Baltazar: Anumite influente ale crizei creditelor se resimt in RomaniaInca o banca a recurs la majorarea ratelor dobanzilor la credite, motivand decizia ca fiind luata in contextul recentelor schimbari care s-au inregistrat pe piata financiara intern
Baltazar: Anumite influente ale crizei creditelor se resimt in RomaniaInca o banca a recurs la majorarea ratelor dobanzilor la credite, motivand decizia ca fiind luata in contextul recentelor schimbari care s-au inregistrat pe piata financiara internationala, care au avut un impact semnificativ asupra costurilor de finantare. In ciuda acestor decizii luate de unele banci din sistem, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declara la finele saptamanii trecute ca BNR nu a descoperit pana in prezent niciun fel de efecte negative in Romania ale turbulentelor de pe pietele internationale de credit.
Economistul Bogdan Baltazar spune ca aceste cresteri de dobanda au fost cauzate de faptul ca desi bancile se aprovizioneaza partial pentru acordarea de credite din depozitele constituite de clientii bancii, majoritatea apeleaza la finante de pe pietele externe, iar dobanzile de pe aceste piete au crescut in urma crizei creditelor din SUA. "Lichiditatea de pe pietele externe este amenintata si este normal ca aceste dobanzi sa urce", a spus Baltazar. Acesta admite ca nu exista un pericol direct asupra pietei romanesti din partea turbulentelor create pe pietele internationale de criza creditelor, insa anumite influente se resimt.Bancpost majoreaza dobanzile imprumuturilor cu 0,45-0,6%La finele saptamanii trecute, Bancpost a decis modificarea dobanzilor la portofoliul existent de credite pentru nevoi personale si ipotecare in sensul cresterii ratelelor dobanzilor cu 0,45 pana la 0,6 puncte procentuale, in functie de fiecare produs si moneda in parte, potrivit reprezentantilor bancii. Decizia a fost luata pe fondul schimbarilor recente care s-au inregistrat pe piata financiara internationala, care au avut un impact semnificativ asupra costurilor de finantare.
Cu toate acestea, reprezentantii institutiei de credit mentioneaza ca majorarea a fost mentinuta la un nivel cat mai mic posibil si ca este pentru prima data in ultimul an si jumatate cand Bancpost urca dobanda la credite, desi in aceasta perioada Banca Centrala Europeana a crescut rata de referinta a dobanzii pentru euro cu peste 2%.Cu o luna in urma, Volksbank a majorat dobanda creditelor in euroCu o luna in urma, si Volksbank a urcat nivelul dobanzilor la creditele in euro cu 1,5% invocand acelasi motiv. "Este de notorietate faptul ca, urmare a cresterii costurilor de refinantare la nivel global, in ultimele 12 luni au survenit schimbari semnificative pe piata monetara, inclusiv in ceea ce priveste costurile de refinantare ale bancilor din Europa, implicit ale bancilor din Romania. Situatia a determinat majorarea atat a costurilor bancare directe cu aproximativ 1% (generate de cresterea continua a indicelui de referinta EURIBOR - in ultimii doi ani practic dublandu-se), cat si a costurilor bancare indirecte cu inca aproximativ 0,6% (in special a costurilor cu rezerva minima obligatorie)", se arata in comunicatul bancii. Modificarile s-au aplicat in special clientilor care au contractat credite in euro pana la data de 15 septembrie. In cazul in care clientii bancii doresc refinantarea imprumuturilor, tot la Volksbank, in alta moneda, lei sau franci elvetieni, comisionul de rambursare in avans s-a redus la jumatate. Pentru creditele in lei sau franci elvetieni, nivelul ratei dobanzii a ramas nemodificat. Volksbank Romania mai anunta ca in cazul in care nivelul costurilor amintite va reveni la o limita "acceptabila", banca va reduce dobanzile la nivelul initial.
Pe de alta parte, Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania dupa nivelul activelor, a anuntat cu o saptamana in urma ca reduce, pentru perioada 22 octombrie - 31 decembrie, dobanzile in euro pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca, creditul imobiliar si creditul ipotecar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.