Probabilitatea ca banca centrala sa decida, maine, majorarea dobanzii sale de politica monetara devine aproape o certitudine, avand in vedere ca pe langa presiunea adusa de cresterea inflatiei din ultimele doua - trei luni se adauga acum si presiunil
Probabilitatea ca banca centrala sa decida, maine, majorarea dobanzii sale de politica monetara devine aproape o certitudine, avand in vedere ca pe langa presiunea adusa de cresterea inflatiei din ultimele doua - trei luni se adauga acum si presiunile create de cresterea exploziva a preturilor la materiile prime energetice, barilul de petrol urcand la 93 de dolari.
La acestea se adauga cresterea exploziva a deficitului comercial, care a urcat in ultimele opt luni cu 87%, la peste 10 miliarde euro fata de anul trecut, in timp ce investitiile straine nu mai asigura o acoperire majora a deficituluide cont, fata de 2006 cand au acoperit circa 90% din acesta.
In acelasi timp cresterea economica s-a redus, 5,8%, in prima jumatate a anului, fata de 7,7% in 2006 iar productivitatea si productia industriala au incetinit, in timp ce salariile cresc.
In aceasta situatie analistii considera ca dobanda va creste, pentru a da un semnal clar pietei ca este atenta la evolutia inflatiei, dar si ca principala arma folosita impotriva cresterii preturilor ramane cursul de schimb al leului.
Recent guvernatorul BNR atragea atentia Guvernului asupra cheltuielilor bugetare, care ar trebui tinute in frau, pe fondul inrautatirii situatiei din economie, pentru a asigura suportul necesar procesului de dezinflatie.
O crestere cu doar un sfert de punct procentual ar putea avea insa doar un efect simbolic, avand in vedere ca de la inceputul lui septembrie BNR sterilizeaza saptamanal excedentul de lei de piata monetara si cu toate acestea nivelul dobanzilor interbancare este mentinut cu greutate in apropierea nivelul de 7%.
Asa s-a intamplat si ieri, cand in ciuda faptului ca a sterilizat 951 milioane de lei de la bancile comerciale, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda anuala fixa de 7%, egala cu cea de politica monetara, dobanzile overnight au scazut spre 3 - 4%, fata de 6,5 - 7,5% in sedintele precedente.
Banca centrala incearca sa foloseasca sterilizarile ca o parghie importanta pentru a aduce un plus de putere leului, saptamana trecuta organizand nu mai putin de patru licitatii unde a atras depozite cu scadenta la cinci zile.
De altfel, bancile comerciale spera la o crestere mai mare, de cel putin o jumatate de punct procentual. Un semnal in acest sens a fost dat joia trecuta cand la licitatia organizata de Trezorerie pentru plasarea de titluri se stat cu scadenta la un an, dobanzile ridicate solicitate de bancile comerciale au condus la refuzarea in bloc a ofertelor de cumparare. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 180,35 milioane lei.
Pe de alta parte, parca anticipand decizia de majorare, nivelul dobanzilor din piata monetara, la o zi si o saptamana, se plaseaza de circa o saptamana in culoarul 7 - 8%.
Majorarea dobanzii ar putea fi si de chiar un punct procentual, daca avem in vedere declaratia lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a afirmat saptamana trecuta ca "decizia depinde de datele statistice. In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa".
Exista si opinii diferite privind decizia BNR de la sfarsitul acestei luni.
Astfel, ultimul raport al UniCredit estimeaza ca dobanda de politica monetara va fi mentinuta la 7%/an nivel care va fi constant pana la jumatatea anului viitor, cand ea va fi micsorata cu o jumatate de punct procentual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.