Mai mult de o treime dintre cetatenii continentului african ar putea avea acces la Internet pe banda larga pina in 2012.Occidentalii vor sa colonizeze Africa cuInternet de mare viteza Mai putin de patru africani din 100 folosesc in prezent serviciile online, iar conexiunea pe banda larga nu acapareaza nici 1%. Spargerea barierelor in acest sens este punctul principal al discutiilor din cadrul summitului Connect Africa din Kigali, Rwanda, dr. Hamadoun Toure, presedintele Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, invocind „masuri imediate", scrie BBC. Conferinta reuneste reprezentanti ai unor institutii precum Banca Mondiala, Organizatia Mondiala a Sanatatii si ONU, dar si lideri ai ramurii tehnologice, cum ar fi presedintele Intel, Craig Barrett. Participantii au fost cu totii indemnati sa-si asume angajamente financiare pentru imbunatatirea tehnologiei si telecomunicatiilor pe continentul african. Pina acum au fost promise trei miliarde de dolari. Hamadoun Toure a spus ca, in ciuda peisajului sumbru al pietei online din Africa, exista totusi un cadru prielnic pentru mai bine. „Daca azi te bucuri de un acces la Internet pe banda larga de doar 1%, inseamna ca ai 99% oportunitati. Vestea buna este ca Africa s-a bucurat de cea mai mare crestere la nivel global in folosirea telefoanelor mobile - de doua ori mai mult decit uzul mediu mondial in ultimii trei ani", le-a declarat acesta reporterilor BBC. „Pentru prima oara, indicatorii economici sint pozitivi in Africa", a completat el.

In Rwanda, accesul la web este limitat, iar conexiunile de mare viteza sint prezente exotice, potrivit statisticilor oficiale si marturiilor unor useri locali. „Putini studenti se pot conecta la Internet in acelasi timp", s-a pronuntat Marie-Josee Ufitamahoro, studenta la Institutul de Tehnologie din Kigali. „De exemplu, pentru o grupa de 40 de studenti este nevoie ca fiecare dintre ei sa fie conectat, astfel ca avem nevoie de o largime de banda mai mare pentru a ne impartasi ideile cu studenti din alte parti ale lumii", a adaugat ea. La rindul sau, ministrul Telecomunicatiilor si Energiei din Rwanda, Albert Butare, a recunoscut ca problema largimii de banda este una critica. „Este ceea ce guverneaza viteza Internetului, calitatea conexiunii si stabileste daca poti sau nu sa organizezi o videoconferinta. Daca vorbesti despre telemedicina sau despre invatamint la distanta, ai nevoie de imagini si de sunet clare", a explicat el.

Dr. Hamadoun Toure a atras atentia asupra necesitatii unor norme clare in unele tari africane: „Sefii de stat prezenti vor da asigurari celor din sectorul privat asupra existentei competitiei si instituirii unor reguli adecvate dupa care sa evolueze. Sectorul privat din afara si din interiorul Africii va incheia parteneriate profitabile". Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta dezvoltarea Internetului in peisajul african este lipsa interconectivitatii. Mai mult de 70% din traficul online din Africa este repartizat in afara continentului, ridicind costuri pentru mediul de afaceri si pentru consumatori. „Aceasta este o problema serioasa si va fi discutata", a asigurat presedintele Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. Cu toate acestea, a continuat el, Africa nu ar trebui sa caute un tratament special dinspre sectorul tehnologic privat: „Africa trebuie sa creeze oportunitati, nu are nevoie de caritate. Trebuie sa ne asiguram ca avem un mediu favorabil pentru atragerea de investitii din sectorul privat".

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor arata ca mai mult de opt miliarde de dolari au fost investiti in infrastructura telecomunicatiilor de-a lungul Africii in 2005. Acum, dr. Toure lanseaza provocarea pentru organizatia pe care o conduce, liderii din sectorul tehnologic si din companii trebuie sa ajute Africa sa isi atinga pina in 2015 obiectivele incluse in agenda Millennium Development Goals, marca ONU, ce tinteste sa diminueze saracia si sa imbunatateasca nivelul de trai. In sfera tehnologica, aceasta inseamna un acces mai usor la informatie si la tehnologia comunicatiilor pentru mai mult de o treime din populatia continentului in urmatorii cinci ani.

Mobile pentru cei mai saraci Aproape o jumatate de milion de oameni, „cei mai saraci dintre cei saraci", cum ii descrie ONU, vor putea vorbi la un telefon mobil, anunta luna trecuta BBC. Ca parte a unui program al ONU de imbunatatire a situatiei saracilor din Africa rurala, 79 de sate din zece state africane vor fi inzestrate cu telefoane mobile. Interconectarea este menita sa imbunatateasca nivelul de trai al satenilor, in special in privinta educatiei, a serviciilor de sanatate, dar si a economiei locale, plecind de la un studiu realizat in 2005, ce arata ca cresterea cu 10% a numarului de utilizatori de telefonie mobila aduce o majorare de 0,6% a PIB-ului. „Este o tehnologie remarcabila pentru dezvoltare, mai ales in zonele izolate in care comunicarea este vitala", spunea dr. Jeffery Sachs, consilier special al secretarului general al ONU.