Patriarhul Bisericii, PF Daniel, a anuntat iminenta lansare pe piata a unui trust media intitulat "Basilica".

Pe linga un cotidian si un radio cu acoperire nationala, aparitia unui post tv cu programe inspirate de etosul traditiei crestine reprezinta o provocare, dar si o sansa. In amalgamul fara numar de canale specializate in birfa mlastinoasa, flecareala imbecila si in umor degradant, o noua televiziune ar putea reprezenta o oaza de curatie sufleteasca, decenta a limbajului si lumina a mintii.

Care este miza? Simplu: preluarea de catre televiziune a unui rol educativ in sens religios, civic si cultural. Din presa audio-video centrala lipsesc aparitiile unor oameni asezati, fara nimic senzational si imuni la prostia vorbareata a celebritatilor. S-ar putea demonstra astfel ca vidul distractiei gregare nu este un criteriu al ospitalitatii romanesti. Monologul repetitiv si extenuant al politicienilor ar merita intrerupt de conversatii cu miez spiritual si relevanta cotidiana. Explorari in lumea cartii, documentare istorice (e.g., memoria comunismului), concerte de muzica clasica, emisiuni de geografie, medicina, bioetica sau alte arte liberale nu s-ar cuveni excluse din program.

Vom intilni oare ironia fina capabila sa scrie „patericul vesel" al lumii ecleziale ori sa scufunde „corabia nebunilor" din societatea romaneasca? Ar fi salutar ca publicul vizat sa nu fie doar cel incadrat in canoane, ci si omul din pridvor, vecinul ignorant sau aproapele sovaitor in cele ale credintei. In fine, e de sperat ca fostii laudatori ai regimului Ceausescu vor fi tinuti departe de microfon.

Care sint riscurile? Foarte multi se tem, pe buna dreptate, de ecranul excesiv cromatizat de sutane in negru, limbajul de lemn, confuzia intre amvon si studio, ortodoxia militareasca, oftatul pioseniei zaharoase, mantra auto-admirative, militantismul de tip utecist ori insidiosul cult al personalitatii. Facultatile de teologie nu gazduiesc astazi o sectie de jurnalism sau stiinte ale comunicarii. Nu va fi deci simpla sarcina coagularii unor echipe redactionale tinere, inzestrate cu fler, stil, competenta si buna-credinta.

Bref: desi concurenta pe piata este acerba, Biserica nevazuta are resurse pentru a arata lumii fata adevarata a diaconiei, inteligentei si a caritatii.

Mihail Neamtu este cercetator in stiinte umaniste