Presedintele Basescu a anuntat ieri ca nu va promulga legea pentru alegerea deputatilor si senatorilor, dupa ce premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea, tot ieri, pentru reformarea sistemului electoral, in plenul Camerelor reunite. Presedintele s
Presedintele Basescu a anuntat ieri ca nu va promulga legea pentru alegerea deputatilor si senatorilor, dupa ce premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea, tot ieri, pentru reformarea sistemului electoral, in plenul Camerelor reunite. Presedintele si-a motivat decizia prin faptul ca nu trebuie ca plebiscitul sa fie influentat de presiunea unei legi deja existente. "Referendumul este necesar pentru ca legea are extrem de multe lacune si nu rezolva pe fond problema restructurarii si reformarii clasei politice", a declarat seful statului. Acesta a anuntat ca i-a trimis premierului o scrisoare in care ii solicita ca sectiile pentru euroalegeri si referendum sa fie comune, invocand faptul ca, la alegerile europarlamentare din 2004, in noua din statele noi membre UE s-a organizat simultan si alt tip de scrutin.
Asumarea, masura asiguratorie
Premierul Tariceanu a declarat ieri, in plenul Parlamentului, ca asumarea raspunderii Guvernului nu face decat sa reprezinte "o masura asiguratorie" in ceea ce priveste introducerea votului uninominal, mentionand ca referendumul initiat de seful statului ar putea fi invalidat. Sedinta Parlamentului in care Guvernul si-a asumat raspunderea pe votul uninominal a inceput in absenta senatorilor si deputatilor PD si PLD care au anuntat ca nu vor participa. Si-au anuntat prezenta 359 de parlamentari, 102 fiind absenti. Sedinta a inceput cu pastrarea unui moment de reculegere in memoria fotbalistului Nicolae Dobrin. "Cred ca orice actiune in favoarea votului uninominal este binevenita. Vreau sa subliniez ca asumarea raspunderii Guvernului nu face decat sa reprezinte o masura asiguratorie in ceea ce priveste introducerea votului uninominal. Nu am siguranta ca referendumul va putea fi validat. Chiar daca referendumul nu va fi valid, atunci exista proiectul initiat si depus de Guvern si aprobat de Parlament", a declarat Tariceanu. In ceea ce priveste amendamentul referitor la alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal, Tariceanu a spus ca descentralizarea trebuie sa contina si responzabilizarea alesilor locali. "Daca vorbim despre votul uninominal, nu trebuie sa ne limitam doar la alegerea parlamentarilor. Administratia local joaca un rol din ce in ce mai important. Descentralizarea trebuie sa contina si responzabilizarea alesilor locali", a conchis premierul. Tariceanu a sustinut ca a "instruit" toate ministerele si agentiile guvernamentale pentru a coopera pe deplin la organizarea in bune conditii a referendumului privind votul uninominal, initiat de presedintele Traian Basescu. "Ma aflu, aici, astazi, pentru a promova un demers care ne uneste, nu ne dezbina. Respect intru totul prerogativa presedintelui de a initia un referendum pe tema votului uninominal. Am instruit, de aceea, toate ministerele si agentiile guvernamentale sa coopereze pe deplin si sa faca tot ceea ce li se cere pentru ca acest referendum sa se desfasoare in cele mai bune conditii", le-a spus Tariceanu parlamentarilor. (R.G.; A.I.)
ProDemocratia contesta varianta presedintelui
Asociatia Pro Democratia acuza neajunsurile variantei de vot uninominal propusa de Traian Basescu la referendum. Presedintele APD, Adrian Sorescu, a amintit de nereprezentativitatea sistemului majoritar in doua tururi, iar Cristian Parvulescu este nemultumit ca o parte din electorat va trebui sa faca "ciocul mic".
Initiatorii proiectului de lege pentru care Tariceanu si-a asumat raspunderea contesta oportunitatea uninomnalului in doua tururi. Adrian Sorescu a argumentat ca singura tara care are un sistem similar, Franta, ia in calcul renuntarea la actuala formula, din cauza deficientelor grave de reprezentare a optiunilor reale ale electoratului. Astfel, la ultimele alegeri din Hexagon, Uniunea pentru Miscarea Populara a beneficiat de 62% din mandate, desi a obtinut numai 35% din voturi, in timp ce Frontul National nu a primit nici un mandat, in pofida celor 11 procente obtinute la urne. Fostul presedinte al APD, Cristian Parvulescu, a adus critici mai dure propunerii prezidentiale, pe care a descris-o drept un mod caduc de a face politica. "Noi nu credem ca putem imparti cetatenii in doua - in cei care se aud si in cei care trebuie sa taca. Noi credem ca <<ciocul mic>> este o politica a trecutului Romaniei, si nu a viitorului ei", a spus Parvulescu, citat de Mediafax, referindu-se la faptul ca cei care au votat cu perdantii nu vor fi deloc reprezentati in Parlament. Totusi APD nu se va implica in campania pentru referendum in ciuda rezervelor pe care le are fata de un sistem electoral majoritar. (A. ILIE)
PD vrea sa conteste la Curtea Constitutionala
Vasile Blaga a atras, ieri, atentia Guvernului ca nu poate modifica Legea alesilor locali, pentru ca presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot uninominal, deoarece o astfel de prevedere este neconstitutionala. In replica, liberalul Bogdan Olteanu a spus ca aceasta este perfect constitutionala.
