Premierul cere conducerii CCIR sa desfiinteze "gheretele si bojdeucile" de la Romexpo
Antreprenorii turci doresc sa vina in Romania cu propriii angajati Prezent saptamana trecuta la un forum de afaceri romano-turc, premierul Calin Popescu T
Premierul cere conducerii CCIR sa desfiinteze "gheretele si bojdeucile" de la Romexpo
Antreprenorii turci doresc sa vina in Romania cu propriii angajati Prezent saptamana trecuta la un forum de afaceri romano-turc, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut conducerii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) sa modernizeze centrul expozitional Romexpo si sa desfiinteze "gheretele si bojdeucile" din incinta complexului, afirmand ca daca nu ar trebui sa conduca Guvernul, s-ar ocupa personal de acest lucru. "Complexul Romexpo ar trebui ras si in locul lui ar trebui facut un complex modern. Personal, sunt deceptionat", a spus premierul. "Aveti in mana o mina de aur, complexul Romexpo, plin de gherete si bojdeuci. Va rog, va implor, faceti ceva!", a spus Tariceanu conducerii CCIR, in prezenta premierului turc Recep Erdogan. El a laudat conducerea Camerei de Comert a Turciei, care a investit in diferite proiecte de atragere a investitiilor, inclusiv pentru organizarea unui traseu de Formula 1, la Istanbul. Tariceanu s-a aratat deceptionat de faptul ca la Camera de Comert de la Istanbul sunt inscrisi 500.000 membri, iar noi sunt mult mai putini.
La acelasi forum de afaceri, premierul Turciei, Recep Erdogan, a spus ca antreprenorii turci doresc sa vina in Romania pentru a dezvolta proiecte in domeniul constructiilor, dar cu propriii angajati, fara a apela la muncitorii romani. Acesta a cerut autoritatilor romane sa acorde atentie problemelor investitorilor turci. El a amintit premierului Calin Popescu Tariceanu, la Forumul oamenilor de afaceri din cele doua tari, ca investitorii turci au avut curajul sa intre pe piata romaneasca inca de cand Romania era considerata "o zona de risc" si au contribuit, astfel, la dezvoltarea tarii. "Sper ca dragul meu coleg sa acorde o atentie minima acestei dorinte", a spus Erdogan catre premierul Tariceanu, referindu-se la intentia firmelor de constructii din Turcia de a folosi propriii muncitori. Erdogan a amintit ca aproape 10.000 de investitori turci lucreaza in prezent in Romania, cu investitii de peste doua miliarde dolari, iar volumul schimburilor comerciale bilaterale va creste de la 6,5 miliarde dolari, estimat pentru acest an, la zece miliarde dolari in 2010.
Premierul Tariceanu a aratat ca, dupa intrarea in Uniunea Europeana, Romania trebuie sa renunte la "statutul modest" de colaborare cu partenerii europeni, manifestat in ultimii ani. El a facut referire la diferite proiecte economice comune intre Romania si Turcia, precum conducta Nabucco, de transport al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa Occidentala, cablul submarin de transport al energiei electrice intre Constanta si Istanbul, dar si posibilitatea constructiei unei autostrazi care sa tranziteze statele aflate in jurul Marii Negre.Tariceanu: "Trebuie sa renuntam la statutul timid si modest"In acelasi context, premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa precizeze ca, dupa intrarea in Uniunea Europeana, Romania trebuie sa renunte la "statutul modest" de colaborare cu partenerii europeni, manifestat in ultimii ani. El a spus ca nu e nimic nefiresc sa ne propunem sa devenim o putere economica, mai ales ca vom avea un excedent energetic in perioada urmatoare. In acelasi context, premierul a spus ca s-au alocat 3 miliarde de euro pentru 4 scheme de investitii de stat, bani care pot fi accesati de 5.000 de participanti.
Tariceanu a mai spus ca ajutorul pe care il vom primi de la Uniunea Europeana in perioada 2007 - 2013 va fi de 31 miliarde de euro si ca volumul investitiilor straine in 2006 a atins 9,1 miliarde euro, cu doua miliarde de euro mai mare decat prognoza Agentiei Romane pentru Investitii Straine. "Pentru acest an ne asteptam la acelasi volum al investitiilor straine ca si anul trecut", a mai spus premierul. Anul trecut, nivelul investitiilor straine directe a fost influentat pozitiv de privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie de credit din Romania, preluata de banca austriaca Erste printr-o tranzactie de 3,75 de miliarde de euro, din care statului i-au revenit 2,2 miliarde de euro. Investitiile straine directe s-au plasat, in primele opt luni ale anului, la 4,059 miliarde de euro, in scadere cu 6,3% comparativ cu perioada similara din 2006, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.