Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii critica actiunea presedintelui Traian Basescu de a sesiza instanta cu privire la decizia prin care a fost sanctionat in luna mai de catre Consiliu, dupa ce a numit o jurnalista drept "tiganca impu
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii critica actiunea presedintelui Traian Basescu de a sesiza instanta cu privire la decizia prin care a fost sanctionat in luna mai de catre Consiliu, dupa ce a numit o jurnalista drept "tiganca imputita".
Potrivit juristului CNCD, presedintele trebuia sa conteste decizia chiar la Consiliu, abia apoi putand sa atace o eventuala solutie nefavorabila in instanta. Curtea de Apel Bucuresti va decide pe 1 noiembrie daca Traian Basescu a respectat procedura atunci cand a sesizat instanta cu plangerea fata de decizia CNCD. La termenul de ieri, juristul CNCD a invocat in fata magistratilor Sectiei de contencios adminstrativ a Curtii de Apel Bucuresti exceptia neindeplinirii procedurii prealabile in acest caz. Potrivit juristului, presedintele ar fi trebuit sa conteste decizia CNCD chiar la Consiliu, printr-o plangere. Abia dupa aceea ar fi avut posibilitatea sa atace o eventuala solutie nefavorabila in instanta, a explicat juristul. "Hotararile emise de Consiliu poarta natura unui act administrativ. Acest lucru l-au statuat prin sentintele date atat Inalta Curte de Casatie si Justitie dar mai ales Curtea de Apel Bucuresti. Tinand cont de natura actelor emise de Consiliu noi spunem ca era nevoie de indeplinirea procedurii prealabile", a sustinut juristul CNCD. Potrivit Mediafax, avocatii presedintelui Basescu au cerut respingerea exceptiei, sustinand ca clientul lor a respectat procedura legala in acest caz. Unul dintre aparatori a afirmat in fata judecatorilor ca a mai avut astfel de procese, in care a contestat direct la instanta hotararile CNCD, dar in aceasta cauza s-a invocat pentru prima oara exceptia amintita. "Tocmai hotararea pe care o contestam noi spune unde putem sa facem acest lucru si anume, la instanta de contencios", a spus avocatul Robert Rosu.
Basescu, sanctionat
In acest proces, Traian Basescu a contestat decizia prin care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pentru folosirea expresiei "tiganca imputita" referitoare la o jurnalista de la postul de televiziune Antena 1. In 23 mai, CNCD a decis sa-l sanctioneze pe Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre seful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare. Pe de alta parte, Colegiul Director a facut apel la presedinte ca, din functia de inalt demnitar pe care o detine, sa "promoveze constant si activ principiul egalitatii de sanse in societate". In ceea ce priveste apelativul "pasarica" utilizat de Basescu in discutia cu jurnalista de la Antena 1, CNCD a decis ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", insa "limbajul folosit nu e unul adecvat". Presedintele Traian Basescu a respins categoric decizia CNCD, considerand inacceptabil ca o discutie in intimitate sa fie analizata de o institutie a statului roman si a apreciat ca trustul Intact este cel care trebuie sa isi asume efectele deciziei de a face publica o discutie privata. El a anuntat atunci ca va ataca la Curtea de Apel Bucuresti decizia CNCD. In 19 mai, presedintele i-a luat prin forta, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pana, de la Antena1, care il filma in timp ce acesta se afla la cumparaturi. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "pasarica". Dupa ce seful statului s-a urcat in autoturismul personal, aparatul l-a inregistrat pe Basescu in timp ce o numea pe jurnalista "tiganca imputita". Inregistrarea respectiva a fost stearsa. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajatii postului TV au reusit sa recupereze inregistrarea afirmatiilor sefului statului, care a fost facuta publica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.