Rusia ar trebui eliminata din G8, considera senatorul republican de Arizona.

McCain crede in rolul mesianic al Statelor Unite, al „unui popor cu un destin maret", care „a schimbat lumea". Increderea intregului mapamond in natiunea americana trebuie restaurata, arata republicanul in eseul sau despre planurile de politica externa din „Foreign Affairs".

„Infringerea extremistilor islamisti este provocarea de securitate nationala a timpurilor noastre", scrie McCain (foto). In contrast cu democrata Hillary Clinton, republicanul crede ca „Irakul este frontul principal al acestui razboi". SUA nu doar ca nu trebuie sa se pregateasca de retragere din Irak, ci trebuie sa isi intareasca prezenta militara in aceasta tara. De succesul razboiului din Irak depinde si succesul in Afganistan, considera McCain, care crede ca fortelor NATO trebuie sa li se asigure mai multe resurse, dar si mai putine restrictii in operatiunile militare. Armata SUA trebuie largita, ca numar de militari, dar si ca resurse financiare. McCain propune crearea unui Birou de Servicii Strategice, care sa se specializeze in razboiul neconventional si psihologic si in afaceri civile.

Eforturile antiteroriste nu trebuie sa se limiteze la grupari non-statale: „Iranul, principalul stat sponsor al terorismului, continua sa incerce sa obtina arme nucleare", scrie republicanul, care propune sanctiuni economice si politice intarite impotriva Teheranului. Senatorul se angajeaza sa continue sprijinul pentru Israel, dar si pentru moderatii islamisti din lume.

McCain doreste sa creeze, in primul sau an de mandat, o Liga a Democratiilor, o organizatie care sa includa toate natiunile democratice ce ar putea actiona acolo unde ONU nu reuseste. Bineinteles, principala legatura a SUA este cea cu Europa, iar McCain propune crearea unei piete comune transatlantice.

Rusia, tara ce devine din ce in ce mai nedemocratica, trebuie exclusa din G8, crede McCain, iar in locul sau sa intre Brazilia si India. „Avem nevoie de o noua abordare occidentala fata de aceasta Rusie revansarda", scrie republicanul, dar trebuie pastrata deschisa usa colaborarii daca Moscova revine la democratie. Relatia cu China, tara in plina ascensiune, va fi un punct central al viitoarei presedintii. Beijingului trebuie sa i se ceara insa o mai mare transparenta militara.

McCain promite o politica energetica ce va asigura independenta SUA de „seicii petrolului" si dezvoltarea comertului liber in intreaga lume.