Cererile se primesc la sediul Autoritatii
Solutionarea, in functie de data depuneriiAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a platit in numai o saptamana suma de 1.056.454,61 lei fostilor membri ai FNI, indreptatiti sa primeasca desp
Cererile se primesc la sediul Autoritatii
Solutionarea, in functie de data depuneriiAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a platit in numai o saptamana suma de 1.056.454,61 lei fostilor membri ai FNI, indreptatiti sa primeasca despagubiri conform deciziei Tribunalului Bucuresti. Potrivit comunicatului Autoritatii, "cererile vor fi depuse la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului din Bucuresti, strada Promoroaca nr. 9 - 11, sector 1 si vor fi solutionate in functie de data depunerii, precum si de data completarii dosarului".
“Comisia AVAS, investita cu punerea in aplicare a Sentintei Civile nr. 13732/17.12.2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr. 203/11.04.2006, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001, se intruneste saptamanal pentru analizarea si solutionarea cererilor", noteaza Autoritatea, precizand ca informatii suplimentare se pot obtine de la sediul institutiei.Comisionul "de succes" de 3%Prin sentinta data in fond de instanta, AVAS a fost obligata la plata sumei de 127.371.192,7 lei, actualizata din data de 24 mai 2000 pana la data executarii obligatiei, fata de asociatia ANI FNI pentru cei 21.000 de membri ai sai.
Dispozitia a permis ca atat ANI FNI, cat si membrii sai, in mod individual, sa pretinda ca au calitatea de creditor al AVAS si sa solicite plata sumelor stabilite prin sentinta. "Mai mult, numerosi membri ai ANI FNI si-au exprimat dezaprobarea fata de efectuarea platii catre Asociatie avand in vedere si comisionul de succes de 3% cerut de conducerea ANI FNI. Faptul ca multe persoane au notificat AVAS, solicitand plata directa, este o dovada ca nu se mai considera reprezentate de ANI FNI", comunica AVAS la jumatatea lunii iulie.
"Intrucat hotararea judecatoreasca nu stabileste in mod expres catre cine trebuie efectuata plata sumei stabilite prin sentinta, AVAS a solicitat Tribunalului Bucuresti lamurirea sentintei in sensul stabilirii calitatii de creditor, fie a ANI FNI, fie a membrilor acesteia", preciza Autoritatea.Prejudiciul total, aproape 4.000 de miliarde lei vechiLa sfarsitul lunii ianuarie 2007, Tribunalul Bucuresti a incheiat judecarea dosarului FNI, pronuntandu-se, la 20 martie, pentru condamnarea vinovatilor la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 3 si 15 ani de inchisoare si stabilind despagubirea a peste 130.000 de parti civile.
Motivarea sentintei arata ca "persoanele fizice si juridice au investit prin cumpararea de unitati de fond, in intreaga perioada de la infiintarea Fondului National de Investitii si pana in data de 24 mai 2000, suma totala de 7.444,6 miliarde de lei vechi, subscrierea medie pe judet (excluzand Bucurestiul) fiind de 127,8 miliarde de lei vechi, iar valoarea medie a subscrierii la 10.000 de locuitori, de 334,3 mii de lei vechi".
Totodata, prejudiciul total calculat de catre expertii contabili desemnati de instanta, suferit de investitorii Fondului National de Investitii, este de 3.944.641.077.660 de lei.
Asa cum am mai scris, dupa mai multe amanari ale pronuntarii verdictului, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 13 ani de inchisoare si pe Nicolae Popa la 15 ani. Gavril Batran si Dita Ioan, membri ai Consiliului de Administratie al SOV Invest, au primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani de inchisoare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, Gheorghe Negura si Mircea Ianculescu, fosti membri ai Consiliului de Incredere FNI - cate trei ani, Bebis Cezara, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Boboc Ştefan, fost presedinte al CNVM, si Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, au fost condamnati la cate trei ani cu suspendare.
Instanta a constatat incetarea procesului in privinta lui Camenco Petrovici, fostul presedinte al CEC, intrucat acesta a decedat intre timp.In 2005, pedepse de pana la 20 de aniInitial, in octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti hotarase despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile si a condamnat la inchisoare 13 persoane, insa, in iunie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat rejudecarea dosarului.
La acea vreme, cele mai mari pedepse, de cate 20 de ani, le-au primit fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa, fostul director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.
Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva. Instanta a decis ca, in cazul in care va fi adus in tara, acestuia sa i se aplice un spor de patru ani.
In ceea ce-l priveste pe Marian Petrescu, acesta va executa pedeapsa de opt ani, pentru inselaciune, in timp ce Mihaela Sima a fost condamnata la cinci ani pentru inselaciune. Instanta i-a mai condamnat la cate sase ani de detentie pe Marius Andrei, Gravil Batran si Ioan Dita, in timp ce Ştefan Boboc si Cezara Cecilia Bebis au primit cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu au primit pedepse de cinci ani si de cate patru ani pentru inselaciune.
Atunci, toti inculpatii au fost condamnati la plata cheltuielilor judiciare catre stat in valoare de 1,3 milioane de lei. Din aceasta suma, 260.000 de lei urmau sa fie platiti de Maria Vlas, iar 310.000 de lei de Nicolae Popa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.