Organizarea referendumului pentru uninominal concomitent cu euroalegerile, la initiativa presedintelui, aduce deservicii tuturor actorilor implicati in procese: politicieni, administratie, simpli cetateni. Nimeni nu va avea de castigat din aceasta su
Organizarea referendumului pentru uninominal concomitent cu euroalegerile, la initiativa presedintelui, aduce deservicii tuturor actorilor implicati in procese: politicieni, administratie, simpli cetateni. Nimeni nu va avea de castigat din aceasta suprapunere de teme, ambele importante. Nici macar firma "Basescu & asociatii", al carei unic obiect de activitate pare sa fi devenit inlocuirea democratiei reprezentative cu democratia directa.
In mod inevitabil, evenimentele de pe 25 noiembrie - euroalegerile si referendumul - vor fi impartite pe caprarii. Din punct de vedere tehnic, organizatoric, eforturile vor fi duble. Iar financiar, momentul 25 noiembrie va fi cu vreo 20 de milioane de euro mai scump. Vom pune stampila pe doua buletine de vot, dar in sectii de votare diferite, infiintate, dupa posibilitati, in locatii diferite. Mai explicit: daca primarul este de la PD, atunci se va gasi loc la Scoala Generala din centru pentru amplasarea ambelor sectii de votare. Dar daca edilul este cumva pesedist sau liberal, atunci, din motive de spatiu, Scoala va gazdui numai euroalegerile, referendumul fiind plasat undeva la periferie. Probabil in cladirea fostului ceapeu, situata pe un drum infundat in caz de ploaie. Iar toamna cam ploua.
Prognoza sondajelor arata si ea o prezenta scazuta la urne. Mai ales la cele destinate uninominalului majoritar - concept, de altfel, extrem de "familiar" electoratului cu patru clase. Este greu de crezut ca la referendumul presedintelui se vor mobiliza mai mult de jumatate dintre votantii acestei tari. Cu referendumul nevalidat, Basescu ar primi o infrangere usturatoare, iar liderii PD, care nu au fost capabili sa mobilizeze lumea, o palma rasunatoare de la fostul sef. Nu in ultimul rand, chiar si performantele democratilor la euroalegeri ar putea fi afectate de pregatirile separate pentru referendumul personalizat al presedintelui.
Constient de riscurile pe care le presupune organizarea plebiscitului pentru uninominal in alte locatii decat euroalegerile, atotstiutorul Boc insista ca buletinele de vot pot fi plasate bine-mersi in aceeasi sectie de votare. Fals. Alegerile si referendumul sunt procese reglementate de legi diferite, dupa reguli distincte. Care vizeaza inclusiv activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare. De exemplu, in Legea referendumului scrie ca, in cazul in care nu se gasesc destui juristi pentru a ocupa functia de presedinte al biroului, atunci se aleg "persoane cu reputatia nestirbita". Pe de alta parte, Legea alegerilor pentru PE face referire la "persoane care se bucura de prestigiu in fata locuitorilor". In concluzie, unul ca Boc n-ar putea fi presedinte de birou la referendum, ci doar la euroalegeri.
La noi, alegeri fara scandal nu exista. Acuzatii de frauda cu sacul sau cu softul, vot multiplu, contestatii, campanie murdara. Acum, gratie suprapunerii celor doua procese, circul va fi dublu. Asurziti de campania polifonica, oamenii nu vor intelege motivele pentru care-i trimit pe cei 35 la Strasbourg. Iar in privinta votului uninominal, sunt tot mai putine sanse ca acest sistem sa fie aplicat incepand cu viitoarele alegeri parlamentare.
Cica alte tari nu obisnuiesc sa combine alegerile pentru Parlamentul European cu alt tip de actiuni, tocmai pentru ca poporul sa ciuleasca mai bine urechea la oferta eurocandidatilor si sa voteze in cunostinta de cauza. Atunci, noi de ce obisnuim? Vorba lui Victor a lu' Balosu: "Asta, depinde dupa facultati".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.