"Nu ne da voie Constitutia sa alegem prin vot direct presedintii de Consilii Judetene. In legea fundamentala sunt clar evidentiate autoritatile publice locale: primarul, Consiliul Local si Consiliul Judetean. Deci presedintele Consiliului Judetean este unul dintre consilierii judeteni", a explicat liderul democrat, citat de Mediafax. Blaga l-a ironizat pe Mircea Geoana, initiatorul acestui amendament privind presedintii de Consilii judetene, spunand ca acesta nu cunoaste Constitutia. Blaga i-a criticat si pe liberali ca accepta un asemenea demers, spunand ca acestia fac orice pentru a ramane la guvernare. Secretarul general a democratilor a spus ca este posibil ca PD sa conteste legea la Curtea Constitutionala. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca aceasta teorie lansata de democrati este naiva si ca alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal este perfect constitutionala. (C.A.)
Guvernul va decide asupra amendamentelor
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai (foto) a sustinut ieri ca anuntul PD si PLD privind absenta parlamentarilor celor doua partide de la sedinta in care premierul isi va asuma raspunderea pe votul uninominal ii "descalifica in plan politic".
"Ca nu vor participa la sedinta, este un gest care ii descalifica in plan politic, atata vreme cat sustin acest proiect de vot uninominal", a sustinut Norica Nicolai, adaugand ca PD are 47 de semnaturi pe proiectul initiat alaturi de PNL si Pro Democratia. In ceea ce priveste faptul ca PD si PLD nu depun o motiune de cenzura pe aceasta tema, senatorul PNL a spus ca acest lucru reprezinta "problema PD-ului". Nicolai a declarat ca, personal, este de acord ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot uninominal, asa cum a propus PSD, adaugand ca o decizie in acest sens urmeaza a fi luata in sedinta de Guvern.
"Au fost formulate o serie de amendamente la proiectul de vot uninominal asupra carora se va decide in sedinta de Guvern", a declarat senatorul liberal. Norica Nicolai a adaugat ca, in ceea ce priveste admiterea sau respingerea amendamentului PSD referitor la alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal, decizia va fi luata de Executiv. (R.G.)
Proiectul din Senat, suspendat
Camera Superioara a Parlamentului nu va dezbate proiectul privind votul uninominal, adoptat de Comisia de Cod Electoral, pana nu va exista o pozitie oficiala a presedintelui privind proiectul legii uninominalului asumat de Guvern. Anuntul a fost facut de vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, care a spus ca decizia a fost luata pentru ca Parlamentul sa nu fie pus intr-o situatie hilara. "Am propus un termen de doua saptamani pentru amanarea proiectului de lege intocmit de Comisia speciala, pe care il avem in dezbatere la Senat, pentru a vedea solutia adoptata de presedinte la legea asumata de Guvern", a explicat Taracila, citat de Mediafax. El a precizat ca exista posibilitatea ca presedintele sa ceara reexaminarea in Parlament a legii privind uninominalul, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Daca acest lucru se va intampla, Senatul isi ia o masura de siguranta pentru a nu dezbate simultan proiectul Comisiei
de Cod Electoral si pe cel al Guvernului. (C.A.)
PSD nu depune motiune
PSD nu va initia si nici nu va semna o eventuala motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului asupra votului uninominal, daca Executivul va tine cont de amendamentele social-democratilor. Sarbu a spus ca, daca Guvernul va prelua amendamentul social-democratilor legat de aplicarea votului uninominal si la alegerea presedintilor Consiliilor Judetene, PSD nu va semna si nici nu va sustine o eventuala motiune de cenzura. (R.A.)
Trei mari mitinguri pentru presedinte
PLD si PD au decis ieri sa organizeze trei mari mitinguri pentru promovarea referendumului privind votul uninominal, la care sa participe si presedintele Traian Basescu. PD se va ocupa de cel din Cluj, PLD de cel din Iasi, iar ultimul va fi comun si va fi organizat la Bucuresti. Clujul a revenit democratilor, deoarece de acest miting se poate ocupa Emil Boc (foto), iar liberal-democratii au puternice filiale in jurul Iasiului. Surse din cadrul PLD, citate de Mediafax, au declarat ca vor organiza mitinguri de cel putin 2000 de oameni, pentru a arata forta partidului. Sursele mentionate au precizat ca alegerile europene sunt vitale pentru existenta viitoare a PLD si, de aceea, se va incerca ca imaginea presedintelui sa aduca voturi si pentru liberal - democrati. La finalul campaniei, cele doua partide vor organiza un mare miting comun la Bucuresti, care spera sa fie decisiv atat in campania pentru referendum, cat si in cea pentru alegerile europarlamentare. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.