DELICIOASE - PREPARATE PENTRU TOATE GUSTURILE
Tanar sa fii si sa vrei sa faci clatite! O experienta de neuitat este aceea in care inveti sa gatesti. Important este sa vrei si sa fii cat mai indarjit. Asa s-a intamplat si cu tinerii despre
DELICIOASE - PREPARATE PENTRU TOATE GUSTURILE
Tanar sa fii si sa vrei sa faci clatite! O experienta de neuitat este aceea in care inveti sa gatesti. Important este sa vrei si sa fii cat mai indarjit. Asa s-a intamplat si cu tinerii despre care va povestesc acum.   Ramasi, sau mai bine lasati singuri acasa, Toma si Crina, proaspat logoditi, au fost nevoiti sa-si pregateasca de-ale gurii. Grea pedeapsa! Ea nu se pricepea la nimic, iar el pretindea ca a gati e o nimica toata pentru cat de indemanatic era. Au trecut in revista mai multe mancaruri pe care le-ar fi dorit pe masa din bucataria de vara in care se aflau. Lui Toma ii veni ideea geniala de a prepara ceva usor de facut si delicios: "Clatite!", zbiera el din toti rarunchii. Crina fu de acord si amandoi au pornit cu entuziasm si foame in gat sa le prepare. Conform retetei, au pregatit compozitia si au lasat-o la odihnit cam o ora. In acest timp au pregatit tigaia, uleiul sa fie la indemnana, farfuria pentru clatitele bune si pe cea pentru rebuturi, e bine sa fii prevazator, si-au facut de lucru pe la pasari si alte cele ca timpul sa treaca mai usor. Si a trecut!   Pricepere. Dupa o ora s-au napustit pe usa bucatariei sa vada compozitia. Toma a stabilit ca mai trebuie putin lapte si l-a pus. Crina a aprins aragazul si a pus tigaia pe foc, a turnat ulei, l-a incins, apoi l-a scurs intr-o craticioara. Toma a puns in tigaie un polonic de compozitie care a sfarait si s-a imprastiat imediat cuprinzand tot fundul tigaii, dupa miscarea maiastra a bucatarului, spre incantarea iubitei. Rapid, clatita s-a bronzat si a trebuit intoarsa. Crina i-a oferit un cutit lat pe care el l-a varat sub clatita care acum se misca lejer in tigaie si a intors-o pe cealalta parte, facand-o sa sfaraie. Dupa un minut, clatita se afla pe farfurie. Satisfactie, delir! Cu mare viteza, Toma puse iar tigaia pe foc si ritualul continua pana la a treia clatita, cand ii veni ideea geniala de a demonstra ca poate sa intoarca clatita aruncand-o in aer si prinzand-o in tigaie, asa cum fac specialistii clatitari. Idee primita cu entuziasm de viitoarea nevasta. Toma, plin de elan, sub privirile ei curioase si incurajatoare, isi musca buza, se incrunta la tigaie, puse compozitia si, cand o vazu ca e pregatita sa fie intoarsa, dintr-o zvacnire o arunca in sus! In sus, ca in jos n-a mai ajuns, intrucat elanul a fost prea mare, iar tavanul bucatariei avea doar cu o palma mai mult decat vajnicul luptator cu clatitele. Amandoi se uitau siderati la ticaloasa de clatita care, printr-un plici total, cum nu s-a mai auzit, s-a lipit de tavan. Nu stiau ce sa faca! Clatita arata bestial, asa, lipita de tavan, etalandu-si partea rumenita frumos. "Parca e o aplica!!", observa Crina si amandoi izbucnira in ras. Problema era ca trebuia data jos, iar tavanul curatat, pentru ca fapta criminala nu va fi iertata usor.   Falosul. Dupa o discutie s-a ajuns la concluzia ca trebuia sa o lase sa se usuce, pentru ca altfel se curata cu var cu tot. Elanul s-a ofilit si trei randuri de clatite, facute in vechiul stil, au fost depuse in farfuria de rebuturi. Magicianul isi intra in mana si clatitele se depozitara pe rand in farfurie. Crina observa ca rebuturile disparura si ei n-au observat! Hotarara sa-l prinda pe faptas. Au ramas la panda pana cand, ascuns de fata de masa, scoase ciocul si motul bleg, Falosul! Curcanul vesnic furios si ingamfat care se furisase acolo. Toma insfaca tigaia sa-i dea cu ea in cap. Crina il prinse de mana si-l tempera: "Lasa-l, draga, i-o fi si lui pofta!". Falosul a scapat doar cu o suduiala. Le veni ideea sa-l vada la treaba. Curcanul nu se intimida si din doua inghitituri clatita disparu. Dar nu si cea din tavan, ramasa lipita mult timp, vizionata ca o vedeta de famililie si musafiri.   Aluat de clatite   Ingrediente: 2 oua, o cana cu faina, un praf de sare, o cana cu lapte, o lingura de ulei, ulei pentru prajit. Preparare: Intr-un castron adanc se pun faina, sarea, se sparg ouale si se bate bine totul, adaugand treptat laptele si uleiul, obtinand o compozitie de consistenta smantanii. Lasati la odihnit o ora, apoi bateti iar si, daca s-a ingrosat, mai adaugati putin lapte. In tigaia incinsa si unsa cu ulei turnati cam un polonic de compozitie. Miscand tigaia acoperiti toata suprafata. Cand s-a rumenit usor, circa 2 min., intoarceti clatita cu un cutit lat sau cu o spatula. Mai lasati un minut si o scoateti pe o farfurie. Le puneti pe toate una peste alta, apoi le umpleti cu ce doriti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.