Curtea suprema din Statele Unite i-a permis actritei Elizabeth Taylor sa pastreze un tablou de Vincent van Gogh, respingand apelul facut de mostenitorii unei femei evreice, care a spus ca a fost nevoita sa-l vanda inainte de a fugi din Germania nazis
Curtea suprema din Statele Unite i-a permis actritei Elizabeth Taylor sa pastreze un tablou de Vincent van Gogh, respingand apelul facut de mostenitorii unei femei evreice, care a spus ca a fost nevoita sa-l vanda inainte de a fugi din Germania nazista, in 1939, informeaza Reuters, citat de Mediafax.  Judecatorul a considerat ca mostenitorii au asteptat prea mult pentru a reclama de la Taylor tabloul de Van Gogh, "View of the Asylum and Chapel at Saint-Remy" (1889). Tabloul a fost pictat cu un an inainte ca Van Gogh sa se sinucida.  
Tatal lui Taylor a cumparat tablul in numele actritei la o licitatie organizata la Londra, de casa Sotheby, in 1963, pentru suma de 92.000 de lire sterline (aproximativ 257.000 de dolari la acea vreme). Tabloul valoreaza in prezent cateva zeci de milioane de dolari.  Mostenitorii lui Margarete Mauthner, care, in 1939, a fugit din Germania nazista in Africa de Sud, au dat-o in judecata pe Taylor in 2004. Mostenitorii au spus ca nazistii au fortat-o pe Mauthner sa vanda tabloul inainte de a fugi din Germania si ca opera ar trebui returnata descendentilor sai, conform Legii privind Recompensarea victimelor Holocaustului, din 1998.  Taylor a indicat ca, potrivit registrelor contabile, tabloul a fost vandut unui colectionar de arta evreu prin doi negustori de arta evrei si ca nu exista dovezi care sa sprijine ideea ca femeia a fost obligata de nazisti sa faca acest lucru. Judecatorul a mai indicat ca legea din 1998 se refera la guvernele american si ale altor state si are in vedere returnarea operelor de arta confiscate de nazisti adevaratilor proprietari, dar nu da dreptul unor persoane particulare sa dea in judecata alte persoane particulare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.