Problema includerii Romaniei intr-o etapa ulterioara a proiectului de „umbrela“ anti-racheta, sub egida NATO, va fi abordat la summitul de anul viitor. Acest lucru a fost confirmat oficial de Jaap de Hoop Scheffer, prezent ieri la Bucure
Problema includerii Romaniei intr-o etapa ulterioara a proiectului de „umbrela“ anti-racheta, sub egida NATO, va fi abordat la summitul de anul viitor. Acest lucru a fost confirmat oficial de Jaap de Hoop Scheffer, prezent ieri la Bucuresti. Subiectul deja a tensionat relatiile internationale, dupa ce proiectul initial, propus de SUA, s-a lovit de opozitia Rusiei.

Secretarul general al NATO a declarat, ieri, ca, din punctul de vedere al Aliantei, toate statele membre trebuie sa se bucure de aceeasi protectie, inclusiv in ceea priveste apararea antiracheta, subiect care va fi abordat in aprilie. Scheffer a precizat ca apararea anti-racheta, alaturi de securitatea sistemelor informatice si securitatea energetica, vor fi trei dintre subiectele ce vor fi abordate in cadrul summit-ului NATO, care va avea loc in aprilie 2008 la Bucuresti. Intrebat ce rol va avea Romania in implementarea acestui sistem in Europa, Jaap de Hoop Scheffer a subliniat ca Romania este partener NATO, iar in cadrul Aliantei nu exista membri de mana a doua.

„Fiecare aliat NATO va trebui sa se bucure de aceleasi drepturi, inclusiv cu privire la protectie. S-a discutat foarte mult in cadrul NATO despre sistemul de aparare antiracheta si o decizie nu s-a luat, dar, dupa cum stiti foarte bine, SUA a adoptat propriul sau sistem de aparare cu care acest sistem NATO va trebui sa fie complementar“, a spus secretarul general al NATO, citat de NewsIn. El a subliniat ca acesta va fi un principiu la care organizatia nu poate renunta.
Cat priveste subiectul extinderii Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer a aratat ca nu exista nici o certitudine cu privire la invitatiile care ar putea fi adresate in aprilie 2008 la Bucuresti, avand in vedere ca totul depinde de performanta statelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.