Ford doreste sa inceapa activitatea la fabrica de automobile Craiova in primavara anului viitor, iar un termen rezonabil pentru compania americana in obtinerea avizului de la Comisia Europeana (CE) ar fi martie-aprilie, a declarat fostul secretar
Ford doreste sa inceapa activitatea la fabrica de automobile Craiova in primavara anului viitor, iar un termen rezonabil pentru compania americana in obtinerea avizului de la Comisia Europeana (CE) ar fi martie-aprilie, a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Sebastian Vladescu, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia incheierii mandatului.
"Ford a stabilit primavara anului viitor ca moment limita pentru inceperea activitatii la Craiova. Probabil martie-aprilie va fi un termen rezonabil in obtinerea avizului CE pentru a nu se retrage", a spus Vladescu, care este presedintele Comisiei de Privatizare. In ceea ce priveste criticiile Comisiei Europene, Vladescu a explicat ca celalalt competitor, General Motors, nu a contestat niciodata nici procedura, nici rezultatul final al privatizarii. "Ei (n.r. - General Motors) ar fi fost primii care trebuiau sa conteste licitatia, dar nu au avut nici o observatie. Inclusiv ambasadorul american a felicitat Romania pentru aceasta privatizare si transparenta procesului", a afirmat Vladescu. El apreciaza ca situatia aparuta in relatia cu CE reprezinta mai mult o lipsa de comunicare din partea celor doua parti si mai putin o problema de ajutor de stat. Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa trimita, in 30 de zile, datele necesare evaluarii ajutorului de stat pentru Automobile Craiova si sa inceteze orice actiune de punere in aplicare a contractului de privatizare incheiat cu Ford sau privind legea speciala de reglementare a tranzactiei. "Comisia are indoieli serioase cu privire la faptul ca privatizarea s-a realizat in absenta unui ajutor de stat si ca masurile de ajutor de stat ar fi compatibile cu piata comuna. In plus, intrucat ajutorul nu a fost notificat Comisiei, acesta constituie ajutor ilegal", se arata in anuntul CE. Oficialii europeni sustin ca, desi au transmis mai multe scrisori prin care s-a cerut imperativ autoritatilor romane sa elimine toate conditiile si sa notifice ex ante contractul de privatizare, statul a continuat procedura de licitatie si autoritatile au semnat contractul de vanzare a actiunilor cu producatorul auto american Ford.
AVAS a trimis rapoartele
Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Romania a transmis Comisiei Europene (CE) clauzele confidentiale ale contractelor de privatizare a companiilor Automobile Craiova, Tractorul Brasov si Petrotub Roman, si a cerut autoritatilor europene sa prelungeasca perioada de remitere a datelor privind ajutorul de stat la Tractorul si Petrotub, transmite Mediafax. "Pentru toate cele trei societati, statul roman a transmis elementele de confidentialitate din deciziile de deschidere a investigatiilor care nu vor fi publicate in Jurnalul Oficial, incadrandu-se in termenul stabilit de 15 zile lucratoare de la primirea scrisorii", a comunicat AVAS. Conform procedurilor comunitare, termenul legal pentru transmiterea informatiilor legate de o investigatie deschisa de Comisia Europeana este de o luna de la primirea notificarii.
Rapoartele vor contine informatii de la mai multe institutii, printre care Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Muncii si Consiliul Concurentei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.