voteze pana la 24 noiembrie, ora 7:00, data cand se incheie oficial campania electorala.


Romanii sunt asteptati la urne la 25 noiembrie sa-i aleaga, pentru prima oara, pe cei 35 care ii vor reprezenta in Parlamentul European (PE). 551 de candidati isi vor disputa cele 35 de locuri, inscriindu-se in cursa reprezentantii a 13 partide si un singur candidat independent - episcopul reformat - Laszlo Tokes. 11 partide, respectiv Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Verde, Partidul Liberal Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Democrat, Partidul Noua Generatie, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul Social Democrat, Partidul Romania Mare, Partidul Conservator si Partidul Alianta Socialista au cate 45 de candidati. PIN intra in cursa cu 35 de candidati, in timp ce Partida Romilor "PRO-EUROPA" are 20 de candidati. Potrivit BEC, pentru listele de candidati au fost depuse cinci contestatii la Tribunalul Bucuresti, care au fost insa respinse. In urma tragerii la sorti efectuate de BEC, prima formatiune inscrisa pe buletinul de vot este PD.


INTERDICTII. Potrivit reglementarilor in vigoare, candidatii nu vor putea sa-si faca in campanie afise electorale care combina culorile, astfel incat acestea sa evoce drapelul Romaniei, al unui alt stat sau al unei organizatii internationale. Vor fi interzise, de asemenea, afisele care prin continutul lor ii calomniaza pe ceilalti candidati, partidele sau autoritatile publice. De asemenea, vor fi pedepsite cu amenda persoanele care vor murdari, deteriora sau acoperi listele electorale, precum si afisele electorale. In timpul campaniei, candidatii au dreptul sa-si exprime opiniile prin mitinguri autorizate, precum si prin intermediul presei scrise si a celei audiovizuale. Este interzis insa orice procedeu de publicitate comerciala prin intermediul mass-media in scop de propaganda electorala. In perioada campaniei, candidatii vor avea acces la posturile publice si private de radio si tv numai la emisiunile si dezbaterile electorale. Acestora trebuie sa li se asigure conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta. In cadrul emisiunilor, candidatii au obligatia de a nu pune in pericol ordinea constitutionala, de a nu face afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane sau moralei publice. De asemenea, acestia trebuie sa probeze acuzatiile cu incidenta penala sau morala aduse unui alt candidat si nu trebuie sa incite la ura sau discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate. Realizatorii si moderatorii emisiunilor sunt obligati sa fie impartiali, sa formuleze clar intrebarile, fara ca acestea sa fie tendentioase. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de emisiuni electorale, precum si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe. In consecinta, este interzisa continuarea propagandei electorale dupa ce campania s-a incheiat.


CONTRIBUTII. Potrivit Legii 334/2006 privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, contributiile primite dupa deschiderea campaniei electorale de la persoanele fizice sau juridice din tara, cu exceptia subventiilor de la bugetul de stat, pot fi folosite pentru campania electorala a unui partid numai daca, in prealabil, sunt declarate Curtii de Conturi de mandatarul financiar. Este interzisa finantarea campaniei electorale, in mod direct sau indirect, de persoane fizice sau juridice straine. Sumele astfel primite se confisca si se fac venit la bugetul statului. Se interzice finantarea in orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei aliante a acestora sau candidat independent de o autoritate publica, institutie publica, regie autonoma, companie nationala, societate comerciala sau societate bancara cu capital integral ori majoritar de stat sau de un sindicat ori o asociatie sau fundatie. Sumele astfel primite se confisca si se fac venit la bugetul de stat.


SONDAJE INTERZISE. Deputatii au adoptat un amendament la OUG 1/2007 privind euroalegerile, formulat de pesedistul Florin Iordache, care interzice atat prezentarea de televiziuni a sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale pentru euroalegeri, cat si prezentarea de sondaje la iesirea de la urne, inainte de incheierea procesului de vot. Amendamentul a fost admis de Comisia de cod electoral si adoptat apoi de plen. Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul ordonantelor privind euroalegerile, dar acestea nu au fost inca promulgate de presedintele Traian Basescu. Asadar, prevederea nu poate fi aplicata deocamdata. Potrivit lui Iordache, in cazul in care presedintele va promulga ordonanta respectiva, prevederile vor putea fi aplicate la trei zile dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial.



OBLIGATII
"Partidele si aliantele politice, precum si candidatii independenti sunt obligati sa imprime pe toate afisele si materialele de propaganda electorala denumirea partidului sau a aliantei care le-a editat, denumirea agentului economic care le-a tiparit si sa declare Curtii de Conturi, prin mandatar financiar, numarul de afise electorale tiparite"
Legea 334/2003 privind finantarea partidelor si campaniilor electorale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.