Un alt oligarh rus a cerut azil politic in Marea Britanie. Este vorba de Mihail Guteriev, fost director al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia - Russneft, informeaza saptamanalul Mail on Sunday.

Potrivit publicatiei, Guteriev, care se afla deja in Marea Britanie, si-a motivat cererea catre guvernul de la Londra prin faptul ca, incepand din iulie, este vizat de o "hartuire fara precedent" din partea autoritatilor fiscale si judiciare ruse. Guteriev, chimist de profesie, este un om de afaceri respectat. De origine ingusa, el a facut avere infiintand o banca imediat dupa destramarea URSS. Astazi, Guteriev se afla pe locul 31 in topul celor mai bogati oameni din Rusia, potrivit clasamentului Forbes, cu o avere personala de aproximativ 3,1 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro).

In august, politia rusa a emis un mandat de arestare international pe numele omului de afaceri, acuzandu-l de frauda. Investigatiile impotriva companiei Russneft au fost comparate cu cele care au vizat imperiul lui Mihail Hodorkovski, fostul director al grupului petrolier rus Iukos, aflat in inchisoare din 2003.

Ministerul britanic de Interne nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informatiile publicate ieri de Mail on Sunday si nici nu a facut alta declaratie cu privire la Guteriev. Londra este pusa astfel intr-o situatie delicata, date fiind relatiile si asa tensionate cu Moscova, pe fundalul investigatiei privind asasinarea lui Litvinenko.