Motivul este nivelul defavorabil al lichiditatilor inainte de rascumpararea unor obligatiuni de 120 de milioane de euro.

Agentia Standard&Poor’s a revizuit in sens negativ ratingul pentru datoriile pe termen lung acordat companiei CFR Marfa de la „B" la „B minus" pentru a reflecta nivelul defavorabil al lichiditatilor inainte de expirarea termenului pentru rascumpararea unor obligatiuni de 120 de milioane de euro. Ratingul ramine sub supraveghere, unde a fost plasat pe 10 august 2007, cu implicatii negative, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

„Revizuirea in sens negativ a calificativului reflecta deteriorarea tot mai accentuata a nivelului de lichiditati, inainte de refinantarea unei emisiuni de euroobligatiuni de 120 de milioane de euro, titlurile fiind scadente pe 10 decembrie 2007", a explicat, in comunicat, Eugene Korovin, analist de credite la S&P.

Cu toate ca CFR Marfa poarta negocieri cu potentiali creditori si a primit deja angajamente pentru refinantarea emisiunii de obligatiuni, aceste acorduri nu sint suficient de ample pentru a acoperi integral deficitul de lichiditati, conform asteptarilor de la momentul plasarii ratingului companiei sub supraveghere.

Evolutiile recente ale pietelor internationale de capital si evenimentele din mediul politic din Romania amplifica ingrijorarile S&P privind expunerea CFR Marfa la riscuri de refinantare. „Daca pina la jumatatea lunii noiembrie compania CFR Marfa va fi incapabila sa isi asigure un volum suficient de mare de lichiditati pentru a rascumpara obligatiunile, este posibila o noua revizuire in sens negativ a calificativului", a adaugat Korovin.

S&P este de parere ca reglementarile privind ajutoarele de stat implementate in Romania de la aderarea la Uniunea Europeana, la inceputul anului 2007, limiteaza sprijinul financiar direct din partea autoritatilor pentru CFR Marfa, mai precis in ceea ce priveste datoriile care nu sint garantate de stat.

In orice caz, la atribuirea ratingului, S&P ia in considerare un anumit nivel de sprijin din partea statului, avind in vedere scrisoarea de sustinere elaborata de autoritatile romane in legatura cu emisiunea de euroobligatiuni a companiei si aprobarea oficiala a unor forme de sprijin precum „ajutorul de urgenta", se mai spune in comunicatul agentiei de rating.

Potrivit S&P, luind in considerare nivelul relativ scazut al datoriilor in Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 12,4% in 2006, in contextul politic actual, in care partidele sint interesate sa atraga cit mai mult electorat, Guvernul s-ar putea afla sub presiune in vederea sustinerii CFR Marfa.