Declaratia presedintelui rus Vladimir Putin dinaintea summit-ului Rusia-UE vine ca un traznet - insa nu din senin, norii furtunii se aduna de ceva vreme. Putin reuseste de fiecare data sa electrizeze liderii Uniunii Europene - anul trecut le-a tras
Declaratia presedintelui rus Vladimir Putin dinaintea summit-ului Rusia-UE vine ca un traznet - insa nu din senin, norii furtunii se aduna de ceva vreme. Putin reuseste de fiecare data sa electrizeze liderii Uniunii Europene - anul trecut le-a tras un perdaf la comun - anul acesta a vanturat o amenintare directa. "Priviti ce se intampla in Europa! Nu va sunt de ajuns problemele din Spania? Nu sunt suficiente problemele care pot sa apara in Romania, putine sunt problemele cu care se confrunta la ora actuala Belgia? Iar daca ar fi sa luam intreaga regiune in care se afla si Kosovo, si alte formatiuni statele aparute dupa destramarea Iugoslaviei? In general, sa luam toti Balcanii. Oare acolo sunt putine probleme de acest gen?" a afirmat ieri presedintele Putin.
Mesajul Kremlinului este de natura sa zguduie Europa. Explicatiile oferite ziaristilor de o sursa din anturajul lui Putin nu fac decat sa mareasca in intensitate socul initial: referindu-se la cazul Spaniei, presedintele rus facea aluzie la separatismul basc, iar in cazul Romaniei, la ungurii din Transilvania si minoritatea bulgara din Romania, iar vorbind de Belgia i-a avut in vedere pe flamanzi, dupa cum mentioneaza Novai Reghion.
Romania nu intra pentru prima oara in discursul Moscovei la nivel european. In noiembrie 2006 ministrul de externe Serghei Lavrov clatina ingrijorat din cap catre Bruxelles reprosand faptul ca Moscovei nu i s-a cerut parerea cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Estul Europei nu se pregateste pentru o perioada indelungata de pace si prosperitate, daca e sa luam in considerare punctul de vedere al Moscovei.
Romania nu se afla de putina vreme in atentia Kremlinului - iar vanturarea "problemei bulgare" de la noi s-ar putea sa aiba alta semnificatie decat cea directa - adica o revitalizare a unui iredentism bulgar, destul de improbabila in conditiile in care conform recensamantului din 2002 la noi traiesc doar 8092. Mesajul pare mai degraba unul cu trimitere la istorie, la zbuciumatii si razboinicii ani de la sfarsitul secolului al XIX lea - inceputul secolului al XX lea din peninsula Balcanica. In aceasta perioada Moscova facea jocurile pe litoralul vestic al Marii Negre - ceea ce pare ca se intampla si acum, in ciuda tuturor initiativelor Uniunii Europene.
Mesajul privitor la Ardeal este cel mai simplu de decodificat. Rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei pentru situatia minoritatilor din Romania arata ca drepturile fundamentale ale acestora sunt cat se poate de respectate. La o prima vedere maghiarii din Romania nu ar avea de ce sa se planga - folosirea limbii materne este legiferata si garantata, exista scoli, facultati, biserici, mass-media, maghiarii participa in mod direct si la cel mai inalt nivel la actul de guvernare. Si totusi, Putin atrage atentia ca Romania ar putea fi zguduita de conflicte interetnice facand o paralela directa cu Kosovo... Consiliul Europei s-ar putea dovedi o vorba goala in fata vointei Kremlinului.
Dupa cum spuneam, norii negri se aduna de multa vreme asupra Romaniei. Mentionarea "problemei bulgarilor" din Romania pare o simpla gluma fata de infiintarea Comunitatii Moldovenilor in luna februarie. Si mai sunt multe altele... La toate acestea Bucurestiul nu a putut raspunde pana acum decat cu niste ministri de externe cenusii si aproape nebagati in seama. Oricum agentiile de presa nu au relatat ieri decat incheierea declaratiilor lui Putin "Moscova are relatii bune cu Romania", fara extrem de probabilul zambet pisicher...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.