Cifra de afaceri a Rompetrol Petrochemicals va inregistra in 2008 o crestere de 50%, in principal datorita inceperii productiei de polietilena de inalta densitate.Dinu Patriciu reporneste rind
pe rind instalatiile
petrochimice de la Midia Divizia de petrochimie a grupului Rompetrol va inregistra in 2008 o cifra de afaceri de 420 de milioane de dolari, fata de 284 de milioane de dolari cit este preconizat pentru acest an, a declarat Cosmin Cocean, vicepresedintele diviziei de rafinare a Rompetrol. Principalul motiv al acestei cresteri il reprezinta punerea in functiune a unei instalatii de productie de polietilena de inalta densitate, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, in care s-au investit 14,5 milioane de dolari. „Pornirea HDPE (n.r. - polietilena de inalta densitate) reprezinta inca o etapa din planul de dezvoltare anuntat inca de acum doi ani, care aduce Rompetrol Petrochemicals intre jucatorii importanti de pe piata de profil din Europa Centrala si de Est. Vom continua, de altfel, repunerea in functiune a unitatilor aflate in conservare, asa cum am anuntat in 2006", a spus Cocean.

Rompetrol Petrochemicals are planuri si mai ambitioase, urmarind sa devina in 2011 liderul pietei de distributie de produse petrochimice din centrul si estul Europei. Pentru aceasta, compania are pregatite 170 de milioane de dolari doar in urmatorii doi ani. Principalul proiect il reprezinta pornirea instalatiei de piroliza, cu o capacitate de produse petrochimice de 300.000 de tone pe an. Etilena si polipropilena reprezinta materii prime pentru o gama larga de produse plastice, principalul beneficiar fiind industria bunurilor de larg consum.

Insa chiar daca cifra de afaceri a companiei cunoaste cresteri semnificative de la an la an, profitabilitatea ramine la valori scazute, fiind in 2006 de sub 5% din afaceri. „Investitiile in petrochimie se fac doar pe termen lung. Profitabilitatea vine in timp, mai ales ca marjele sint ciclice. Pentru acest an insa noi ne vom atinge obiectivul de profit estimat initial", a precizat vicepresedintele grupului Rompetrol. Potrivit acestuia, preturile produselor petrochimice sint influentate de pretul barilului de petrol, „insa nu atit de mult, mai importante fiind cererea de pe piata si stocurile existente".

Rompetrol Petrochemicals a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 118 milioane de dolari, in crestere cu 50% fata de perioada similara a anului 2006. Pentru intregul an 2007, compania estimeaza afaceri de 284 de milioane de dolari, cu 85% mai mult fata de 2006. Rompetrol Petrochemicals are ca actionar unic compania Rompetrol Rafinare (noua denumire a rafinariei Petromidia), detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Grupul Rompetrol, care grupeaza toate companiile din sectorul petrolier controlate de Patriciu, a fost vindut acum doua luni companiei kazahe de stat KazMunaiGas. Pentru 75% dintre actiunile grupului, compania kazaha a platit 2,75 miliarde de dolari, iar tranzactia este supusa aprobarii Comisiei Europene. Rompetrol Group a inregistrat in primele sase luni ale anului 2007 o cifra de afaceri de 2,7 miliarde de dolari.