Capodopera lui Leonardo da Vinci "Cina cea de taina" este disponibila online, la dimensiunea de 16 miliarde de pixeli, de 1.600 de ori mai mare decat imaginile realizate cu o camera video digitala normala de 10 milioane de pixeli, informe


Capodopera lui Leonardo da Vinci "Cina cea de taina" este disponibila online, la dimensiunea de 16 miliarde de pixeli, de 1.600 de ori mai mare decat imaginile realizate cu o camera video digitala normala de 10 milioane de pixeli, informeaza BBC, citat de Mediafax.

Imaginea de rezolutie inalta va permite expertilor sa analizeze pictura datand din secolul al 15-lea in cele mai mici detalii, inclusiv urme de schite pe care Leonardo le-a realizat inainte de a picta tabloul. In comparatie cu aceasta imagine, fotografiile traditionale devin neclare dupa ce sunt marite, a indicat Alberto Artioli, curatorul bisericii Santa Maria delle Grazie, unde este expusa lucrarea originala.

 "Poti vedea astfel in ce stare de degradare este pictura", a spus Artioli.Lucrarea a fost restaurata in 1991, aceasta fiind atunci intr-o stare grava de degradare. "Pe parcursul anilor, (tabloul - n.r.) a cazut victima bombardamentelor, a fost utilizat ca paravan de Napoleon" etc, a spus Artioli. Expertii au muncit mult sa elimine 500 de ani de mizerie, dar si restaurari anterioare, care au acoperit propria lucrare a lui Leonardo.

Vizitatorii care vin la Milano reusesc cu greu sa vada "Cina cea de taina". La fiecare 15 minute sunt lasati sa intre in biserica doar cate 25 de vizitatori, care trebuie sa treaca printr-un sistem de filtrare pentru ca lucrarea lui Leonardo sa nu fie mult expusa la poluare si praf.
Biserica Santa Maria delle Grazia numara un total de 320.000 de vizitatori pe an. "Cererile din partea vizitatorilor sunt de trei - patru ori mai mari, dar nu putem sa le indeplinim din cauza eforturilor de a conserva lucrarea", a spus Artioli.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.