Unii fruntasi ai partidelor politice de la guvernare vor ca rectorii si decanii din institutiile de invatamant superior sa ramana in functie pe viata. La anul vin alegerile, si parlamentare, si de rectori.

O noua initiativa a parlamentari
Unii fruntasi ai partidelor politice de la guvernare vor ca rectorii si decanii din institutiile de invatamant superior sa ramana in functie pe viata. La anul vin alegerile, si parlamentare, si de rectori.

O noua initiativa a parlamentarilor de a modifica, prin procedura de urgenta, prevederile Legii invatamantului, are in vedere schimbarea procesului de alegere a structurilor de conducere universitara. Astfel, 48 de senatori si deputati, in frunte cu presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, Lia Olguta Vasilescu, lider PRM, au semnat o initiativa legislativa potrivit careia rectorii si decanii pot ramane in functie pe viata. Modificarile sunt foarte subtil operate. Alineatul 1 din articolul 93 stipula: „Membrii comunitatii universitare au dreptul de a lua parte la conducerea treburilor universitare; organismele de conducere se aleg prin vot secret, potrivit Cartei universitare, pentru perioade de 4 ani“. Interventia parlamentarilor in text sterge defintiv ultima parte a frazei, adica „pentru perioade de 4 ani“. Potrivit Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), aceasta mod ificare presupune ca „pentru posturile din structurile universitare, in special in functiile de conducere, nu vor mai exista limite de varsta“. Mai departe, la urmatorul alineat al aceluiasi articol este eliminata precizarea „o persoana nu poate ocupa functia de decan sau de rector mai mult de doua mandate succesive“. Prin urmare, numarul de ani si mandate pentru functiile de conducere va fi nelimitat, deci „o persoana poate detine aceeasi functie toata viata“, asa cum ne-a precizat Irina Tudor, presedintele ANOSR. Mai mult, ca lucrurile sa fie sigure, fara alte comentarii, cei 48 de parlamentari au stipulat ca rectorul sa fie ales de catre senat si sa nu mai fie confirmat prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Un alt motiv de amånare a legilor din Educatie
Asa dupa cum s-a consemnat, unul dintre motivele amanarii dezbaterii publice asupra pachetului legislativ din invatamant a fost UDMR-ul, pe motiv ca nu a fost consultat in redactarea textelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.