Aproximativ sapte milioane de alegatori bulgari au fost asteptati ieri la urne, in primul scrutin local de la aderarea in Uniunea Europeana. Ca niciodata, 45.000 de candidati au fost inscrisi pe liste. Analistii politici sustin ca numarul neobisnuit
Aproximativ sapte milioane de alegatori bulgari au fost asteptati ieri la urne, in primul scrutin local de la aderarea in Uniunea Europeana. Ca niciodata, 45.000 de candidati au fost inscrisi pe liste. Analistii politici sustin ca numarul neobisnuit de mare al candidatilor este datorat atractiei pe care acestia o au fata de perspectiva fondurilor europene.

Electoratul a optat ieri pentru alegerea a 35 de primari de sector, 2.914 primari de orase, 264 de primari de municipii si 5.232 de consilieri municipali. Rezultatele oficiale vor fi anuntate maine dupa-amiaza, la 48 de ore de la inchiderea sectiilor de vot. Al doilea tur de scrutin se va desfasura, in circumscriptiile unde va fi cazul, la 4 noiembrie.

Conform rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne sau prin telefon, invingator in alegerile locale este partidul centrist Cetateni pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei (GERB), condus de primarul Sofiei, Boiko Borisov, informeaza Rador. "GERB, care a castigat la limita alegerile europene din luna mai, la cinci luni dupa constituire, conduce acum cu aproape jumatate din voturile exprimate in Sofia, la Plovdiv (al doilea oras ca marime), la Burgas si in multe alte localitati. Varna, Ruse si Blagoevgrad sunt insa ale socialistilor. La Plevna si Veliko Tarnovo conduce Uniunea Fortelor Democratice", a declarat, pentru Rador, corespondentul Petio Petkov.


"Scrutinul organizat la jumatatea mandatului guvernului socialist condus de Serghei Stanisev are semnificatia unui serios test electoral, intr-un moment in care Executivul de la Sofia se confrunta cu un important conflict social - greva cadrelor didactice, care dureaza de peste o luna", comenteaza Associated Press, preluata de Rompres. Premierul trebuie sa faca fata si altor presiuni - venite din parttea altor sindicate care au revendicai similare cu cele ale profesorilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.