In cadrul editiei din acest an a Festivalului National de Teatru (FNT) vor fi prezentate publicului, in cadrul cite unui modul separat, doua institutii teatrale alternative care si-au facut un nume in peisajul cultural bucurestean: Teatrul ACT si Teatrul Masca. Teatrul ACT este fondat in 1995, la initiativa unui grup de oameni de cultura in frunte cu celebrul actor Marcel Iures, directorul de astazi al teatrului. Trei ani mai tirziu, la 24 septembrie 1998, este inaugurat spatiul din Calea Victoriei nr. 126, cu premiera spectacolului "Cetatea Soarelui" dupa Tommasso Campanella, in scenariul si regia lui Mihai Maniutiu.

In cadrul festivalului de anul acesta, Teatrul ACT prezinta trei spectacole: "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, in regia lui Alexandru Dabija, unul dintre cele mai longevive spectacole din istoria teatrului romanesc, "Forma lucrurilor" de Neil LaBute, regia Vlad Massaci, si "American Buffalo" de David Mamet, regia Cristi Juncu. Teatrul ACT este de asemenea prezent in Selectia oficiala cu spectacolul "Capra sau cine e Sylvia?" de Edward Albee, regia Alexandru Dabija si in Modulul Recitaluri cu spectacolul "Amalia respira adinc" de Alina Nelega Cadariu, regia Mariana Camarasan, un one woman show prezentat de Cristina Casian. Spatiu al noului si al discutiilor deschise, Teatrul ACT a devenit de-a lungul vremii, locul consacrat conferintelor, intilnirilor si dezbaterilor pe teme teatrale. Pe 9 noiembrie, Teatrul ACT isi sarbatoreste cea de-a noua aniversare.

Infiintat in 24 mai 1990 sub directia marelui actor pantomim Mihai Malaimare, elev al lui Jean Lecoq, Teatrul Masca este singurul teatru de gest, pantomima si expresie corporala din Romania. Cu o experienta bogata in teatrul de strada, actorii de la Masca sint prezente familiare in viata bucurestenilor, folosind mijloace de expresie precum clovnerie, jonglerie, acrobatie, pantomima sau minuire de marionete. Spectacolele de interior au la baza scenarii elaborate pe textele unor mari autori precum Gogol, Marquez sau Borges si se apropie ca stil de teatrul-dans, folosind un minim de cuvinte, plasind actorul in centrul spectacolului.

In cadrul FNT, Teatrul Masca prezinta trei productii: "Orasul de sub oras", un spectacol ce se desfasoara la statia de metrou Unirii, "Napoleon iese, urmarit de iepuri", regia Nola Rae, produs de London Mime Theatre prezent la Bucuresti in cadrul Festivalului Mastii Europene, si "Actorul", dupa un text de Mircea Dinescu, in regia Ancai Dana Florea, un one-man-show cu Mihai Malaimare.

Pentru a descoperi o parte din misterul muncii actorilor sai, Teatrul Masca propune doua ateliere: "Commedia dell’Arte - masti si caractere", condus de Michelle Modesto Casarin, si "Italia si Descoperirea propriului clovn", condus de Mihai Malaimare.