Guvernul de la Ankara nu pare dispus sa cedeze presiunilor internationale privind amanarea unei incursiuni armate in nordul Irakului, in vederea anihilarii bazelor insurgentilor PKK. Mai multe avioane de razboi si elicoptere militare ale Armatei turc
Guvernul de la Ankara nu pare dispus sa cedeze presiunilor internationale privind amanarea unei incursiuni armate in nordul Irakului, in vederea anihilarii bazelor insurgentilor PKK. Mai multe avioane de razboi si elicoptere militare ale Armatei turce au atacat ieri pozitii ale teroristilor kurzi situate de-a lungul frontierei cu Irakul. In paralel, presedintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Massud Barzani, a cerut Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sa renunte la violenta si sa colaboreze pentru gasirea unei solutii pasnice. UE a lansat si ea un apel Turciei si Irakului, pentru cooperare in timp ce Statele Unite sunt dispuse sa sprijine Turcia, iar NATO discuta in Olanda despre escaladarea situatiei.
Armata turca a confirmat ieri ca a bombardat pozitii ale teroristilor PKK din nordul Irakului si ca a trecut granita, pentru urmarirea lor. Dupa cum a indicat un inalt responsabil de la Ankara, artileria si aviatia turca lanseaza periodic atacuri asupra presupuselor baze ale teroristilor kurzi, situate in zone aflate sub controlul PKK. De altfel, atacul de ieri a fost lansat dupa ce, la 21 octombrie, unitati ale Armatei turce au trecut granita cu Irakul cu scopul de a-i anihila pe insurgentii PKK, care au ucis intr-o ambuscada 12 militari turci, si au capturat alti opt. Ieri, televiziunile au amplificat starea de tensiune prezentand pozele celor opt militari tinuti captivi de insurgentii PKK. "Operatiuni in nordul Irakului, pe <<urmele fierbinti>>, sunt posibile in continuare, dar niciuna nu se desfasoara in acest moment pe teritoriul din nordul Irakului", au declarat surse de la Ankara, citate de Reuters, precizand ca, in prezent, toti militarii turci implicati in raidurile de pe teritoriul din nordul Irakului se afla pe teritoriul Turciei.
Turcia nu are insa de gand sa renunte la actiunile sale, avertizand ca va continua sa faca uz de forta cata vreme Irakul nu face nimic concret in vederea lichidarii teroristilor PKK care au culcus pe teritoriul sau. In acest sens, presedintele Turciei, Abdullah Gul, urma sa prezideze ieri o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala, la care au participat cei mai importanti lideri militari de la Ankara si oficiali guvernamentali, reuniune la care aveau sa fie stabiliti pasi care trebuie luati.
Ankara asteapta ajutor american
Guvernul de la Ankara, care, saptamana trecuta, a obtinut unda verde din partea Parlamentului pentru declansarea unei incursiuni militare in nordul Irakului, a sperat ca astfel va forta mana Bagdadului si Washingtonului pentru realizarea unei actiuni militare comune impotriva teroristilor PKK. Pana acum insa nici Statele Unite, nici Irakul nu au dat semnale in acest sens. Washingtonul s-a limitat in a recomanda solutionarea crizei teroristilor PKK pe cale diplomatica, apreciind ca "operatiunile turce unilaterale" nu sunt o solutie, in vreme ce Bagdadul, pe motiv ca nu are forte suficiente pentru o interventie armata, a decis marti sa inchida birourile PKK si sa interzica activitatea membrilor acestui partid. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan sugera, marti, ca exista posibilitatea ca Turcia si Statele Unite sa lanseze o operatiune militara comuna impotriva bazelor teroristilor PKK. Informatia fusese confirmata si de cotidianul Chicago Tribune care, citand inalti oficiali de la Washignton, sustinea ca americanii au de gand sa lanseze atacuri aeriene impotriva bazelor PKK din nordul Irakului pentru a descuraja Ankara sa treaca granita cu Irakul.
Ultima sansa diplomatica
Bagdadul a incercat totusi sa pluseze, marti, ministrul de Externe turc Ali Babacan fiind informat de catre presedintele irakian Jalal Talabani (foto) ca insurgentii kurzi ar putea fi predati Ankarei. Este pentru prima data, de la declansarea crizei, cand Irakul evoca o eventuala extradare in Turcia a liderilor PKK, in conformitate cu solicitarile repetate ale autoritatilor de la Ankara. Pe de alta parte, o delegatie irakiana este asteptata astazi, la Ankara, pentru a se intalni cu responsabili turci, in incercarea de a atenua tensiunile turco-irakiene generate de atacurile rebelilor kurzi turci repliati in nordul Irakului, a declarat un diplomat irakian.
Aceasta vizita, considerata "a ultimei sanse diplomatice" de catre majoritatea analistilor politici, ar avea loc la o zi dupa cea efectuata la Bagdad de ministrul de Externe turc, Ali Babacan.
Apelul liderilor din Kurdistanul irakian
Dupa ce, luni, PKK lansase un apel privind un asa-zis armistitiu cu Turcia, dar pe care Ankara l-a refuzat cu vehementa, ieri a venit randul liderilor Kurdistanului irakian sa iasa in fata cu o solicitare.
"Facem apel la PKK sa renunte la violenta si la lupta armata ca mod de actiune" si refuzam sa permitem "utilizarea teritoriului statului irakian pentru a lansa atacuri la adresa securitatii vecinilor acestuia", se spune intr-un apel dat publicitatii de biroul liderului kurd Massoud Barzani. Documentul insista pe ideea unei solutii politice si diplomatice si pe mentinerea angajamentului incetarii focului si de nereluare a operatiunilor armate.
In acelasi timp, Parlamentul regiunii autonome kurde din Irak s-a reunit ieri, la Arbil, pentru a examina actuala criza cu Turcia si pentru a decide daca trebuie sa mobilizeze la frontiera asa-numitii peshmerga (militiile kurde) ai principalelor partide in vederea apararii regiunii in cazul unei incursiuni a armatei turce.
Ingrijorare la Comisia Europeana
Ministrii Apararii din statele NATO s-au intalnit, ieri, in Olanda, pentru a dezbate situatia tensionata actuala, Turcia fiind a doua mare armata din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. La randul sau, Comisia Europeana continua sa faca apeluri presante, menite sa convinga Ankara si Bagdadul sa evite o escaladare a tensiunilor. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declara, marti, ca a primit asigurari din partea premierului turc Erdogan ca integritatea teritoriala a Turciei nu va fi compromisa si ca atacurile vizeaza doar bazele PKK.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.