Primaria Pitesti a cerut Guvernului ca luni, ziua in care vor avea loc funeraliile lui Nicolae Dobrin, sa fie doliu national.

Nicolae Dobrin va fi inmormintat luni la ora 14.30, la Cimitirul "Sfintu Gheorghe" din Pitesti, situat in apropierea stadionului care-i poarta numele, dupa ce trupul neinsufletit a fost depus vineri seara la stadionul care ii poarta numele. Simbata, la ora 10.00 va avea loc depunerea corpului neinsufletit al lui Nicolae Dobrin la stadion, unde va avea loc un pelerinaj pentru omagii si depunere de coroane la catafalc pina luni la ora 10.00. Funeraliile vor incepe, la 14.30, din mijlocul stadionului pe care s-a consacrat, oficialii pitesteni solicitind zi de doliu national. Cert este ca vor exista momente de reculegere in memoria fostului fotbalist la toate meciurile, indiferent de esalon, care se vor disputa la sfirsitul acestei saptamini. Cheltuielile de inmormintare vor fi suportate de autoritati, familia avind un loc de veci, dar nu o cripta in Cimitirul "Sfintu Gheorghe".

"Intregul fotbal romanesc intra in doliu. Era atit de mare ca fotbalist si ca om incit iti era rusine sa ii treci prin fata", a declarat Ilie Balaci cu ochii in lacrimi. "Nu-mi vine sa cred. E asa de greu sa vorbesc acum. Cind am fost convocat la nationala pentru prima data, el imi aduc aminte ca mi-a luat primul inel de aur. Eu nu aveam bani, iar el primea aur de la toata lumea fiindca era adorat. A fost cel mai mare jucator de fotbal pe care l-a dat aceasta tara, iar fara el vom simti cu totii un mare gol", a continuat Balaci. "Am fost contemporani cu un mare om, un mare caracter, l-am pretuit si l-am admirat de fiecare data. Dobrin ramine si in moarte un idol al fotbalului romanesc, din pacate, unul cite unul, ne ducem toti, Dobrin, Zoli Crisan...", a declarat Ilie Balaci.

UEFA a adus, pe site-ul oficial, un omagiu lui Nicolae Dobrin, dar marile regrete au venit tot din tara. "Gicu Dobrin a reprezentat un fenomen: acolo unde echipa lui juca si unde era lider, stadionul se umplea, indiferent pe ce stadion din tara evolua. Dobrin era un lider al intregului stadion. Nu mai vorbesc de o serie intreaga de generatii care au crescut cu Dobrin in minte si in ideea de a-l imita. E o pierdere imensa pentru fotbalul romanesc, pentru societatea romaneasca, pentru fotbalul international", a declarat pentru Realitatea TV Mircea Lucescu. Tehnicianul a adaugat ca povestile scrise despre viata extrasportiva a lui Nicolae Dobrin sint de multe ori exagerate: "Dobrin a fost un familist convins, a jucat fotbal cu copiii, a facut o scoala de fotbal, n-a exagerat cu nimic, exista tot felul de istorii si povesti, dar n-a depasit limitele. Probabil a exagerat cu tutunul si asta i-a cauzat cumplita boala. Din pacate, s-a lasat tirziu de fumat. E o pierdere foarte mare, era tinar, dar Dumnezeu nu cintareste in ani, asa decide".

Si Cornel Dinu, care in acest an s-a despartit si de Florea Dumitrache, a tinut sa infirme diversele zvonuri cu privire la dusmania sa cu "Giscanul". "Eu stiam de vreo sase luni ca va muri. A suferit de o boala foarte grea, care a rapus foarte multi fotbalisti. Pentru ca stresul acestui sport aduce treptat tentatia fumatului. Am foarte multe amintiri cu el si nici una nu are legatura cu ceea ce s-a scris. Am fost si am ramas prieten cu Dobrin, in ciuda speculatiilor. Partida de poker de la Guadalajara nu a existat, la fel cum nu a existat vreun complot al dinamovistilor impotriva lui Dobrin. Intr-adevar, Nunweiller si Dobrin au jucat poker in Israel, dar nu are nici o legatura", a declarat vineri pentru NewsIn Cornel Dinu. Lajos Satmareanu a comentat si el episodul Guadalajara 1970, cind Dobrin nu a fost folosit nici un minut la Campionatul Mondial: "I s-a facut o mare nedreptate atunci. Pacat ca nu a jucat nici un minut. Dobrin trebuia sa joace atunci, s-a facut o greseala imensa. Cred ca Dobrin, la valoarea pe care a avut-o, putea sa joace si in actuala echipa nationala, desi sint alte vremuri acum".

Si Rica Raducanu si-a exprimat durerea pierderii lui Dobrin: "Nu-mi vine sa cred, ultima oara am fost la spital amindoi. Slabise rau, eu mi-am dat seama ca era ceva necurat, Gica stia saraca si zicea: ĞRica, lasa asa, ca el nu stieğ, dar ma uitam la el, slabise si nu avea par. Dar nu avea moralul cazut. Nu-mi vine sa cred, ultima oara cind am vorbit cu el a zis ca se simte bine. Prea devreme s-a stins". "Este o zi neagra, a disparut unul dintre cei mai mari fotbalisti romani, si este o zi neagra si pentru Romania, pentru ca Dobrin era unul dintre cei mai iubiti romani", a spus si Ionut Lupescu.

Profesorul Nicolae Manolescu a declarat: "L-am admirat si dupa ce si-a incheiat cariera fotbalistica, deoarece a fondat la Pitesti o scoala pentru fotbalisti, intr-o perioada in care lumea vrea sa cumpere fotbalisti, si nu sa ii creasca". Scriitorul Radu Paraschivescu vorbeste despre "talentul in stare pura, despre omul pentru care Santiago Bernabeu a venit in Romania, este omul pe care l-a dorit echipa Juventus, dar Ceausescu a refuzat sa il lase sa plece".

Politicienii si-au amintit si ei de Dobrin. Vacaroiu i-a adus un omagiu, Dragomir l-a numit "prieten", iar Basescu l-a decorat, postmortem, cu Ordinil Nation Serviciul Credincios in Grad de Cavler.