Un grup saudit, deja prezent indirect in actionariatul Zapp, a cumparat actiunile pe care firma americana Qualcomm le detinea la actionarul majoritar al Telemobil.

Grupul Saudi Oger din Arabia Saudita va prelua, pina la finele acestui

Un grup saudit, deja prezent indirect in actionariatul Zapp, a cumparat actiunile pe care firma americana Qualcomm le detinea la actionarul majoritar al Telemobil.

Grupul Saudi Oger din Arabia Saudita va prelua, pina la finele acestui an sau cel tirziu in ianuarie 2008, pachetul de actiuni detinut de compania americana Qualcomm la operatorul de telefonie mobila Telemobil.

Firma saudita era oricum prezenta in actionariatul Zapp-Saudi Oger si Qualcomm controleaza firma Inquam Romania, actionarul majoritar al Telemobil, ambele avind parti egale, insa existind si citiva actionari minoritari, ceea ce nu le permite sa aiba 50-50%. Inquam este de fapt un joint venture intre fondul de investitii britanic Omnia (detinut in proportie de 46,5% de Saudi Oger, proprietate a familiei fostului premier libanez Rafik Hariri, asasinat in 2005) si compania americana Qualcomm, care detine patentul pentru tehnologia CDMA, folosita de Zapp. Inquam Romania, societate inregistrata in Insulele Virgine. detine peste 99,99% din titlurile operatorului roman, alaturi de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) - o actiune, si o persoana fizica romana - o actiune.

"Negocierile sint avansate si cred ca, in citeva luni, tranzactia se va incheia. Qualcomm vrea sa iasa din afacerea Telemobil, unul dintre motive fiind faptul ca furnizarea de servicii de telecomunicatii nu reprezinta core businessul companiei, iar Saudi Oger este implicat in actionariatul mai multor operatori de telecomunicatii", a declarat directorul general al Telemobil, Piermario di Pietro.

Reprezentantii Saudi Oger au declarat, in luna septembrie, ca sint interesati sa investeasca pe piata telecomunicatiilor din Romania si Slovenia, a amintit di Pietro.

Fondul Saudi Oger este proprietarul operatorului de telecomunicatii Oger Telecom, prezent pe pietele din Arabia Saudita, Liban, Iordania, Africa de Sud si Turcia. In 2006, Oger Telecom a raportat venituri de 5,79 miliarde de dolari si un profit net de 1,283 miliarde de dolari.

Seful Telemobil a afirmat ca operatorul roman va lansa in al doilea trimestru al anului 2008 serviciile de telecomunicatii din generatia a treia (3G).

"In 2008, compania va investi circa 60 de milioane de dolari in lansarea serviciilor 3G si extinderea retelei CDMA. Suma poate sa para mica, dar noi avem deja construita o retea, iar preturile la echipamentele de telecomunicatii sint la un nivel scazut ca urmare a concurentei venite din partea producatorilor din China. Fondurile vor fi asigurate fie printr-o infuzie de capital din partea actionarilor, fie prin imprumuturi bancare sau de la actionari", a spus di Pietro.

Conform Telemobil, in prima faza (iunie 2008), serviciile 3G vor fi oferite in 19 orase, urmind ca pina la sfirsitul anului 2008 sa fie acoperite peste 100 de orase (113-114).

Reprezentantul Telemobil a mai spus ca, dupa reducerea capitalului social subscris si nevarsat, de 648,37 milioane de lei, la nivelul celui varsat, de 277,87 milioane de lei, compania va proceda la o noua reducere a capitalului pentru acoperirea unei parti din pierderile din anii precedenti. Ulterior, Telemobil isi va majora capitalul social cu o suma care sa-i asigure un echilibru intre resursele proprii ale companiei si datoriile si restul pierderilor din anii precedenti.

Potrivit datelor transmise de companie Ministerului Economiei si Finantelor, Telemobil a consemnat pierderi totale de 595,09 milioane de lei in intervalul 1999-2005. Anul urmator, Telemobil a obtinut un profit net de 49,53 milioane de lei la o cifra de afaceri de 348,67 milioane de lei (124,13 milioane de dolari sau 98,93 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de BNR pentru 2006 pentru cele doua valute), cu 0,37% mai mult in lei fata de 2005.

Telemobil avea aproximativ 470.000 de clienti in decembrie 2006 si, conform lui di Pietro, a depasit pragul de 500.000 de clienti in luna iunie a acestui an. Din totalul clientilor, incluzind serviciile de telefonie fixa si cele de telefonie mobila, 65% dintre clientii Telemobil sint din clasa business, restul fiind rezidentiali, au precizat oficiali ai companiei. La telefonie fixa, compania detine circa 60.000 de clienti.

In privinta cifrei de afaceri, conducerea Telemobil se asteapta ca afacerile companiei exprimate in dolari sa depaseasca nivelul atins in 2006, evolutie sustinuta si de aprecierea leului in raport cu moneda americana. Reuters nota, la inceputul lunii octombrie, ca grupul Saudi Oger negociaza cu compania media franceza Vivendi pentru vinzarea unui pachet minoritar la operatorul de telefonie Oger Telecom. Francezii intentioneaza sa cumpere 33% din companie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.