Consumul de organisme modificate genetic din pesticide poate duce la aparitia cancerului, a bolilor nervoase si poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocand probleme sexuale si de reproducere, a declarat, ieri, profesorul Gille Eric Serali
Consumul de organisme modificate genetic din pesticide poate duce la aparitia cancerului, a bolilor nervoase si poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocand probleme sexuale si de reproducere, a declarat, ieri, profesorul Gille Eric Seralini, citat de NewsIn.
"Organismele modificate genetic sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar companiile care le promoveaza ne forteaza sa le mancam in organismele modificate genetic. Pesticidele in general pot cauza cancer, boli nervoase, efecte asupra sistemului imunitar, probleme sexuale si de reproducere", a explicat profesorul Gilles Eric Seralini, specialist in biologie moleculara la Universitatea Caen din Franta si presedintele Consiliului Ştiintific pentru Cercetare Independenta de Inginerie Genetica (CRII-GEN).
Acesta a aratat ca studiile independente realizate de o echipa de cercetatori au demonstrat ca un soarece de laborator care aconsumat timp de opt luni soia modificata genetic prezinta disfunctii ale celulelor hepatice si ale celulelor testiculare, probleme care nu apar in cazul soarecilor de laborator care nu au consumat organisme modificate genetic. "De asemenea, testele au aratat ca pot exista efecte negative si asupra rinichilor", a mai spus Seralini.
Totodata, acesta a explicat ca, potrivit testelor de laborator, consumul porumbului modificat genetic tratat cu insecticide duce la apapritia anumitor semne de toxicitate la rinichi si ficat. "In ceea ce priveste femelele, am constatat o crestere a cantitatii de zahar si grasime din sange. De asemenea, s-a observat cresterea in greutate si faptul ca ficatul lor se mareste. Efectele sunt, cumva, comparabile cu ceea ce se intampla cu diabeticii, insa comparatia este fortata, intrucat testele de laborator au fost facute pe o perioada prea scurta, respectiv de trei luni. Cat despre masculi, la acestia se constata pierderea in greutate, sensibilitate sporita a rinichilor si anumite dezechilibre ale ficatului", a mai aratat profesorul Gilles Eric Seralini.
Rezultatele prezentate de profesorul Seralini au la baza studiile realizate de o echipa de cercetatori independenti, precum sistudiile realizate de companiile care produc organisme modificate genetic, studii care, potrivit lui Seralini "sunt pastrate secrete de companii, de guvernele statelor si de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si care au fost obtinute in urma unui proces in Justitie". "Cerem tuturor statelor sa faca publice nu numai concluziile testelor de sange ale soarecilor de laborator, ci si rezultatele complete, astfel incat populatia sa stie exact despre ce efecte vorbim si sa poata evalua daca sunt sau nu toxice", a mai spus Seralini.
In consecinta, profesorul Gilles Eric Seralini, in acord cu organizatia neguvernamentala Greenpeace, solicita statelor membreale Uniunii Europene sa ia toate masurile legale pentru interzicerea organismelor modificate genetic.
Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007. Potrivit MADR, cei 1.100 de cultivatori autorizati au realizat anul trecut o cantitate de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Din categoria organismelor modificate genetic, singura planta care este autorizata de UE este porumbul modificat genetic. Suprafata totala autorizata de catre Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, conform legislatiei in vigoare, pe care
s-a cultivat porumb modificat genetic in Romania in anul 2007, este de 332,5 ha, in judetele Arad (40 ha), Braila (60 ha), Calarasi (226,5 ha, inclusiv testare), Iasi (5 ha), Neamt (0,5 ha testare), Timis (0,5 ha testare).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.