O persoana fizica a apelat la Bursa Romana de Marfuri (BRM) pentru a vinde, in urma unei licitatii internationale, drepturile asupra unui brevet de inventie pentru un motor care functioneaza cu apa, pretul de pornire fiind de 100 de milioane de euro.
O persoana fizica a apelat la Bursa Romana de Marfuri (BRM) pentru a vinde, in urma unei licitatii internationale, drepturile asupra unui brevet de inventie pentru un motor care functioneaza cu apa, pretul de pornire fiind de 100 de milioane de euro. Garantia pentru participarea la licitatie, programata pentru data de 30 octombrie, se ridica la un milion de euro, potrivit BRM. Brevetul pentru acest motor a fost inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), inca din anul 2000, de catre Mihai Rusetel.
"E destul de complicat sa fii o persoana fizica si sa vrei sa vinzi ceva care, asa cum solicita domnul Rusetel, la o valoare estimata la 100 milioane de euro si sa ai garantia ca cine va veni, nu te va trage pe sfoara sau vei pati anumite lucruri care sunt sub asteptarile tale", a declarat directorul Departamentului de Marketing - Comunicare al BRM, Razvan Tudor. Acesta a spus ca, de cand s-a infiintat bursa de marfuri, din 1992, s-au facut licitatii de achizitii si vanzari pentru aproape orice tip de marfa si servicii, de la cuie, piuneze si agrafe de birou, pana la feribot, iar plaja de servicii este mult mai larga decat plaja produselor finite. "Faptul ca cineva venit sa vanda acest brevet de inventie la noi intra in aceasta gama extrem de larga pe care noi am oferit-o spre tranzactionare", a mai spus Tudor. Potrivit directorului de marketing, exista niste regulamente dupa care se desfasoara licitatia. "E o licitatie cu strigare in sensul clasic si traditional al cuvantului. Garantiile pentru participare prezinta o forma de buna credinta sau o forma prin care cei care participa la licitatie isi arata buna credinta si disponibilitatea de a fi seriosi intr-o tranzactie. E foarte simplu sa vii si sa spui ca vrei sa cumperi lucrul asta, dar ce se intampla daca nu ai banii cu care sa cumperi bunul sau, si mai rau, te razgandesti cand s-a incheiat tranzactia? In aceste cazuri se aplica niste penalitati", a explicat Tudor. Aceasta taxa de inscriere la licitatie nu este altceva decat o "garantie de buna executie", care se intalneste in aproape fiecare contract de achizitie, fie ca e achizitie publica sau privata. "Beneficiile licitatiei cu strigare vin din simplul fapt ca, fiind mai multi participanti, indiferent de sensul licitatiei, ascendent sau descendent, apare acel factor psihologic care duce in cele din urma la imbunatatirea pretului", a mai spus Tudor.
Nici un doritor, pana in prezent
Referindu-se la brevetul oferit spre tranzactionare, directorul de Marketing al BRM ne-a declarat ca, pana in prezent, nu exista persoane fizice sau juridice care sa fi achizitionat caietul de sarcini. "Am mai avut licitatii la care participantii au venit in ultima clipa, si-au cumparat caietul si si-au depus actele, dupa cum am avut licitatii la care n-a participat nimeni. Noi am incercat sa il sprijinim pe Mihai Rusetel in demersul lui", a mai afirmat Razvan Tudor. Acesta a declarat ca nu isi aminteste de vreun caz de vanzare a unor brevete de inventie in trecut. "Eu sunt de 9 ani in bursa si nu stiu sa fi fost o astfel de licitatie, iar inainte de perioada asta cred ca e putin probabil", a afirmat Tudor, spunand totodata ca BRM raspunde tuturor celor ce vor sa vina, iar daca omul a inventat ceva care intr-adevar merita, mesajul poate ajunge acolo unde trebuie.
Cinci ani de discutii
Inventatorul motorului cu apa, Mihai Rusetel, a afirmat ca discutia cu BRM o are de 4-5 ani, "de cand bursa nu avea dezvoltata organizarea de licitatii pentru diverse bunuri si servicii". "Pe vremea aceea, dansii aveau o singura specializare, si anume in marfuri. Acum, cand am vazut ca s-a maturizat piata de energie, m-am gandit ca ar cam fi momentul sa ies si eu la vanzare cu inventia mea, ca, daca e atata nevoie de inlocuitor al petrolului, sa castig si eu niste bani. Nu pot sa ma duc si doar sa prezint inventia la diferite saloane de inventica. Din moment ce am avut solicitari pentru a vinde motorul, am zis sa fac miscarea asta printr-o institutie abilitata si cu experienta", a declarat Rusetel. El a mai spus ca "participarile la saloane, ca sa reprezint Romania, m-au costat. Mie nu mi s-au dat nici macar 5 banuti. Banii de cazare si hotel i-au primit altii, reprezentatii ministerului".
Principiul "calefactiei"
Potrivit inventatorului, pana acum, la toate competitiile si saloanele la care a participat, a primit doua medalii de aur (in tara) si una de bronz (la Geneva). "Am participat din dorinta de a-mi face cunoscuta inventia si de a ma face si eu cunoscut. Am simtit nevoia sa ies in public, pentru ca degeaba ai o lucrare de valoare, daca nu o faci publica si nu stie lumea de ea. Daca o tin ascunsa pentru mine inseamna ca degeaba am facut-o, degeaba am muncit la ea.
Societatea are un interes: inventia sa fie implementata in mediul economic. Iar aceasta, desigur, nu poate fi oferita decat contra cost, nu pe furate", a mai afirmat inventatorul. El a precizat ca a fost invitat la diverse ambasade si a avut diferite discutii. "Au fost interesati de motor cei de la Ambasada Chinei, persoane din America, din Olanda, in timpul salonului de inventica, pentru aplicarea la vapoare si multi altii. Sunt dispus sa o aplic in orice colt al lumii", a mai afirmat Rusetel. Referindu-se la motor, a spus ca principiul de functionare este unul din termodinamica, care se numeste "calefactie" (vaporizare directa la suprafata de separatie a unui lichid cu un corp solid incins, care le impiedica contactul direct). "Fata de motorul clasic, care are un piston ce se misca in interiorul unui cilindru, la al meu se misca cilindrul. Pistonul sta pe loc si cilindrul se misca. Turatia este in functie de necesitatile fiecaruia, asa cum este si la motoarele normale. Daca vrei un motor puternic, il faci puternic", a spus inventatorul, care a marturisit ca are in lucru o carte autobiografica despre invetie, "Odiseea motorului cu apa inventat de romanul Mihai Rusetel", pe care spera sa o publice anul viitor. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.