Romania este pe locul 50 in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2008-2012, se arata intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) preluat de Mediafax. Astfel, Romania a urcat doua pozitii
Romania este pe locul 50 in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2008-2012, se arata intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) preluat de Mediafax. Astfel, Romania a urcat doua pozitii, obtinand 6,47 puncte, comparativ cu 5,83 puncte anul trecut. In acest timp, Danemarca, ocupantul primei pozitii in clasament, a fost cotata cu 8,78 puncte, fata de 8,74 puncte anul trecut, pe o scara de la 1 la 10. Procesul de aderare la Uniunea Europeana a atras imbunatatirea mediului de afaceri in multe dintre statele central si est-europene, dar motivatia acestor tari de a implementa reforme scade odata cu dobandirea calitatii de membru al comunitatii europene, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU). La nivel international, mediul de afaceri se va mentine favorabil in urmatorii cinci ani, in pofida unor obstacole precum intensificarea protectionismului, riscurile sistemului de securitate si dezechilibrele macroeconomice, care s-ar putea transforma in amenintari globale de amploare.
Cu toate acestea, procesul de globalizare va continua. Trendul international de liberalizare si de reglementare va fi sustinut in continuare de factori importanti, precum presiunile concurentiale sporite asupra companiilor multinationale si competitia intre diferite tari pentru investitii straine.Reforma pietelor de munca si productie va continua in intervalul 2008-2012Avansul Produsului Intern Brut mediu la nivel international in perioada 2008-2012 va incetini, comparativ cu ritmurile record inregistrate in ultimul timp, dar se va mentine la un nivel ridicat raportat la standardele istorice. Progresele la nivelul procesului de liberalizare a comertului international ar putea incetini, insa schimburile comerciale externe si regimurile valutare vor fi cel mai libere raportat la situatia inregistrata de la inceputul secolului XX. In majoritatea tarilor, calitatea infrastructurii se va imbunatati .
De asemenea, reforma pietelor de munca si productie, proces care se confrunta adesea cu piedici, va continua si in intervalul 2008-2012. Prin urmare, calitatea mediului de afaceri global va creste, in pofida perspectivelor mai putin favorabile pentru SUA, care a coborat in clasamentul EIU, avand in vedere acumularea de riscuri financiare si macroeconomice, raspandirea protectionismului, riscurile de securitate si relatiile internationale tensionate. Primele pozitii in top sunt ocupate, dupa Danemarca, de Finlanda, Singapore si Canada. Dintre tarile din regiune, Ungaria se pozitioneaza pe locul 36, in stationare, Bulgaria pe locul 46, in urcare cu o pozitie, si Ucraina pe locul 70, in urcare cu cinci pozitii. Clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit - divizia de informatii de afaceri a grupului Economist, care detine si publicatia The Economist - masoara atractivitatea mediului de afaceri la nivel national, precum si componentele-cheie ale acestuia, fiind un instrument util companiilor la formularea strategiilor internationale de afaceri si in luarea deciziilor privind localizarea investitiilor.Investitorii romani nu sunt pe deplin multumitiImbunatatirea mediului de afaceri si a culturii antreprenoriale in Romania este una din directiile principale de actiune in Strategia Guvernamentala de sustinere si dezvoltare a IMM, adoptata prin Hotararea de Guvern nr. 1280/2004.
Pe de alta parte, investitorii autohtoni nu vad deocamdata o imbunatatire majora a mediului de afaceri intern. Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, a declarat pentru Curierul National ca nu a existat o imbunatatire deosebita a mediului de afaceri odata cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europena. "Din pacate, legislatia din Romania nu incurajeaza mediul de afaceri. La noi, investitorii sunt informati de-abia dupa ce se termina fondurile europene, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu fondurile SAPARD, a spus Gheorghe Naghiu. Noi, de exemplu, suntem nemultumiti ca ne pleaca muncitorii. Intotdeauna se poate mai mult, a adaugat presedintele Patronatului Roman. Economist Intelligence Unit (EIU) este divizia de informatii de afaceri a Economist Group, proprietarul ziarului „The Economist”. Prin intermediul retelei sale globale de peste 500 de analisti, EIU evalueaza si preconizeaza constant conditiile politice, economice si de afaceri in peste 200 de tari. Fiind cel mai important furnizor de informatii de afaceri din lume, Economist Intelligence Unit (EIU) sprijina managerii in a lua decizii de afaceri competente pe baza unor analize prompte, de incredere si impartiale asupra tendintelor pietei si a strategiei de afaceri a companiilor la nivel mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.