Corespondenta din Londra
Diferenta dintre un roman care munceste in Romania si unul care munceste in Anglia consta in cei 10.000 RON ce intra lunar pe cardul celui care trudeste pe "insula".

In Marea Britanie muncesc doua categorii de
Corespondenta din Londra
Diferenta dintre un roman care munceste in Romania si unul care munceste in Anglia consta in cei 10.000 RON ce intra lunar pe cardul celui care trudeste pe "insula".

In Marea Britanie muncesc doua categorii de romani. Cei cu varste de pana la 35 de ani care au venit pentru a trai intr-o lume fara prea multe complexe. Au inceput sa-si construiasca o cariera, si-au dat copiii la scolile de aici, platesc lunar rata pentru casa pe care si-au cumparat-o in Marea Britanie. Din a doua categorie fac parte romanii cu varste de peste 40 de ani, majoritatea barbati, care lucreaza in constructii. Au venit pentru a castiga bani multi, pe care ii trimit lunar la familiile ramase in tara. Cu mult noroc si munca unii ajung la salarii de 2.000 de lire pe luna. Cat n-a visat vreodata un muncitor roman. Dupa ce scad taxele lunare, chiria si mancarea, le raman cam 1.000 de lire.


ALT "ACASÃ…". "Daca esti serios si muncitor ajungi sa castigi pana la 2.500 de lire pe luna", explica Misu, privind uimirea de pe chipul meu. "Nu stiu daca un muncitor roman va ajunge sa castige in urmatorii zece ani banii astia muncind in tara", adauga tanarul. Are 25 de ani si castiga lunar bani la care nu a indraznit sa viseze in Romania. Si munca e pe masura. Ziua lucreaza ca plaster - o sectiune specializata din meseria de zugrav. "Aici nu e ca in tara, unde stii sa le faci pe toate. Te califici intr-o chestie foarte precisa si o faci la perfectie", detaliaza Misu. Uneori mai prinde cate un job de noapte la metrou. Incepe munca la 00:00 si termina pe la 5:00. Doarme cateva ore si de la 8:00 pana la 17:00 continua ca plaster, la job-ul de zi.


A PLECAT LA CÃ…PSUNI. A venit in Anglia cu trei ani in urma, la cules de capsuni. Era student in anul IV la Facultatea de Zoothenie din Iasi si spera ca va strange repede niste bani si se va intoarce acasa. Dupa cinci luni, atunci cand i-a expirat contractul, reusise sa puna deoparte doar cat sa-si dea datoriile facute in tara pentru "plimbarea" britanica. A hotarat sa ramana. La inceput i s-au promis locuri de munca de 2.500 lire pe luna. Un basm pentru un nou-venit in Londra. "Era de neimaginat sa ajung sa castig banii astia, pentru ca nu aveam nici o calificare. Asa ca mai bine de jumatate de an am lucrat ca muncitor necalificat. Am sapat, am carat, am facut tot ce presupune munca fizica din greu. Lucram noaptea si castigam doar cat sa ma intretin", isi aminteste tanarul iesean. Asa ca a inceput sa invete o noua meserie. Cea de plaster - un fel de tencuitor. Noaptea muncea pentru a se intretine, iar ziua lucra ca voluntar, pentru a invata meseria. Sase luni a durat chinul. Acum are luni in care castigul ajunge la 2.500 de lire, din care 500 se duc pe taxe. Noaptea munceste, pentru ca "mi-a intrat in sange si m-as plictisi acasa". Vrea sa-si termine facultatea inceputa in tara la IDD si sa urmeze apoi alte cursuri universitare in Marea Britanie, pentru a se recalifica.


Caraibe si functionari amabiliIn casa inchiriata de Misu te intampina bocancii plini de mortar. Pe calorifer stau la uscat "vestele de munca". Din tara si-a adus un ceaun. Duminica face sarmale moldovenesti cat pumnul, peste prajit si mamaliga.  In camera de zi are o fereastra catre Romania - un televizor urias cu canale romanesti.
In tara s-ar mai intoarce doar daca legislatia i-ar permite sa-si deschida o afacere independenta de spagi. Il bate gandul sa-si cumpere o casa in Londra.
Daca ar fi sa viseze la ceva, ar fi o familie, caci doar banii nu inseamna mare lucru. Nu ar lasa Anglia pentru "zambetul larg si amabil al functionarilor, pentru parcurile verzi, pentru piscina la care merg saptamanal, pentru ca sunt respectat indiferent de munca
pe care o fac, pentru ca saptamana viitoare, daca vreau, imi pot permite o excursie in Caraibe".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.