AVAS a lansat din nou, in dezbatere publica, proiectul de hotarare de Guvern privind vanzarea catre salariatii Petrom a unui pachet de pana la 8% din capital, la acelasi pret la care grupul austriac OMV a preluat compania, iar dreptul angajatilor de
AVAS a lansat din nou, in dezbatere publica, proiectul de hotarare de Guvern privind vanzarea catre salariatii Petrom a unui pachet de pana la 8% din capital, la acelasi pret la care grupul austriac OMV a preluat compania, iar dreptul angajatilor de a cumpara titluri Petrom nu va fi transmisibil, a informat Mediafax.
Persoanele indreptatite sa achizitioneze titluri Petrom vor fi angajatii companiei din august 2003 si pana in prezent, potrivit proiectului elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Numarul de titluri scoase la vanzare de catre AVAS va fi 4,480 miliarde unitati, reprezentand 7,99% din capitalul social al Petrom la 31 decembrie.
Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, intrata in vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din actiunile companiei va fi vandut salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune.
La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 milioane de euro, iar valoarea de piata a pachetului de actiuni este, conform cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti, de 704 milioane de euro.
Salariatii Petrom vor avea la dispozitie 60 de zile lucratoare, de la data anuntata de agentul de privatizare, pentru a depune documentele necesare cumpararii de actiuni.
Inainte de trecerea OPSPI de la Ministerul Economiei la AVAS, Ministerul Justitiei a dat doua avize negative la proiectele propuse privind atribuirea pachetului de 8% din actiunile Petrom.
Portofoliul AVAS a fost extins, la 1 ianuarie 2007, cu 41 de companii, preluate de la OPSPI, care se afla in subordinea Ministerului Economiei. AVAS a preluat astfel si pachetul de actiuni la Petrom.
Transferul actiunilor Petrom in contul AVAS a fost operat la 26 februarie de catre Depozitarul Central, care tine registrul actionarilor firmelor listate la Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.